Η 27η Ιουνίου τιμάται κάθε χρόνο ως η Ημέρα των Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων (Micro-, Small and Medium-sized Enterprises Day), μετά από απόφαση του ΟΗΕ που ελήφθη ομόφωνα από την γενική συνέλευση του διεθνούς οργανισμού στις 6 Απριλίου 2017.

Στόχος της ημέρας είναι να τονιστεί η σπουδαιότητα της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας στην βιώσιμη ανάπτυξη.

Το θέμα για το 2021 «ΜμΕ: Κλειδί για μια χωρίς αποκλεισμούς και βιώσιμη ανάκαμψη»

Όπως αναφέρει ο ΟΗΕ, η κρίση COVID-19 «μάς έχει διδάξει ότι τα μέτρα πανδημίας και περιορισμού δεν επηρεάζουν τον καθένα με τον ίδιο τρόπο».

Μεταξύ του ιδιωτικού τομέα, οι πολύ μικρές, οι μικρές και οι μεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ), ιδίως εκείνες με επικεφαλής γυναίκες, νέους, εθνοτικές μειονότητες και μετανάστες, υπέφεραν περισσότερο .

Μια έρευνα του Διεθνούς Κέντρου Εμπορίου σχετικά με τον αντίκτυπο της COVID-19 μεταξύ επιχειρήσεων σε 136 χώρες έδειξε ότι σχεδόν το 62% των μικρών επιχειρήσεων με επικεφαλής τις γυναίκες έχουν πληγεί έντονα από την κρίση, σε σύγκριση με σχεδόν τις μισές επιχειρήσεις υπό την ηγεσία ανδρών, ενώ οι γυναικείες επιχειρήσεις έχουν 27% περισσότερες πιθανότητες να μην επιβιώσουν από την πανδημία.

Καθώς οι κυβερνήσεις εμβολιάζουν τους πληθυσμούς τους, ο κόσμος συνεχίζει να αντιμετωπίζει πολλές άλλες προκλήσεις που περιλαμβάνουν τις συνεχιζόμενες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, της απώλειας βιοποικιλότητας και της ρύπανσης.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, αυτές οι τρεις κρίσεις αναμένεται να έχουν σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομική ανάπτυξη, την ανθρώπινη υγεία και τα οικοσυστήματα, την απασχόληση και τα προς το ζην.

Εκτιμάται ότι οι ΜΜΕ καλύπτουν πάνω από το 90% όλων των επιχειρήσεων και αντιπροσωπεύουν, κατά μέσο όρο, το 70% της συνολικής απασχόλησης και το 50% του ΑΕΠ. Ως εκ τούτου, είναι βασικοί παράγοντες στην επίτευξη μιας πράσινης ανάκαμψης.

Στην ανακοίνωσή του με αφορμή τη σημερινή ημέρα, ο ΟΗΕ τονίζει ότι:

  • 600 εκατομμύρια θέσεις εργασίας θα χρειαστούν έως το 2030 για να απορροφήσουν το αυξανόμενο παγκόσμιο εργατικό δυναμικό, γεγονός που καθιστά την ανάπτυξη των ΜΜΕ υψηλή προτεραιότητα για πολλές κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο.
  • Στις αναδυόμενες αγορές, οι περισσότερες επίσημες θέσεις εργασίας δημιουργούνται από ΜΜΕ, οι οποίες δημιουργούν 7 στις 10 θέσεις εργασίας.
  • Η αύξηση των ετήσιων επενδύσεων σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις κατά 1 τρισεκατομμύριο δολάρια θα απέφερε δυσανάλογα μερίσματα όσον αφορά την πρόοδο προς τους στόχους της αειφόρου ανάπτυξης.
  • Οι μικρές επιχειρήσεις στις αναπτυσσόμενες χώρες είναι από τις πιο ενδιαφερόμενες για την κλιματική αλλαγή: 68% των εταιρειών στην υποσαχάρια Αφρική δηλώνουν ότι οι περιβαλλοντικοί κίνδυνοι είναι σημαντικοί για τις επιχειρήσεις τους, σύμφωνα με έρευνα του Διεθνούς Κέντρου Εμπορίου (ITC). Το ήμισυ των ερωτηθέντων εταιρειών στις ανεπτυγμένες χώρες το ίδιο.

Ως πολύ μικρή επιχείρηση (micro-enterprise) ορίζεται η επιχείρηση εκείνη που απασχολεί λιγότερους από 10 εργαζόμενους και των οποίων ο ετήσιος κύκλος εργασιών ή το ετήσιο σύνολο ισολογισμού δεν υπερβαίνει τα 2 εκατομμύρια ευρώ.

Ως μικρή επιχείρηση (small enterprise) ορίζεται η επιχείρηση εκείνη που απασχολεί λιγότερους από 50 εργαζόμενους και των οποίων ο ετήσιος κύκλος εργασιών ή το ετήσιο σύνολο ισολογισμού δεν υπερβαίνει τα 10 εκατομμύρια ευρώ.

Ως μεσαία επιχείρηση (medium-sized enterprise) ορίζεται η επιχείρηση εκείνη που απασχολεί λιγότερους από 250 εργαζόμενους και των οποίων ο ετήσιος κύκλος εργασιών δεν υπερβαίνει τα 50 εκατομμύρια ευρώ ή το ετήσιο σύνολο ισολογισμού δεν υπερβαίνει τα 43 εκατομμύρια ευρώ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις
DBRS για Attica Bank: Στα 2,3 δισ. τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα
Επιχειρήσεις |

DBRS για Attica Bank: Στα 2,3 δισ. τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα

Η Attica Bank εκτιμά πώς η επιπλέον ζημιά που θα προκύψει από ενδεχόμενη πώληση του εν λόγω χαρτοφυλακίου μέσω τιτλοποίησης υπό το πρόγραμμα κρατικών εγγυήσεων Ηρακλής ΙΙΙ, δεν θα ξεπεράσει το ποσό των 400 εκατ. ευρώ. 

Space Hellas: Ανέλαβε την τεχνολογική αναβάθμιση του Ιονίου Πανεπιστημίου
Academia |

Ανέλαβε την τεχνολογική αναβάθμιση του Ιονίου Πανεπιστημίου η Space Hellas

Το έργο περιλαμβάνει τον εκσυγχρονισμό των υποδομών του Ιονίου Πανεπιστημίου και τη λήψη των κατάλληλων τεχνικών μέτρων για τον περιορισμό του κινδύνου παραβίασης ή καταστροφής των πληροφοριακών του συστημάτων