Ο δημιουργός και χειριστής του κακόβουλου λογισμικού με την ονομασία Crackonosh κέρδισε περισσότερα από 9.000 νομίσματα Monero, ποσό που ισοδυναμεί με περίπου 2 εκατομμύρια δολάρια, αφού κατόρθωσε να μολύνει πάνω από 222.000 υπολογιστές Windows από το 2018.
Όπως αναφέρεται σε έκθεση της εταιρείας κυβερνοασφάλειας Avast αυτό έγινε εφικτό κρύβοντας το malware σε πειρατικές ή «σπασμένες» εκδόσεις προγραμμάτων.
Πιο συγκεκριμένα, το Crackonosh «κρυβόταν» σε δωρεάν εκδόσεις δημοφιλών βιντεοπαιχνιδιών, όπως τα NBA 2K19, Grand Theft Auto V, Far Cry 5, The Sims 4 και Jurassic World Evolution τα οποία είναι διαθέσιμα για κατέβασμα σε διάφορα torrent sites. Από την στιγμή που γινόταν η εγκατάσταση, το Crackonosh σιωπηλά αντλούσε την επεξεργαστική ισχύ του υπολογιστή για να εξορύσσει κρυπτονομίσματα.
Σύμφωνα με τους ερευνητές της Avast, οι μολυσμένοι χρήστες ίσως παρατηρούσαν ότι οι υπολογιστές τους επιβραδύνονταν ή ότι η απόδοση χειροτέρευε λόγω της υπερβολικής χρήσης. Παράλληλα, έβλεπαν ότι ο λογαριασμός του ηλεκτρικού ρεύματος ήταν πιο ανεβασμένος από τα συνηθισμένα.
Όπως έγινε γνωστό η εταιρεία ξεκίνησε να ερευνά το θέμα όταν άρχισε να δέχεται αναφορές ότι το Crackonosh απενεργοποιούσε και στη συνέχεια απεγκαθιστούσε το λογισμικό της από συστήματα που είχαν μολυνθεί.
Στην πορεία των ερευνών αποκαλύφθηκε ότι το Crackonosh απενεργοποιούσε πολλά ακόμη δημοφιλή προγράμματα anti-virus σαν ένα αναβαθμισμένο μέτρο αντί-εντοπισμού που θα επέτρεπε στο κακόβουλο πρόγραμμα να παραμένει στην αφάνεια. Στα προγράμματα που απενεργοποιούνταν ήταν και τα Windows Defender και Windows Update, σύμφωνα με την Avast.
Πώς λειτουργούσε το Crackonosh; Από τη στιγμή που αποδυνάμωνε τον υπολογιστή, κατέβαζε και «έτρεχε» ένα πακέτο λογισμικού με την ονομασία XMRig το οποίο επέτρεπε στον δημιουργό του malware να κερδίζει χρήματα από τα μολυσμένα συστήματα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που συνέλλεξε η Avast, τα προϊόντα της εντόπισαν περισσότερες από 222.000 μολύνσεις από το Crackonosh κυρίως σε Ηνωμένες Πολιτείες, Βραζιλία, Ινδία, Πολωνία και Φιλιππίνες.
Σημειώνεται ότι η αποκάλυψη του Crackonosh έρχεται λίγες μόνο ημέρες μετά την αποκάλυψη από την Avast ενός άλλου crypto-miner με την ονομασία DirtyMoe, το οποίο κατάφερε να μολύνει περισσότερα από 100.000 συστήματα. Η διαφορά μεταξύ των δύο ήταν ότι το DirtyMoe διαδιδόταν μέσω ενός SMB worm και ο δημιουργός του εμφανιζόταν να λειτουργεί από την Κίνα και όχι από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως συνέβαινε στην περίπτωση του Crackonosh.
Latest News
Γιατί η Meta έπρεπε να «υποκλιθεί στον Τραμπ» πριν από την ορκωμοσία του
Η Meta έχει πολλά να διακινδυνεύσει, γι' αυτό και επαναπροσδιορίζει τη θέση της ανάλογα με τις πολιτικές εξελίξεις - Τι κάνει τώρα με τον Τραμπ
Η Google αλλάζει τον τρόπο που μαθαίνουμε τις ειδήσεις – Τι είναι η λειτουργία «Daily listen»
Η Google δοκιμάζει μια νέα λειτουργία, με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης, που θα αλλάξει για πάντα τον τρόπο ενημέρωσης των χρηστών.
Στη «Silicon Valley» της Ταϊβάν - Εκεί που χτυπά η καρδιά της τεχνολογίας
Το νέο επιστημονικό πάρκο εισφέρει το 6% του ΑΕΠ της Ταϊβάν - Στο Σίντσου έχουν εγκατασταθεί εκατοντάδες τεχνολογικές επιχειρήσεις
Η Τεχνητή νοημοσύνη κατά της φοροδιαφυγής - Το σχέδιο της ΑΑΔΕ
Η εφορία δημιουργεί ενιαίο προφίλ για κάθε φορολογούμενο - Οι άξονες του Στρατηγικού Σχεδίου
Οργή στη Nvidia για τους επικείμενους περιορισμούς Μπάιντεν στις εξαγωγές μικροτσίπ
Η Nvidia είναι ο κορυφαίος πωλητής των λεγόμενων επιταχυντών τεχνητής νοημοσύνης και θα επηρεαστεί από τα νέα μέτρα
«Ανεβαίνει» ο ανταγωνισμος ανάμεσα στη Blue Origin και τη SpaceX - Την Κυριακή η εκτόξευση του πυραύλου New Glenn
Με ύψος 30 ορόφων, ο New Glenn αποτέλεσε βασικό στόχο της Blue Origin και επιδιώκει να αποσπάσει μερίδιο αγοράς από τον Falcon 9 της SpaceX
Αντίστροφη μέτρηση για το TikTok στις ΗΠΑ - Ο «τελικός» στο Ανώτατο Δικαστήριο
TikTok και ByteDance αμφισβητούν τον νόμο που υποχρεώνει την πώληση της πλατφόρμας έως τις 19 Ιανουαρίου ή το «λουκέτο»
Τα μεγαλύτερα έσοδα από το 1994 κατέγραψε το 2024 η TSMC
Οι μετοχές της TSMC που είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο της Ταϊβάν έχουν αυξηθεί κατά 88% τους τελευταίους 12 μήνες
Οι ΗΠΑ ξεκινούν έρευνα για την τεχνολογία «έξυπνης κλήσης» χωρίς οδηγό της Tesla
Οι αρχές θεωρούν ότι τα αυτοκίνητα της Tesla εξοπλισμένα με αυτό το λογισμικό έχουν προβλήματα αναγώρισης αντικειμένων και σταθμευμένων οχημάτων
Μια ακόμη από τις Big Tech, η Microsoft προσφέρει ενα εκατ. δολ. για την ορκωμοσία Τράμπ
Microsoft, Google, Meta και Amazon έχουν δώσει ή πρόκειται να συμβάλλουν. με ένα εκατ. δολ η κάθε μια, στο ταμείο για την ορκωμοσία Τράμπ