
Με την εποχή του 5Gνα διανύει ήδη τους πρώτους της μήνες στη χώρα μας, οι Έλληνες αν και αναγνωρίζουν τις ωφέλειες, είναι συγχρόνως επιφυλακτικοί απέναντι στα δίκτυα νέας γενιάς. Η πανδημία έπαιξε βεβαίως καταλυτικό ρόλο στη διείσδυση του διαδικτύου στην ελληνική κοινωνία, βάζοντας ακόμα και τους μεγαλύτερους στη σφαίρα των socialmedia, των εφαρμογών βίντεο-επικοινωνίας και του e-shopping. Όμως ενώ στη μεγάλη τους πλειοψηφία οι Έλληνες αναγνωρίζουν ότι το 5Gθα έχει θετική επίπτωση στη ζωή τους, δεν είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν παραπάνω για αυτό.
Σε αυτά τα συμπεράσματα καταλήγει πανελλαδική έρευνα της FocusBari, η οποία αναδεικνύει την ανησυχία για τις επιπτώσεις στην υγεία ως την πιο καθοριστική για τη στάση των Ελλήνων απέναντι στο 5G. Ποσοστό 52% των συμμετεχόντων συντάσσονται με τη φράση «Με ανησυχούν οι επιπτώσεις που το 5G μπορεί να έχει στην υγεία μου». Οι γυναίκες εμφανίζονται αρκετά πιο επιφυλακτικές από τους άνδρες με τα ποσοστά να είναι 61% και 43% αντίστοιχα. Οι δε πιο ανήσυχες είναι οι γυναίκες ηλικίας από 45 ετών και άνω.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, ποσοστό 70% των Ελλήνων αναγνωρίζει ότι το 5Gωφελεί τη ζωή τους με πολλούς τρόπους, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των χρηστών, δηλαδή 88%, πιστεύει ότι η χρήση του βελτιώνει την ψηφιακή εμπειρία (streaming, ταχύτητες κλπ.). Συγχρόνως όμως, το 54% των ερωτώμενων ανησυχούν για το απόρρητο των δεδομένων τους και το 52% για τους κινδύνους ασφαλείας εάν αποτύχει η τεχνολογία 5G.
Αν και όπως δείχνουν τα αποτελέσματα της έρευνας, ένας στους δύο (51%) έχει ή πρόκειται να αποκτήσει κινητό τηλέφωνο συμβατό με το 5Gμέσα στον επόμενο έναν χρόνο, μόλις το 26% είναι διατεθειμένο να πληρώσει περισσότερο για να έχει πρόσβαση στη νέα τεχνολογία. Επίσης, ακριβώς ίδιο είναι το ποσοστό που θα άλλαζε πάροχο κινητής τηλεφωνίας για να «παίζει» σε δίκτυο 5G.
Απαντώντας δε ως προς τους λόγους για τους οποίους δεν προτίθενται να αγοράσουν συσκευή 5G, ο κύριος είναι το υψηλό κόστος σε ποσοστό 49%, ακολουθεί η ανησυχία για την υγεία και την ασφάλεια με 23%, ενώ ένα ποσοστό 16% δεν ενδιαφέρεται για την νέα αυτή τεχνολογία.


Latest News

Πόλος έλξης η Δ. Μακεδονία για data centers αμερικανικών κολοσσών - Το project της ΔΕΗ
Το σχέδιο της ΔΕΗ για data centers στη Δυτική Μακεδονία, το αμερικανικό ενδιαφέρον και οι κινήσεις των άλλων παικτών

Το 50% των τσιπ κέντρων δεδομένων φέτος θα έχει σχεδιαστεί από την Arm
Οι επεξεργαστές της Arm αποκτούν δημοτικότητα λόγω της χαμηλότερης κατανάλωσης ενέργειας - Οι Amazon, Google, Microsoft σχεδιάζουν τσιπ κέντρων δεδομένων που βασίζονται σε τεχνολογία της Arm

Η ΕΕ βάζει την Big Tech στο κάδρο του εμπορικού πολέμου - Ερχονται πρόστιμα σε Apple και Meta
Με φόντο την κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου η Κομισιόν ετοιμάζεται να επιβάλει πρόστιμα στην αφρόκρεμα των αμερικανικών τεχνολογικών εταιρειών

Νορβηγία: Συνετρίβη ο πρώτος τροχιακός πύραυλος που εκτόξευσε η Ευρώπη
Ο πύραυλος εκτοξεύτηκε από διαστημοδρόμιο στη Νορβηγία - Η γερμανική εταιρεία Isar Aerospace είχε κάνει λόγο για «αρχική δοκιμή»

Ήρθε για να μείνει - Το blockchain, οι εφαρμογές του και οι προκλήσεις
Το blockchain είναι μια τεχνολογία που έχει αλλάξει ριζικά τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τις συναλλαγές

Η τρέλα της OpenAI για το Ghibli... που πήρε περίεργη τροπή
Τα social media έχουν κατακλυστεί με εικόνες στο στυλ του ιαπωνικού οίκου κινουμένων σχεδίων Studio Ghibli που έχει ενσωματώσει της OpenAI

Πώς ο Τραμπ έριξε σε χαμηλό 27 ετών μετοχή αμερικανικής εταιρείας ημιαγωγών
Η Wolfspeed είναι σε αναμονή για κονδύλια ύψους περίπου 750 εκατομμυρίων δολαρίων από ομοσπονδιακή χρηματοδότηση

H EE «ρίχνει» 1,3 δισ. ευρώ σε ΑΙ, κυβερνοασφάλεια και ψηφιακές δεξιότητες
Οι επτά βασικές προτεραιότητες της Κομισιόν στο πλαίσιο του προγράμματος DIGITAL - Τι περιλαμβάνει

To τηλεσκόπιο James Webb κατέγραψε για πρώτη φορά το σέλας του Ποσειδώνα
Οι πρώτες ενδείξεις για σέλας στον Ποσειδώνα χρονολογούνται την εποχή της αποστολής Voyager και επιβεβαιώνονται μόλις τώρα.

Kaspersky: 3,6 φορές πάνω το κακόβουλο λογισμικό στο mobile banking
Νέα έκθεση της Kaspersky για τις οικονομικές κυβερνοαπειλές