Το χαμηλότερο ρυθμό μηνιαίας αύξησης μετά το ξέσπασμα της πανδημίας κατέγραψαν το Μάιο οι καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων στις ελληνικές τράπεζες.

Πρόκειται για στοιχείο ενδεικτικό της σταδιακής επιστροφής στην κανονικότητα μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων για μεγάλο τμήμα της εγχώριας οικονομικής δραστηριότητας.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, την υπό εξέταση περίοδο τα υπόλοιπα του ιδιωτικού τομέα αυξήθηκαν κατά 363 εκατ. ευρώ.

Η πτώση των καθαρών εισροών σε αυτά τα επίπεδα ήταν σημαντική σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο δίμηνο (Μάρτιος – Απρίλιος 2021), κατά τη διάρκεια του οποίου η άνοδος προσέγγισε σωρευτικά τα 5 δισ. ευρώ ή τα 2,50 δισ. ευρώ κατά μέσο όρο ανά μήνα.

Η επίδοση του εφετινού Μαΐου ήταν πιο κοντά στην αντίστοιχη του 2019, πριν το ξέσπασμα της υγειονομική κρίσης (586 εκατ. ευρώ).

Γιατί έπεσε ο ρυθμός ανόδου

Αναμφίβολα βασική παράμετρος για τις μεταβολές που καταγράφηκαν ήταν η επαναλειτουργία μεγάλου μέρους της αγοράς, συμπεριλαμβανομένης και της εστίασης.

Τα νοικοκυριά που μέχρι και τον Απρίλιο είχαν αυξήσει τις καταθέσεις τους κατά την πανδημία κατά 13,75 δισ. ευρώ, άρχισαν να καταναλώνουν ξανά.

Έτσι, το Μάιο τα υπόλοιπά τους αυξήθηκαν κατά μόλις 37 εκατ. ευρώ έναντι μέσης μηνιαίας μεταβολής το διάστημα Μάρτιος 2020 – Απρίλιος 2021 της τάξης των 980 εκατ. ευρώ.

Εκτιμάται δε πως τα νούμερα θα ήταν ακόμη πιο χαμηλά τον περασμένο μήνα εάν δεν συνεχίζονταν τα κρατικά μέτρα στήριξης νοικοκυριών, ιδιοκτητών ακινήτων και ατομικών επιχειρήσεων.

Εξάλλου, μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι την ίδια περίοδο τα ταμεία των επιχειρήσεων στις τράπεζες αυξήθηκαν κατά 1,49 δισ. ευρώ έναντι πτώσης 543 εκατ. ευρώ τον Απρίλιο.

Μπορεί ένα μεγάλο μέρος της μεταβολής του Μαΐου να ήταν αποτέλεσμα των πιστώσεων του Δημοσίου, προς τον επιχειρηματικό τομέα, ωστόσο εκτιμάται ότι αξιοσημείωτη ήταν και η επίδραση της κατανάλωσης.

Κι αυτό διότι πλέον τα νοικοκυριά κάνουν μεγάλη χρήση καρτών για τις πληρωμές τους, ακόμη και για τις καθημερινές συναλλαγές, με αποτέλεσμα οι καταθέσεις να παραμένουν στο σύστημα. Απλά μεταφέρονται από λογαριασμούς φυσικών προσώπων στις επιχειρήσεις.

Διαρροή 3,9 δισ. από προθεσμιακές

Από τα ίδια στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, προκύπτει εμμέσως το συμπέρασμα ότι ένα τμήμα των υπολοίπων που βρισκόταν επί χρόνια σε λογαριασμούς προθεσμίας ιδιωτών, αναζητά νέες μορφές αποταμίευσης / επένδυσης.

Οι αποδόσεις της κατηγορίας έχουν πέσει σε επίπεδα λίγο πάνω από το 0%, προσφέροντας ουσιαστικά αρνητικές αποδόσεις στους καταθέτες, λαμβάνοντας υπόψιν και τον πληθωρισμό.

Τα δύο δημοφιλέστερα προγράμματα που προτιμούν οι καταθέτες είναι τα αμοιβαία κεφάλαια και τραπεζοασφαλιστικά προγράμματα μεσοπρόθεσμης ή μακροπρόθεσμης διάρκειας.

Με την ανάληψη ενός ανεκτού για τον επενδυτή ρίσκου, μπορούν να αποφέρουν σημαντικές αποδόσεις.

Έτσι, το Μάιο έκαναν φτερά από τις προθεσμιακές καταθέσεις 970 εκατ. ευρώ, ενώ στο πεντάμηνο του 2021 οι καθαρές εκροές έφτασαν τα 3,88 δισ. ευρώ. Από την έναρξη δε της πανδημίας η μείωση των υπολοίπων ξεπερνά τα 9 δισ. ευρώ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις
Επιχειρήσεις: Αναγνωρίζουν την χρησιμότητα της AI αλλά δεν επενδύουν σε αυτή
Tεχνητή νοημοσύνη |

Οι ελληνικές επιχειρήσεις αναγνωρίζουν την χρησιμότητα της AI αλλά δεν επενδύουν σε αυτή

Τι έδειξε η έρευνα «Technology & Beyond: The impact of AI» που παρουσιάστηκε στο «Future Unfold» της Grant Thornton για τις ελληνικές επιχειρήσεις και τη σχέση τους με την τεχνητή νοημοσύνη