Αμετακίνητος από τις σκληροπυρηνικές του απόψεις εμφανίστηκε σε ομιλία του σήμερα, ο διοικητής της Bundesbank, Γενς Βάιντμαν, επιβεβαιώνοντας έτσι πως στο παρασκήνιο της ΕΚΤ η διαμάχη μεταξύ… γερακιών και περιστεριών αναφορικά με το ζήτημα του πληθωρισμού και της συνέχισης του προγράμματος PEPP καλά κραττεί. Εξάλλου, σε δεύτερο πλάνο στον ορίζοντα υπάρχει και η έτερη ακανθώδης συζήτηση αναφοριακά με τα μέτρα δημοσιονομικής στήριξης και την επαναφορά των κανονισμών του Συμφώνου Σταθερότητας.
Ο Γερμανός τραπεζίτης, σε σημερινή ομιλία του, τάχθηκε αναφανδόν υπέρ της, έστω και σταδιακής, περικοπής του προγράμματος αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ (ήτοι του προγράμματος PEPP), πριν βέβαια την πλήρη κατάργηση του καθώς η οικονομία της Ευρωζώνης ανακάμπτει από την κρίση της πανδημίας.
Γνήσιο… γεράκι
«Λόγω της αβεβαιότητας που συνεχίζει να υφίσταται, δεν μπορούμε να καθορίσουμε από πολύ νωρίτερα την έξοδο της νομισματικής πολιτικής από το καθεστώς κρίσης… Ωστόσο, για να μη χρειαστεί να διακόψουμε το PEPP απότομα, οι καθαρές αγορές πρέπει να μειωθούν σταδιακά από πριν», επεσήμανε, εξηγώντας πως χάρη στην πρόοδο των εμβολιαστικών προγραμμάτων, η οικονομία της Ευρωζώνης έχει βγει από την κρίση, αλλά αυτό προφανώς θα πρέπει να έχει επιπτώσεις στο PEPP.
Εξάλλου, ο κ. Βάιντμαν εμφανίστηκε λίαν ανήσυχος για τη διόγκωση των πληθωριστικών πιέσεων στην περιοχή, κάνοντας λόγο για αναβαθμισμένο ρίσκο από τις προοπτικές του πληθωρισμού και της ενίσχυσης των ενεργειακών τιμών, τις οποίες ο ίδιος θεωρεί πως θα συνεχίσουν να κινούνται ανοδικά.
«Ο πληθωρισμός δεν είναι νεκρός» σχολίασε ο Γερμανός τραπεζίτης συγκρίνοντας μάλιστα τον πληθωρισμό με την γιγαντιαία χελώνα στα νησιά Γκαλαπάγκος, που λανθασμένα θεωρήθηκε πως είχε εξαφανιστεί!
Θυμίζουμε πως ο δείκτης ανέβηκε στο 2% το Μάιο, αν και οι αναλυτές αναμένουν πως τα νέα στοιχεία που θα δημοσιευτούν μεθαύριο, Τετάρτη, θα δείξουν μικρή υποχώρηση του δείκτη τον Ιούνιο. Συνολικά οι περισσότεροι αναλυτές, αλλά και η ίδια η ΕΚΤ στις προβλέψεις της παραδέχεται πως η διόγκωση των πληθωριστικών πιέσεων, σαν αποτέλεσμα της ενδυνάμωσης της οικονομίας μετά την πανδημία, θα συνεχιστεί τη φετινή χρονιά, αλλά θα καταλαγιάσει από την επόμενη. Ο κ. Βάιντμαν από την πλευρά του δεν εμφανίζεται ιδιαίτερα καθησυχαστικός επισημαίνοντας την ανάγκη η ΕΚΤ να συνεχίσει να επαγρυπνεί…
Για την ίδια τη Γερμανία, άλλωστε, ο κ. Βάιντμαν επεσήμανε πως ο πληθωρισμός, που ανέβηκε στο 2,4% το Μάιο, που είναι το υψηλότερο σημείο εδώ και δύο χρόνια, θα συνεχίσει να αυξάνεται «πιάνοντας» το 4% μέσα στη χρονιά.
Στις επάλξεις και οι μετριοπαθείς
Αν και οι θέσεις του Γερμανού τραπεζίτη δεν εξέπληξαν τις αγορές, δεδομένων των υπερσυντηρητικών απόψεων του, ήρθαν σε πλήρη αντίθεση με τις πιο μετριοπαθείς δηλώσεις που είχε κάνει νωρίτερα ο Φάμπιο Πανέτα, σε ομιλία του σε διάσκεψη τραπεζιτών της Μεσογείου, κάνοντας λόγο για την ανάγκη παράτασης των «μη συμβατικών μεθόδων ευελιξίας» που εφαρμόστηκαν κατά την πανδημία.
Ο Ιταλός οικονομολόγος και μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ αρνήθηκε πως τα τωρινά μέτρα στήριξης απειλούν με υπερθέρμανση της οικονομίας και τάχθηκε αντιθέτως υπέρ της συνέχισης της χαλαρής δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής. «Το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων έκτακτης ανάγκης έχει δείξει τα οφέλη των ευέλικτων νομισματικών πολιτικών, όταν οι διαφορές στις συνθήκες χρηματοδότησης μεταξύ των χωρών αντιπροσωπεύουν ένα μόνιμο εμπόδιο στον μηχανισμό μετάδοσης» ανέφερε ο Ιταλός.
Με λίγα λόγια τάχθηκε υπέρ της διατήρησης, αν όχι και παράτασης του προγράμματος PEPP το οποίο βάσει των αποφάσεων της ΕΚΤ λήγει τον ερχόμενο Μάρτιο, σε αντιδιαστολή με τον Βάιντμαν που μιλά ήδη για επιβράδυνση του.
Για ολοκλήρωση του PEPP τον επόμενο Μάρτιο, όπως είναι προγραμματισμένο, έκανε λόγο σε δηλώσεις του και ο επικεφαλής της Τράπεζας της Αυστρίας, Ρόμπερτ Χόλτσμαν, κόβοντας κι από την πλευρά του τη… φόρα σε όσους οραματίζονται παράταση του πακέτου.
Πιο… ουδέτερος και διπλωματικός, ο Ισπανός αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Λουίς ντε Γκουίντος, σε δηλώσεις του παραδέχτηκε πως υπάρχει ανησυχία για την ενίσχυση και διατήρηση των τιμών σε υψηλά επίπεδα, όμως τάχθηκε στο πλευρό όσων επιμένουν πως ο πληθωρισμός θα αποσυμπιεστεί σταδιακά και άρα δεν συνιστά τόσο σοβαρό παράγοντα για την ταχεία αναπροσαρμογή της στρατηγικής της Τράπεζας.
Και στο βάθος… το Σύμφωνο Σταθερότητας
Πάντως, η διαμάχη για την παράταση ή όχι των μέτρων στήριξης και την αντιστροφή της ευελιξίας που είχε δρομολογηθεί κατά την πανδημία δεν έχει να κάνει μόνο με την ΕΚΤ, αλλά και την συνολική δημοσιονομική στρατηγική της Ευρώπης, δεδομένου πως από το Σεπτέμβριο αναμένεται να ανοίξει η συζήτηση για την αναμόρφωση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.
Εξάλλου, η ίδια η Κριστίν Λαγκάρντ, η πρόεδρος της ΕΚΤ, σε δηλώσεις της έχει ξεκαθαρίσει πως η οικονομία της Ευρωζώνης και άρα η ανάκαμψη της στηρίζεται σε δύο… δεκανίκια, ήτοι τόσο τα νομισματικά όσο και τα δημοσιονομικά προγράμματα που βρίσκονται σε ισχύ από την ΕΚΤ αλλά και από τις εθνικές κυβερνήσεις.
Τη συζήτηση και σε αυτό την έχουν ανοίξει οι Γερμανοί, διότι πολύ απλά το ζήτημα βρίσκεται στο επίκεντρο του προεκλογικού debate εν όψει των κρίσιμων εκλογών του Σεπτεμβρίου. Το κυβερνών κόμμα της Χριστιανικής Ένωσης ελπίζει να συσπειρώσει το παραδοσιακό δεξιό κοινό με τον υποψήφιο Καγκελάριο Άρμιν Λάσετ να τάσσεται υπέρ της σταδιακής αποκατάστασης των δημοσιονομικών κανόνων και του περίφημου φρένου χρέους, καταρχάς στη Γερμανία αλλά και στην Ευρώπη συνολικά, με το πέρας της πανδημίας. Στον αντίποδα οι βασικοί ανταγωνιστές του, οι Πράσινοι θέλουν διατήρηση της ευελιξίας για να προστατευτεί η ανάκαμψη της οικονομίας και οι πιο αδύναμοι που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση.
Εν όψει της έναρξης της συζήτησης για την αναθεώρηση του Συμφώνου, ο επίτροπος Οικονομικών της Ε.Ε. Πάολο Τζεντιλόνι, σε συνέντευξη του στην εφημερίδα «La Republica» επεσήμανε πως οι κανόνες χρέους της Ευρωζώνης «θα πρέπει να είναι ρεαλιστικοί, ώστε να μπορούν να εφαρμοστούν». Κι αυτό διότι ναι μεν οι οικονομίες της περιοχής θα βγουν από την κρίση με συσσωρευμένα επίπεδα χρεών, τα οποία προφανώς θα πρέπει να αντιμετωπιστούν, αλλά ο τρόπος αντιμετώπισης τους θα πρέπει να γίνει με προσεκτικό τρόπο για να μην ανακοπεί η πορεία ανάκαμψης των οικονομιών.
Μόλις την περασμένη εβδομάδα, ο Ιταλός πρωθυπουργός και πρώην επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι ξεκαθάρισε πως οι δημοσιονομικοί κανόνες της Ευρωζώνης δεν είναι δυνατόν να επιστρέψουν στην πρότερη μορφή τους!
Latest News
Νέες επιθέσεις στην Ερυθρά θάλασσα απο τους αντάρτες Χούθι
Αναφέρθηκαν εκρήξεις σε εμπορικό πλοίο 80 ναυτικά μιλια νότια της Χοντέιτα στην Ερυθρά θάλασσα λέει βρετανική υπηρεσία
Η Ευρώπη πρέπει να προετοιμαστεί για νέο εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ, λένε αξιωματούχοι της ΕΚΤ
«Μια αλλαγή στην ισοτιμία θα έκανε δυσκολότερο για την ΕΚΤ να φτάσει στον στόχο της για πληθωρισμό 2%»
Αργεντινή: O πληθωρισμός πέφτει αλλά έχει μειωθεί και η κατανάλωση
O πληθωρισμός στην Αργεντινή μπορει να μειώθηκε σε μηνιαία βάση τον Οκτώβριο στο 3,0%, από 3,5% το Σεπτέμβριο αλλα παραμένει στο... 209%
Η απεργία στη Boeing «προσγείωσε ανώμαλα» τις παραδόσεις Οκτωβρίου
Παρά τη λήξη της απεργίας στη Boeing, θα περάσουν αρκετές εβδομάδες μέχρι να ξεκινήσει πλήρως η παραγωγή αεροσκαφών
Ο Τραμπ θα «φρενάρει» τις μειώσεις επιτοκίων; - Τι εκτιμά πρώην στέλεχος της Fed
Οι αγορές ίσως έχουν δίκιο να προβλέπουν λιγότερες από 4 μειώσεις στα επιτόκια της Fed σε σχέση με αυτό που προβλεπόταν προηγουμένως
Αποκλειστικό WSJ: «Εκτός κούρσας» για την κυβέρνηση Τραμπ ο επενδυτής Τζον Πόλσον
Ο επενδυτής λέει ότι οι «σύνθετες οικονομικές του υποχρεώσεις» θα τον εμπόδιζαν να ενταχθει στην κυβέρνηση Τραμπ
H Pfizer διερευνά το ενδεχόμενο πώλησης μονάδας με νοσοκομειακά φάρμακα
Η μονάδα της Pfizer «παράγει» επί του παρόντος σχεδόν 500 εκατομμύρια δολάρια κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων
Συμβιβαστικός ελιγμός της Meta στην Ευρώπη - Μειώνει τις διαφημίσεις σε Facebook και Instagram
Προσπάθεια κατευνασμού των ρυθμιστικών αρχών της ΕΕ απο τη Meta - Μειώνει τις διαφημίσεις σε Facebook και Instagram
Μείωση προβλέψεων της Novavax για τα έσοδα - «Παρενέργειες» από τα εμβόλια Covid
H Novavax κατείχε κατά μέσο όρο περίπου το 3% της αγοράς εμβολίων κατά της Covid-19 σε εβδομαδιαίο επίπεδο
Αναταράξεις στην Airbus εν μέσω ανησυχιών για τον πόλεμο των δασμών
Ο όμιλος της Airbus θεωρεί το ελεύθερο εμπόριο ζωτικής σημασίας για την παγκόσμια ευημερία, όπως ξεκαθάρισε ο CEO της Airbus China