Ιδιώτες διαμεσολαβητές (δικηγόροι, λογιστές) θα μπορούν – εφόσον συμφωνούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων – να διορθώνουν λάθη στις κτηματολογικές εγγραφές, το Δημόσιο θα πρέπει να δηλώσει μέσα σε 60 ημέρες αν μια έκταση του ανήκει ή όχι, ενώ το Κτηματολόγιο θα υπογράφει συμβάσεις τόσο με Δικηγορικούς Συλλόγους όσο και με το Τεχνικό Επιμελητήριο της Ελλάδας (ΤΕΕ) προκειμένου δικηγόροι και μηχανικοί να καλύπτουν τα κενά από την έλλειψη προσωπικού. Ηδη υπεγράφη προγραμματική σύμβαση με τον Δικηγορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης η οποία θα λειτουργήσει ως πιλότος για τις υπόλοιπες συμβάσεις.

Αυτές είναι μερικές από τις αλλαγές που φέρνει το σχέδιο νόμου (για την αναβάθμιση των υπηρεσιών του Κτηματολογίου), όπως αναφέρει μιλώντας στα «ΝΕΑ» ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης /αρμόδιος για το Κτηματολόγιο Γιώργος Στύλιος. Το σχέδιο νόμου του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης επρόκειτο να τεθεί σήμερα Παρασκευή σε δημόσια διαβούλευση ή το αργότερο έως τις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας, με στόχο να κατατεθεί τον Ιούλιο στη Βουλή.

Με βάση τον σχεδιασμό, οι μεταβιβάσεις των ακινήτων θα ξεκινούν και θα ολοκληρώνονται ηλεκτρονικά στα γραφεία των συμβολαιογράφων, παρέχοντας σε όλους τους συμβαλλομένους τα εχέγγυα πως οι αγοραπωλησίες θα γίνονται σωστά και με ασφάλεια.

Ειδικότερα, το νέο σχέδιο νόμου εισάγει τον Ηλεκτρονικό Φάκελο μεταβίβασης ακινήτων. Σε ό,τι αφορά τη μεταβίβαση ακινήτων, η επιτάχυνση θα επιτευχθεί πρωτίστως μέσα από την ψηφιοποίηση και την ηλεκτρονική απόκτηση περισσοτέρων από 17 πιστοποιητικών. Τα έγγραφα αυτά, τα οποία μέχρι σήμερα αναζητούνται με έγγραφη μορφή από σειρά υπηρεσιών, σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται από το νέο σχέδιο νόμου θα χορηγούνται ηλεκτρονικά, μέσα από ένα εκτεταμένο πλαίσιο διασυνδέσεων μεταξύ μητρώων του Δημοσίου.

Τρέχουν γρήγορα

Οπως επισημαίνουν από το Ψηφιακής Διακυβέρνησης, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία των ήδη κτηματογραφούμενων περιοχών, το 98% των ακινήτων μιας περιοχής θα μπορούσαν να κατοχυρωθούν στο Κτηματολόγιο μετά την ανάρτηση, χωρίς να απαιτούνται άλλες διαδικασίες.

Παρ’ όλα αυτά, κατά το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, για να λειτουργήσει το Κτηματολόγιο θα πρέπει να έχουν εκδικαστεί όλες οι αιτήσεις και οι αντίθετες απόψεις. Αυτό τώρα αλλάζει: οι ενστάσεις και οι αντιρρήσεις θα καταγράφονται (προκειμένου κάποια στιγμή να εξεταστούν) και η διαδικασία θα συνεχίζεται κανονικά.

Τίθεται ωστόσο το ερώτημα: Και τι θα γίνει με τα ακίνητα που έχουν «βάρη»; Η απάντηση από πηγές στο Ψηφιακής Διακυβέρνησης είναι πως «οι αγοραστές θα έχουν πλήρη εικόνα αφού για πρώτη φορά στο κτηματολογικό φύλλο κάθε ακινήτου θα αναγράφονται οι εκκρεμότητες ως προς τα δικαιώματα (αιτήσεις και αντίθετες απόψεις). Ετσι θα είναι δική τους απόφαση αν θα προχωρήσουν ή όχι στις αγοραπωλησίες».

Από το Διακυβέρνησης εκτιμούν πως θα επιταχυνθεί – κατά τουλάχιστον – δύο χρόνια η έναρξη λειτουργίας του Κτηματολογίου στις περιοχές όπου ακόμη δεν λειτουργεί, ενώ η κτηματογράφηση θα ολοκληρώνεται πριν από την έκδοση των αποφάσεων των Επιτροπών Υποθέσεων Κτηματογράφησης.

Διευκρινίζεται πως όλες οι αιτήσεις και οι αντίθετες απόψεις επί της αίτησης θα κατατίθενται στις προβλεπόμενες προθεσμίες και θα εκδικάζονται κανονικά.

Τα «αγνώστου ιδιοκτήτη»

Με το νέο σχέδιο νόμου αναμορφώνεται η διαδικασία διόρθωσης προδήλων σφαλμάτων με την ένδειξη «αγνώστου ιδιοκτήτη». Πλέον, η συναίνεση του Δημοσίου για τη διόρθωση προδήλου σφάλματος θα τεκμαίρεται από τη μη προβολή αντιρρήσεων εντός 60 ημερών από την επίδοση της αίτησης, αντί της ρητής συναίνεσης που απαιτεί το ισχύον πλαίσιο.

Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει πως εάν ένας ιδιώτης έχει μια έκταση, τμήμα της οποίας (ή ολόκληρη) διεκδικεί το Δημόσιο, τότε το Δασαρχείο, για παράδειγμα, έχει ένα περιθώριο δύο μηνών να αντιδράσει. Αν δεν το κάνει, η αίτηση του ιδιώτη θα γίνεται δεκτή.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ακίνητα
Αθηναϊκή Ριβιέρα: Ενδιαφέρον απο το εξωτερικό αλλα και την εγχώρια αγορά
Ακίνητα |

Πόλος έλξης η Αθηναϊκή Ριβιέρα - Ενδιαφέρον απο διεθνή και εγχώρια αγορά

Η Αθηναϊκή Ριβιέρα είναι ελκυστική, παρά το γεγονός της μεγάλης αύξησης των τιμών τα τελευταία χρόνια- Εξακολουθεί να υπολείπεται κατά πολύ από τις τιμές στην Γαλλική και την Ισπανική Ριβιέρα