
«O Οδικός Χάρτης της Ανάπτυξης» τιτλοφορείται το ειδικό ένθετο «Οικονομικός Ταχυδρόμος» που κυκλοφορεί σήμερα μαζί με το Βήμα .
Η πανηγυρική έγκριση του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της ελληνικής οικονομίας από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποτελεί το εναρκτήριο λάκτισμα σε μια μεγάλη προσπάθεια ανάκαμψης της χώρας από την πολυετή οικονομική κρίση και τις συνέπειες της πανδημίας.
Σε αυτή την προσπάθεια που θα έχει διάρκεια τουλάχιστον τεσσάρων ετών, όλες οι δυνάμεις της χώρας – πολιτικά κόμματα, κυβέρνηση, ιδιωτικός τομέας, τράπεζες και εργαζόμενοι – καλούνται να συμμαχήσουν και να συντονιστούν προκειμένου να αξιοποιηθούν μέχρι το τελευταίο ευρώ οι σημαντικοί πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης (18 δισ. ευρώ επιχορηγήσεις, περίπου 13 δισ. ευρώ χαμηλότοκα δάνεια). Τα χρήματα αυτά σε συνδυασμό με τα ιδιωτικά κεφάλαια που απαιτούνται για τη συμμετοχή στα μεγάλα πρότζεκτ της πράσινης και της ψηφιακής μετάβασης της οικονομίας, αλλά και τους πόρους του ΕΣΠΑ που τρέχουν κατά κύριο λόγο από τις περιφέρειες, δημιουργούν ένα εθνικό κεφάλαιο της τάξεως των 59 δισ. ευρώ που μπορεί να αλλάξει την οικονομία και τη χώρα.
Ηδη στις επιχειρήσεις και στις τράπεζες επικρατεί πυρετός για τη νέα γενιά επενδύσεων που θα περιορίσει το πολύ μεγάλο παραγωγικό κενό (output gap) της οικονομίας που το 2020 ανήλθε σε 12,3% του ΑΕΠ και το εξαιρετικά χαμηλό επίπεδο επενδύσεων που χαρακτηρίζει την ελληνική οικονομία κατά την τελευταία δεκαετία. Είναι ενδεικτικό ότι το 2019 (προ πανδημίας) οι επενδύσεις έφτασαν το 10,1% του ΑΕΠ στην Ελλάδα, σε σύγκριση με το 21,4% του μέσου όρου της ευρωζώνης. Για την επίτευξη των φιλόδοξων στόχων είναι απαραίτητη η υλοποίηση σειράς μεταρρυθμίσεων που βρίσκονται για δεκαετίες στα σχέδια αλλά ακόμη δεν υλοποιήθηκαν. Τα δομικά χαμηλά ποσοστά παραγωγικών επενδύσεων, πέραν της χρηματοδότησης, συσχετίζονται άμεσα και με θεσμικά εμπόδια, όπως τα ρυθμιστικά βάρη, γραφειοκρατικές διαδικασίες στις συναλλαγές δημόσιας διοίκησης και επιχειρήσεων, καθυστερήσεις στην απονομή δικαιοσύνης και άλλα στοιχεία που προκαλούν αντικίνητρα για τις επενδύσεις αυτές.
Οι προωθούμενες σημαντικές επενδύσεις αφορούν ιδιωτικές πρωτοβουλίες συγχρηματοδοτούμενες (τουλάχιστον κατά 50%) με τα ίδια κεφάλαια των επενδυτών και δάνεια προερχόμενα από το εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα, ή και ευρωπαϊκούς χρηματοπιστωτικούς θεσμούς (ΕΤΕπ- Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ΕΤΑΑ-Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης) και έχουν να κάνουν με επιχειρηματικές προτάσεις που προωθούν την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, καθώς και την καινοτομία, τις οικονομίες κλίμακος και τις υψηλότερες εξαγωγές.
Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός ότι μέσω του Σχεδίου Ανάκαμψης έρχεται να μειωθεί το σημαντικά υψηλότερο κόστος δανεισμού των ελληνικών επιχειρήσεων σε σχέση με τον μέσο όρο της EE. Περισσότερο από το 70% του συνολικού επενδυτικού κενού στην Ελλάδα αφορά υστέρηση σε επιχειρηματικές επενδύσεις.


Latest News
![Χρυσές λίρες: Φρενίτιδα χωρίς τέλος – Πόσες πούλησαν και αγόρασαν οι Έλληνες [πίνακες]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/12/xrises-lires-600x300.jpg)
Φρενίτιδα χωρίς τέλος - Πόσες λίρες πούλησαν και αγόρασαν οι Έλληνες [πίνακες]
Οι κλυδωνισμοί από τον «τυφώνα» των δασμών - Οι Ελληνες πουλάνε τις λίρες τους ενώ ο χρυσός καλπάζει

Επιδόματα: Ποιες πληρωμές θα γίνουν από 22 έως 25 Απριλίου
Το χρονοδιάγραμμα ΕΦΚΑ - ΔΥΠΑ - Ποιοι πάνε ταμείο την ερχόμενη εβδομάδα

Ξεκινά το «παζάρι» για τις νέες φοροελαφρύνσεις - Η ημερομηνία κλειδί και τα σενάρια
Δασμοί και έξτρα έσοδα από φοροδιαφυγή ορίζουν τον δημοσιονομικό χώρο για νέες φοροελαφρύνσεις

Πότε θα καταβληθούν οι συντάξεις - – Όλες οι ημερομηνίες ανά ταμείο
Οι ημερομηνίες πληρωμής για τις συντάξεις ακολουθούν τον κανόνα του διαχωρισμού μεταξύ Μισθωτών και Μη Μισθωτών

Μεγάλη η απήχηση των Youth Pass στους νέους - Πόσοι έλαβαν 150 ευρώ
Το Youth Pass μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την πραγματοποίηση αγορών ή τη λήψη υπηρεσιών από επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς του πολιτισμού, του τουρισμού και των μεταφορών

Ποια ελληνικά προϊόντα χτυπούν οι δασμοί Τραμπ - Πώς επηρεάζονται οι τιμές
Η κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου όπως εξελίσσεται αναμένεται να διαταράξει τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού απειλώντας την ανθεκτικότητα των οικονομιών

Η επόμενη μέρα για το ελληνικό χρέος - Τι φέρνει η αποπληρωμή των δανείων του Μνημονίου
Το δημόσιο χρέος της Ελλάδας, που είναι σήμερα το υψηλότερο στην ευρωζώνη, αναμένεται να «πέσει» κοντά στο 135% του ΑΕΠ μέχρι το 2027

Η ανάγκη για επαναβιομηχάνιση της Ελλάδας - Τι λένε κορυφαίοι Έλληνες επιχειρηματίες
Μονόδρομο αποτελεί η επαναβιομηχανοποίηση της χώρας και η ενίσχυση της παραγωγικότητας και της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας
![Επιχειρήσεις: Με τι επιτόκιο δανείζονται – Πώς θα ξεκλειδώσει περισσότερη ρευστότητα [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/daneia-trapezes-768x432-1-600x338.jpg)
Με τι επιτόκιο δανείζονται οι ελληνικές επιχειρήσεις - Πώς θα ξεκλειδώσει περισσότερη ρευστότητα [γράφημα]
Η υποχώρηση των επιτοκίων δημιουργεί αυξημένες ευκαιρίες για τις τράπεζες

Πού βρίσκει... πόρτα το Σπίτι μου 2 - Η κούρσα για την χρηματοδότηση
Μεγάλο ενδιαφέρον για τη δεύτερη φάση του προγράμματος Σπίτι μου 2