
Τα πανεπιστήμια προετοιμάζονται για την επιλογή των νέων πρωτοετών φοιτητών τους, ελπίζοντας σε μια νέα ακαδημαϊκή χρονιά χωρίς στρεβλώσεις. Πολλά εξ αυτών δε, με έτοιμες τις ακαδημαϊκές «φαρέτρες» τους.
Οπως δείχνει μελέτη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών που εκδόθηκε τις προηγούμενες ημέρες, το Ιδρυμα αποτελεί το πρώτο στην Ελλάδα όσον αφορά την απορροφητικότητα των υποψηφίων του, και αυτό φαίνεται στην τρίτη έρευνα που θα παρουσιάσει σύντομα και επίσημα μετά τις δύο προηγούμενες, που έγιναν το 2012 και το 2018.
Οπως προκύπτει από αυτήν:
- Στο σύνολο των αποφοίτων του, το 36% αποφάσισε να συνεχίσει τις σπουδές του με στόχο την αύξηση των προσόντων του.
- Οκτώ στους δέκα αποφοίτους του που συνέχισαν τις σπουδές τους επέλεξαν άμεσα Μεταπτυχιακά Προγράμματα σπουδών και το 65,5% παρέμεινε στην Ελλάδα. Εξι στους δέκα αποφοίτους δε επέλεξαν το ίδιο το ΟΠΑ για τις μεταπτυχιακές τους σπουδές.
- Συνολικά, σχεδόν επτά στους δέκα επιλέγουν μεταπτυχιακές σπουδές με άμεση συνάφεια με τις προπτυχιακές σπουδές τους.
- Στο σύνολο των αποφοίτων, επτά στους δέκα αποφοίτους ήδη εργάζονται. Η συντριπτική πλειοψηφία των αποφοίτων Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών που εργάζονται είναι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης. Μόλις έξι στους εκατό αποφοίτους απασχολούνται σε επιχείρηση δικής τους ιδιοκτησίας.
- Πολλοί από τους αποφοίτους του Πανεπιστημίου όμως προχωρούν άμεσα στη δημιουργία δικής τους επιχείρησης με βάση τα επιστημονικά εφόδια που έλαβαν.
Από τους αποφοίτους που δημιούργησαν δική τους επιχείρηση, ένας στους δύο το έκανε εντός ενός έτους από την αποφοίτησή του και από αυτές τις επιχειρήσεις εννέα στις δέκα παραμένουν ενεργές.
- Σχεδόν έξι στους δέκα εργάζονται σε απόλυτα συναφές και συναφές αντικείμενο.
- Εννέα στους δέκα αποφοίτους εργάζονται στην Ελλάδα.
- Η απορρόφηση των αποφοίτων μετά από έξι, δώδεκα και είκοσι τέσσερις μήνες διαμορφώθηκε σε 46,1%, 55,1% και 68,9% αντίστοιχα.
- Το 33,1% των αποφοίτων δήλωσε ότι λαμβάνοντας υπόψη τη θέση εργασίας που κατείχε την ημέρα της αποφοίτησής του μέχρι σήμερα, άλλαξε μία με δύο θέσεις εργασίας και το 42,6% ότι παραμένει στην ίδια.
- Οσον αφορά το ύψος των μηνιαίων αποδοχών τους, η πλειοψηφία (53%) δηλώνει απολαβές από 500 ως 900€, ενώ πολύ μικρό ποσοστό δηλώνει αποδοχές υψηλότερες των 1.501€.
- Το μεγαλύτερο ποσοστό των αποφοίτων δηλώνει πολύ και πάρα πολύ ευχαριστημένο από την παρούσα θέση εργασίας του.
Πώς βρήκαν άμεσα εργασία;
Οπως αναφέρουν οι ερωτηθέντες το Διαδίκτυο και οι προσωπικές γνωριμίες κατέχουν την 1η θέση.
Οσον αφορά το κατά πόσο οι σπουδές τους βοήθησαν στην επαγγελματική και ακαδημαϊκή ζωή, το 61,8% δηλώνει ότι έλαβε τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες κατά τη διάρκεια των σπουδών του, ως προς την αγορά εργασίας. Η πλειοψηφία των αποφοίτων (75,7%) δηλώνει ικανοποιημένη από τα μαθήματα.
Το 69,2% των αποφοίτων δηλώνει ικανοποιημένο από το διδακτικό προσωπικό.
Σημαντική δυσαρέσκεια καταγράφεται όμως για τις υποδομές του ΟΠΑ από τους αποφοίτους του.


Latest News

Πιερρακάκης στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ: Δεν σκοπεύουμε να μεταφέρουμε το βάρος στις επόμενες γενιές
Ιδιαίτερη μνεία στην εξυγίανση του τραπεζικού τομέα έκανε ο Κυριάκος Πιερρακάκης μιλώντας στο πλαίσιο της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ

Σκέρτσος: Οι 10 πολιτικές της κυβέρνησης για προσιτή στέγη
Ανάρτηση του υπουργού Επικρατείας Ακη Σκέρτσου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Το δημογραφικό υπονομεύει την ανάπτυξη - Καμπανάκι από το ΚΕΠΕ
Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η ελληνική αγορά εργασίας –και συνολικά η χώρα– είναι το δημογραφικό, τονίζει ο πρόεδρος του ΚΕΠΕ, Παναγιώτης Λιαργκόβας
![ΔΝΤ: Καμπανάκι για δημόσιο χρέος από δασμούς και αμυντικές δαπάνες [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/05/30859482_Sharone-perlstein-microfinanace-debt-800x500_c-600x375-1-1.jpg)
Καμπανάκι ΔΝΤ για δημόσιο χρέος από δασμούς και αμυντικές δαπάνες - Τι λέει για την Ελλάδα [γράφημα]
Το ΔΝΤ προβλέπει πλέον ότι το παγκόσμιο δημόσιο χρέος θα αυξηθεί κατά 2,8 ποσοστιαίες μονάδες φέτος

Τα 2+1 ατού για την προσέλκυση νέων επενδύσεων – Το στοίχημα της Ελλάδας
Τι λένε παράγοντες της αγοράς για την ικανότητα της Ελλάδας να διατηρήσει τους ανοδικούς ρυθμούς ανάπτυξης – Το αγκάθι της αβεβαιότητας

Πιερρακάκης: Δεν δίνουμε υποσχέσεις – Δίνουμε λύσεις
Τι αναφέρει ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης για τα μέτρα ενίσχυσης που ανακοίνωσε η κυβέρνηση

Σε δημόσια διαβούλευση ο νέος αναπτυξιακός - Τα 12 καθεστώτα κρατικής ενίσχυσης
Σκοπός του σχετικού σχεδίου νόμου είναι η προσαρμογή στις νέες ανάγκες της ελληνικής οικονομίας

Στην Ουάσιγκτον ο Πιερρακάκης για τη Σύνοδο του ΔΝΤ - Ποιους θα συναντήσει
Την Πέμπτη 24 Απριλίου, ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τη Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα

Η μεγάλη στροφή των δανειοληπτών στα σταθερά επιτόκια
Σε ιστορικά υψηλά επίπεδα έφθασε το ποσοστό των δανειοληπτών που επιλέγουν σταθερά επιτόκια σε στεγαστικά αλλά και καταναλωτικά δάνεια

Τι σημαίνουν για την ελληνική οικονομία τα υπερπλεονάσματα του 2024
Η μεγάλη υπεραπόδοση των φορολογικών εσόδων που έχει τη βάση της στην εκτεταμένη ακρίβεια και τα μακροοικονομικά μεγέθη