Σε σταυρόλεξο για γερούς λύτες εξελίσσεται η τουριστική περιόδος, καθώς μια σειρά από παράμετροι απειλούν το θετικό κλίμα και τις προσδοκίες που υπάρχουν στον κλάδο.

Το στέλεχος Δέλτα και η εμμονή της Βρετανίας να διατηρεί τη χώρα μας στην πορτοκαλί λίστα, σε συνδυασμό με την πρόσφατη γαλλογερμανική κριτική που δέχθηκε η Αθήνα για χαλαρή αντιμετώπιση των τουριστών, συνθέτουν ένα μάλλον δυσάρεστο σκηνικό, στο οποίο οι άνθρωποι του κλάδου καλούνται να απαντήσουν.

Αίσθηση προκαλεί ότι το πρακτορείο Bloomberg φιλοξένησε την Παρασκευή δύο πρωτοσέλιδα θέματα, ένα το πρωί κι ένα το βράδυ, στα οποία αναφέρθηκε στις επιπλήξεις που δέχθηκε η Ελλάδα, και άλλες χώρες του Νότου (που δεν τις κατονομάζει) για το γεγονός ότι αναγνωρίζουν εμβόλια πλην αυτών που έχουν εγκριθεί από τον ΕΜΑ.

Οι «νύξεις» στη Σύνοδο Κορυφής

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παραδέχθηκε, ότι κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής υπήρξε μια νύξη για το γεγονός ότι η Ελλάδα δέχεται τουρίστες που έχουν εμβολιασθεί με το ρωσικό ή το κινεζικό εμβόλιο, τα οποία δεν έχουν πιστοποιηθεί από τον ΕΜΑ και είναι άγνωστο τι άμυνες δημιουργούν στη νέα μετάλλαξη.

Όμως οι νύξεις αυτές αποδίδονται από παράγοντες του τουρισμού στο ευρύτερο γεωπολιτικό παιχνίδι και σε μία προσπάθεια των δυο ηγετών να καθυστερήσουν το άνοιγμα των συνόρων τους προς τους τουριστικούς προορισμούς του νότου, αφού κατά τα λοιπά στο εσωτερικό των χωρών τους το «άνοιγμα» της οικονομίας τους συνεχίζεται κανονικά.

«Δεν υπάρχει πλειοψηφία στο Συμβούλιο της ΕΕ για επιβολή επιπλέον μέτρων», είπε Έλληνας πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να δεχτεί ταξιδιώτες που έχουν εμβολιαστεί με εμβόλια εγκεκριμένα από την ΕΕ, αλλά έχει επίσης το δικαίωμα να δέχεται κι άλλα εμβόλια όπως το Sputnik».

Τα γεγονότα αυτά έρχονται μία μόλις ημέρα, μετά την απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης να διατηρήσει την Ελλάδα στην πορτοκαλί λίστα, με την επόμενη αναθεώρηση να αναμένεται σε τρεις εβδομάδες.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο Ιούλιος χάνεται, μεταθέτοντας στον Αύγουστο τις ελπίδες ότι αυτός θα είναι ο «ανοιχτός» μήνας για διακοπές.

Η προσδοκία αυτή ενισχύεται επιπλέον από τις δηλώσεις του Βρετανού υπουργού Μεταφορών, σύμφωνα με τις οποίες οι περιορισμοί της πορτοκαλί λίστας για τους πλήρως εμβολιασμένους Βρετανούς θα αρθούν στο προσεχές διάστημα, με σχετική ανακοίνωση που αναμένεται τον επόμενο μήνα. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ο σχεδιασμός για κατάργηση της καραντίνας στους πλήρως εμβολιασμένους που φτάνουν από χώρες της πορτοκαλί λίστας προβλέπει ότι αυτό θα ξεκινήσει από κατοίκους του Ηνωμένου Βασιλείου.

Πώς απαντά ο κλάδος

Όπως είναι φυσικό οι εξελίξεις αυτές έχουν προκαλέσει αναστάτωση στην τουριστική αγορά.

Όπως επισημαίνουν στον ot.gr παράγοντες της ελληνικής τουριστικής αγοράς, η χώρα μας δεν κάνει τίποτα διαφορετικό απ’ ό,τι έχει συμφωνηθεί σε επίπεδο αρχηγών κρατών για το «άνοιγμα» των συνόρων στο πλαίσιο υλοποίησης και του ευρωπαϊκού πιστοποιητικού. Επιπλέον εκτιμούν ότι η επιτάχυνση του ρυθμού των εμβολιασμών είναι η μόνη απάντηση προκειμένου να επιτευχθεί και η «ανοσία» της τουριστικής αγοράς.

Όσον αφορά τις αποφάσεις της βρετανικής κυβέρνησης είναι γεγονός ότι μεταθέτουν όλο και πιο πέρα το άνοιγμα της αγοράς από την Γηραιά Αλβιόνα το οποίο τοποθετείται τώρα για μετά τις 20 Ιουλίου.

Όπως σχολάζει στον ot.gr ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Αλέξανδρος Βασιλικός, «έχουμε πει από την αρχή αυτής της δύσκολης χρονιάς, ότι χρειάζεται ψυχραιμία και ότι προτεραιότητα έχει η δημόσια υγεία. Κάθε φορά θα αναζητούμε μια νέα ισορροπία ανάμεσα στη δημόσια υγεία και την οικονομία και συνεπώς όσο θα έχουμε περιορισμούς τόσο θα πρέπει να επεκτείνουμε τα μέτρα στήριξης στους πληγέντες από τους περιορισμούς».

Η πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων της Κω Κωνσταντίνα Σβύνου, από την πλευρά της, για την απόφαση των Βρετανών σημειώνει ότι ήταν αναμενομένη ωστόσο αμφισβητείται πλέον και σε ευρωπαϊκό επίπεδο ποιος ακριβώς είναι ο τρόπος που χρωματίζονται οι χώρες, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.

Επίσης σχολιάζοντας τα τεκταινόμενα στο ευρωπαϊκό συμβούλιο κορυφής επισημαίνει ότι η χώρα μας κινείται με βάση τα συμφωνηθέντα και δεν πρέπει να αλλάξει πορεία. Όπως επίσης συμπληρώνει πρέπει να επιμείνει και στην πολιτική των διμερών συμφωνιών, οι οποίες όπως έχει φανεί φέρνουν αποτελέσματα καθώς αυξάνουν τον αριθμό των τουριστών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τουρισμός