Ο πληθωρισμός τόσο στην ΕΕ όσο και στην Ευρωζώνη από τις αρχές του 2020 εξελίχθηκε από λίγο έως πολύ διαφορετικά για τις επιμέρους ομάδες προϊόντων και υπηρεσιών, με ορισμένες να επηρεάζονται περισσότερο από άλλες από τις επιπτώσεις της πανδημίας. Αυτό παρατηρεί η Eurostat, η οποία δημοσίευσε τη στατιστική εξέλιξη του πληθωρισμού σε τέσσερις ομάδες: μεταφορές, είδη ένδυσης-υπόδησης, τρόφιμα-μη αλκοολούχα ποτά και στέγαση-νερό-ηλεκτρικό ρεύμα-άλλα καύσιμα.
Συνολικά, ο ετήσιος πληθωρισμός της ευρωζώνης τον Μάιο του 2021 2,0% έναντι 1,6% τον Απρίλιο, ενώ στον χώρο της ΕΕ ήταν 2,3% τον Μάιο του 2021 έναντι 2% τον Απρίλιο.
Μεταξύ Ιανουαρίου 2020 και Μαΐου 2021, οι μεγαλύτερες διακυμάνσεις καταγράφονται στην ΕΕ στις κατηγορίες μεταφορές και είδη ένδυσης-υπόδησης.
Οι τιμές για τις μεταφορές μειώθηκαν απότομα τους πρώτους μήνες του 2020 και ήταν 4,9% χαμηλότερες τον Μάιο του 2020 σε σύγκριση με έναν χρόνο νωρίτερα. Ωστόσο, το κόστος μεταφορών άρχισε να αυξάνεται ξανά και μέχρι τον Μάιο του 2021 οι τιμές ήταν 7,3% υψηλότερες από τον Μάιο του 2020.
Στην κατηγορία είδη ένδυσης και υπόδησης, ο ετήσιος υψηλότερος ρυθμός πληθωρισμού ανήλθε στο 5,4% τον Ιούλιο του 2020 και το χαμηλό -2,1 % τον Δεκέμβριο του 2020.
Δύο ακόμη κατηγορίες στην ΕΕ οι οποίες παρουσίασαν σημαντικές διακυμάνσεις κατά την ίδια περίοδο ήταν τα τρόφιμα και μη αλκοολούχα ποτά και στέγαση, νερό, ηλεκτρικό ρεύμα, φυσικό αέριο και άλλα καύσιμα. Συγκεκριμένα, ο ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού για τα τρόφιμα και μη αλκοολούχα ποτά σημείωσε ανοδική τάση κατά τους πρώτους μήνες του 2020 και έφτασε στο 4,3% τον Απρίλιο του 2020, πριν μειωθεί, φτάνοντας στο χαμηλό του 0,2% τον Μάιο του 2021.
Αντιθέτως, ο ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού για στέγαση, νερό, ηλεκτρικό ρεύμα, φυσικό αέριο και άλλα καύσιμα σημείωσε πτωτική τάση κατά τους πρώτους μήνες του 2020, με τιμές 0,6% χαμηλότερες τον Μάιο του 2020 σε σύγκριση με τον Μάιο του 2019. Οι τιμές άρχισαν να αυξάνονται και πάλι, ανεβάζοντας τον ρυθμό πληθωρισμού στο 3,7% τον Μάιο του 2021.
Αυτές οι κατηγορίες παρουσίασαν παρόμοιες διακυμάνσεις στη ζώνη του ευρώ κατά την ίδια περίοδο: ο ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού για τις«μεταφορές κυμάνθηκε από 6,6% το Μάιο του 2021 έως -4,5% το Μάιο του 2020, για τα είδη ένδυσης και υπόδησης από 6,3% το Ιούλιο 2020 έως -2,2% τον Δεκέμβριο 2020, για τρόφιμα και μη αλκοολούχα ποτά, από 3,6% τον Απρίλιο 2020 έως 0% τον Απρίλιο 2021, ενώ για στέγαση, νερό, ηλεκτρικό ρεύμα, φυσικό αέριο και άλλα καύσιμα κυμαινόταν από 3,5% τον Μάιο του 2021 έως -1,3% τον Μάιο του 2020.
Latest News
Γιατί το μεγαλύτερο συνταξιοδοτικό ταμείο της Ευρώπης πούλησε μερίδιό του στην Tesla
«Είχαμε πρόβλημα» με το πακέτο αμοιβών του Μασκ, δήλωσε εκπρόσωπος του Stichting Pensioenfonds ABP
Γιατί ο Τζεφ Μπέζος δεν ανησυχεί για τους δεσμούς Μασκ-Τραμπ στην διαστημική κούρσα
Ο ιδρυτής της Amazon, Τζεφ Μπέζος, παρακολουθεί την πρώτη εκτόξευση του New Glenn της Blue Origin
Ρεκόρ εξαγωγών και εκτόξευση εισαγωγών της Κίνας με φόντο τους δασμούς Τραμπ
Τα εμπορικά στοιχεία για την Κίνα τον Δεκέμβριο ξεπέρασαν τις προσδοκίες με μεγάλη διαφορά,
Από τη Shein στο Vinted - Το πέρασμα από τη γρήγορη μόδα στα μεταχειρισμένα
Zalpha, Millennials και Gen X περνούν από τη μια εμμονή στην άλλη - Γιατί αφήνουν τη Shein και «πιάνουν» το Vinted
Τα μισά αεροσκάφη της Airbus παρέδωσε η Boeing το 2024
Αυξάνεται η δυσπιστία για το αν η αμερικανική Boeing θα επιτύχει να αυξήσει τον ρυθμό παραγωγής της, όπως είχε ανακοινώσει
Tέλος στην τηλεργασία βάζει η JP Morgan - Ζητά να επιστρέψουν όλοι πίσω στα γραφεία
Μεγάλες οι αντιδράσεις των εργαζομένων - Ποια θέματα θέτουν υπόψη της εταιρείας (JP Morgan), η οποία...έκλεισε τα σχόλια στη σχετική ανάρτηση
Πυρκαγιές και δασμοί - Η διπλή απειλή για τον κλάδο κατασκευών στην Καλιφόρνια
Οι μεγάλες φωτιές που κατακαίνε την Καλιφόρνια και το Λος Αντζελες θέτουν νέα δεδομένα στον κλάδο των κατασκευών
Στις στάχτες το Λος Άντζελες - Ετοιμάζει «σχέδιο Μάρσαλ» ενόψει Ολυμπιακών 2028
Ο κυβερνήτης της Καλιφόρνια μίλησε στο NBC για τα σχέδιά του σχετικά με την ανοικοδόμηση του Λος Άντζελες στον απόηχο των πυρκαγιών
Κατρακυλά η δημοτικότητα του Μακρόν στη Γαλλία - Ο Μπαϊρού προσπαθεί να μη γίνει Μπαρνιέ
Η Γαλλία βρίσκεται σε μια ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση με τα οικονομικά της - Οι επόμενες κινήσεις Μπαϊρού
Το Ιράν αναζητά «θεραπεία - σοκ» μετά τα πλήγματα - Το δίλημμα με Τραμπ και πυρηνικά
Το Ιράν είναι πιο αδύναμο και πιο ευάλωτο από ό,τι ήταν εδώ και χρόνια, αφού υπέστη μια σειρά από μεγάλα πλήγματα.