Στην Ινδία, όπου τα νοικοκυριά κατέχουν περισσότερους από 25.000 τόνους χρυσού (σε κοσμήματα και άλλα πολύτιμα αντικείμενα), οι επενδύσεις σε crypto αυξήθηκαν από περίπου 200 εκατομμύρια δολάρια σε σχεδόν 40 δισεκατομμύρια δολάρια το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με την Chainalysis. Αυτό έγινε πραγματικότητα παρά την απόλυτη εχθρότητα  από την κεντρική τράπεζα και την προτεινόμενη απαγόρευση συναλλαγών.

Η Ρίτσι Σουντ, μια 32χρονη επιχειρηματίας είναι μία από αυτέ τις περιπτώσεις νέων επενδυτών που άφησαν τον χρυσό για να στραφούν στα κρυπτονομίσματα. Από τον Δεκέμβριο, έχει επενδύσει πάνω από 1 εκατομμύριο ρουπίες (13.400 δολάρια) – μερικά από αυτά τα δανείστηκε από τον πατέρα της – σε Bitcoin, Dogecoin και Ether.

«Θα προτιμούσα να επενδύσω τα χρήματά μου σε κρυπτονόμισμα αντί για χρυσό», είπε η Σουντ. «Το Crypto είναι πιο διαφανές από τον χρυσό ή τα ακίνητα και οι αποδόσεις είναι περισσότερες σε πιο σύντομο χρονικό διάστημα.»

Η περίπτωση της 32χρονης Σουντ αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα ενός αυξανόμενου αριθμού νέων Ινδών – σήμερα ανέρχονται σε πάνω από 15 εκατομμύρια – που αγοράζουν ή πωλούν ψηφιακά νομίσματα. Το ίδιο συμβαίνει με 23 εκατομμύρια traders στις ΗΠΑ, ενώ στη Βρετανία ο αντίστοιχος αριθμός ανέρχεται σε μόλις 2,3 εκατομμύρια.

Η ανάπτυξη στην Ινδία προέρχεται από την ηλικιακή ομάδα των 18-35 ετών, λέει ο συνιδρυτής της πρώτου ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων στην Ινδία. Τα πιο πρόσφατα στοιχεία του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χρυσού (World Gold Council) έδειξαν ότι οι Ινδοί ενήλικες κάτω των 34 ετών έχουν λιγότερη όρεξη για χρυσό σε σύγκριση με τους καταναλωτές μεγαλύτερων ηλικιών.

«Βρίσκουν πολύ πιο εύκολο να επενδύσουν σε κρυπτονομίσματα από το χρυσό, επειδή η διαδικασία είναι πολύ απλή», δήλωσε ο Σάντεπ Γκοένκα, ο οποίος συν-ίδρυσε την ZebPay και επί σειράς ετών εκπροσώπησε τη βιομηχανία σε συζητήσεις με την κυβέρνηση, σχετικά με τον κανονισμό που θα διέπει τα κρυπτονομίσματα στη χώρα. «Μπαίνεις στο διαδίκτυο, μπορείς να αγοράσεις κρυπτονομίσματα, και δεν χρειάζεται να το επαληθεύσεις, σε αντίθεση με το χρυσό.»

Αβεβαιότητα

Ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια που φρενάρουν την ευρύτερη υιοθέτηση των κρυπτονομισμάτων είναι η κανονιστική αβεβαιότητα. Πέρυσι, το Ανώτατο Δικαστήριο της Ινδίας ακύρωσε έναν κανόνα του 2018 που απαγορεύει τις συναλλαγές crypto από τραπεζικές οντότητες, με αποτέλεσμα την αύξηση των συναλλαγών.

Ωστόσο, οι αρχές δεν δείχνουν σημάδια ενθάρρυνσης και υιοθέτησης των κρυπτονομισμάτων. Η κεντρική τράπεζα της Ινδίας δηλώνει ότι έχει «μείζονες ανησυχίες» σχετικά με τις συναλλαγές crypto και πριν από έξι μήνες η ινδική κυβέρνηση πρότεινε την απαγόρευση του εμπορίου ψηφιακών νομισμάτων – αν και από τότε έχει σιωπήσει για το θέμα.

Δεν είναι η μόνη χώρα πάντως η Ινδία όπου οι ρυθμιστικές αρχές καταρρέουν. Οι βρετανικές αρχές εποπτείας της χρηματοπιστωτικής αγοράς μόλις απαγόρευσαν στην Binance Markets Ltd. να ασκεί οποιαδήποτε ρυθμιζόμενη επιχείρηση στη χώρα.

Ωστόσο στην Ινδία, η ανάπτυξη της αγοράς crypto είναι σαφής, ειδικά στις συναλλαγές – τα τέσσερα μεγαλύτερα χρηματιστήρια κρυπτο-συναλλαγών σημείωσαν καθημερινή άνοδο στα 102 εκατομμύρια δολάρια από 10,6 εκατομμύρια δολάρια πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με τον CoinGecko. Η αγορά της χώρας που ανέρχεται σε 40 δισεκατομμύρια δολάρια ακολουθεί τα 161 δισεκατομμύρια δολάρια της Κίνας, σύμφωνα με την Chainalysis.

Προς το παρόν, η αυξανόμενη υιοθέτηση των κρυπτονομισμάτων είναι ένα ακόμα σημάδι της προθυμίας των Ινδών να αναλάβουν το ρίσκο σε έναν επενδυτικό τομέα που μαστίζεται με παραδείγματα μεγάλων και απότομων πτώσεων.

Με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Kρυπτονομίσματα
Αγορές: H Nvidia μονοπωλεί το ενδιαφέρον της Wall Street – Θα συνεχιστεί το ράλι στα crypto;
Commodities |

Αγορές: H Nvidia μονοπωλεί το ενδιαφέρον της Wall Street – Θα συνεχιστεί το ράλι στα crypto;

Η εταιρεία με τη μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση στον κόσμο οδήγησε την άνοδο της Wall Street φέτος, έχει μεγάλη επιρροή στους δείκτες S&P 500 και Nasdaq 100 και ανακοινώνει τα αποτελέσματα τριμήνου