![Ο «μπαμπούλας» Πούτιν είναι πολύ χρήσιμος για κάποιους στην Ευρώπη…](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2021/06/intro-20.jpg)
Δημοκράτης δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί εύκολα και από τον οποιονδήποτε ο Βλαντιμίρ Πούτιν. Ούτε υπάρχει κάποιος που θα έπαιρνε όρκο ότι οι μυστικές του υπηρεσίες δεν προσπαθούν να εκμεταλλευτούν κάθε ευκαιρία που τους δίνεται για να αποσπάσουν πολύτιμες πληροφορίες ή να σπείρουν διχόνοια στους αντιπάλους της Ρωσίας. Άλλωστε, δεν χρειάζεται κανείς να είναι απέναντί του στη Ρωσία για να γνωρίζει τις μεθόδους που χρησιμοποιεί προκειμένου να περιορίσει όσους τον αμφισβητούν και να συνεχίσει να κυριαρχεί χωρίς σοβαρά προβλήματα.
Από εκείνο το σημείο, όμως, μέχρι το να θεωρείται ανεπιθύμητος συνομιλητής ο Ρώσος πρόεδρος υπάρχει μεγάλη απόσταση και ένας ποταμός πολιτικής υποκρισίας. Ειδικά όταν όσοι λένε πως δεν θέλουν να τον δουν μπροστά τους δέχονται πρόθυμα να συναντηθούν με άλλους, εξίσου ή και ακόμη πιο αυταρχικούς ηγέτες – είτε πρόκειται για τον πρόεδρο της Κίνας είτε για τον βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας είτε και για τον Ταγίπ Ερντογάν.
Γιατί ο Μπάιντεν;
Είναι σίγουρο, ανάμεσα στα άλλα, ότι ο Τζο Μπάιντεν δεν αγάπησε ξαφνικά τον πρόεδρο της Ρωσίας, τον οποίο πρόσφατα είχε χαρακτηρίσει «δολοφόνο», όταν αποφάσιζε να τον συναντήσει πριν από δύο εβδομάδες. Του αρκούσε το γεγονός ότι η Μόσχα έχει εμπλοκή σε πολλά μέτωπα που ενδιαφέρουν άμεσα τις ΗΠΑ, ενώ παράλληλα είναι ένας «αξιόλογος αντίπαλος», όπως ο ίδιος είπε.
Κάτι ανάλογο συμβαίνει με την Ανγκελα Μέρκελ και τον Εμανουέλ Μακρόν. Οι ηγέτες της Γαλλίας και της Γερμανίας δεν χάνουν ευκαιρία να επικρίνουν τον Πούτιν, ενώ έχουν υπερψηφίσει τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας μόλις προσάρτησε την Κριμαία. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, φροντίζουν να διατηρούν ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας μαζί του, εκτιμώντας ότι αυτό εξυπηρετεί τα εθνικά τους συμφέροντα. Ακόμη και στα πιο δύσκολα και καυτά ζητήματα, όπως αυτό της Ουκρανίας.
Κάτι ανάλογο επιχείρησαν να κάνουν και κατά τη σύνοδο κορυφής της προηγούμενης εβδομάδας, προτείνοντας μία συνάντηση ΕΕ-Ρωσίας το συντομότερο δυνατό, καθώς γνωρίζουν πως δεν θα πάψουν ποτέ να έχουν τη Ρωσία στη γειτονιά τους. Έπεσαν, όμως, πάνω στο «τείχος» που είχαν υψώσει ορισμένες άλλες χώρες της ΕΕ, όπως η Πολωνία και οι τρεις Βαλτικές.
Η Μέρκελ δεν θα το αφήσει φυσικά να… πέσει κάτω. Για του λόγου το αληθές, επανέλαβε και σήμερα τη διαφωνία της με αυτή την προσέγγιση, μιλώντας στη κοινοβουλευτική διάσκεψη Γερμανίας και Γαλλίας. «Η σχέση ανάμεσα στην ΕΕ και τη Ρωσία πραγματικά δεν είναι καλή τη συγκεκριμένη στιγμή. Ακόμη, όμως, και την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου οι άνθρωποι μιλούσαν μεταξύ τους. Πιστεύω δε ότι η σιωπή δεν είναι ο κατάλληλος τρόπος για να επιλυθούν τα προβλήματα», είπε χαρακτηριστικά.
![](http://www.ot.gr/wp-content/uploads/2021/06/putin-4-600x400.jpg)
Εθνικά συμφέροντα και φιλοδοξίες
Είναι, προφανώς, από εκείνες τις φορές που μάλλον θα συμφωνήσει κανείς με τη Γερμανίδα καγκελάριο, όπως βεβαίως και με τον Γάλλο πρόεδρο, που προβάλει ανάλογα επιχειρήματα. Παρ’ όλα αυτά, ορισμένοι δείχνουν να εμμένουν. Και το κάνουν όχι για να προφυλάξουν τις αξίες και τα ιδανικά της Ευρώπης, αλλά για να υπηρετήσουν τα δικά τους εθνικά συμφέροντα, όπως οι ίδιοι τα αξιολογούν σήμερα.
Ανάμεσα σε αυτά δε, περιλαμβάνεται και κάτι το οποίο κάποιοι ίσως δεν αντιλαμβάνονται ή δεν θέλουν να αντιληφθούν: Η προσπάθεια να μην αποκτήσει η ΕΕ κοινή εξωτερική πολιτική, όποιο και αν είναι το τίμημα.
Για να το καταφέρουν, οι «δράστες» χρησιμοποιούν μια μέθοδο που έχει αποδειχθεί διαχρονικά αποτελεσματική: Εφευρίσκουν ένα «μπαμπούλα» και ρίχνουν πάνω του όσο περισσότερα δεινά και απειλές. Και έτσι, επιχειρούν να συσπειρώσουν και να διευρύνουν την… πελατεία τους. Έστω κι αν έτσι διακινδυνεύουν τη δημιουργία ρωγμών σε άλλες πολύτιμες συμμαχίες που έχουν συγκροτήσει, όπως συμβαίνει με την «Ομάδα του Βίζεγκραντ», την οποία απαρτίζει η Πολωνία μαζί με τρεις σαφώς πιο φιλικά διακείμενες προς τη Μόσχα χώρες: Ουγγαρία, Τσεχία και Σλοβακία.
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Goldman Sachs: Τι σημαίνει για την οικονομία της Ευρώπης η ειρήνη στην Ουκρανία – Τα 2 σενάρια](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/12/eu-ukraine-600x400.jpg)
Πόσο θα επηρεάσει την Ευρώπη η ειρήνη στην Ουκρανία - Τα 2 σενάρια της Goldman
Τι αναφέρει η Goldman Sachs για τις επιδράσεις της κατάπαυσης του πυρός στην Ουκρανία - Πόσο θα επηρεάσει την Ευρώπη
![Honda: Υψηλότερα κέρδη μετά το ναυάγιο της συγχώνευσης με τη Nissan](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/02/honda-600x400.jpg)
Αύξηση κερδών για Honda μετά το ναυάγιο της συγχώνευσης με τη Nissan
Honda και Nissan οριστικοποιούν την απόφαση να εγκαταλείψουν τις διαπραγματεύσεις για συγχώνευση
![Sony: Αυξημένα κέρδη τριμήνου λόγω αύξησης των εσόδων από το gaming](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/02/ot_sony_MJ-600x352.png)
Αυξημένα κέρδη για τη Sony λόγω αύξησης των εσόδων από το gaming
Το τρίμηνο του Δεκεμβρίου είναι μια βασική περίοδος για τη Sony, καλύπτοντας την εορταστική περίοδο αγορών που είναι συχνά μια κερδοφόρα περίοδος για τις εταιρείες ηλεκτρονικών ειδών ευρείας κατανάλωσης
![ΗΠΑ: Οι ασφαλιστικές αντιμετωπίζουν ζημιές δισεκατομμυρίων από τις πυρκαγιές του Λος Άντζελες](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/california-1-600x400.jpg)
ΗΠΑ: Οι ασφαλιστικές αντιμετωπίζουν ζημιές δισεκατομμυρίων από τις πυρκαγιές του Λος Άντζελες
Οι ασφαλιστικές εταιρείες είχαν αποσυρθεί από την αγορά της Καλιφόρνια πριν από την καταστροφή τον Ιανουάριο
![Κίνα: Όφελος 350 δισ. ευρώ για τις επιχειρήσεις από τη στήριξη της καινοτομίας](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/10/beijing-china-600x400.jpg)
Όφελος 350 δισ. ευρώ για τις κινεζικές επιχειρήσεις από τη στήριξη της καινοτομίας
Οι φορολογικές πολιτικές του Πεκίνου για την υποστήριξη της επιστημονικής και τεχνολογικής καινοτομίας είχαν όφελος 350 δισεκατομμυρίων ευρώ για τις επιχειρήσεις το 2024
![ΗΠΑ: Από την Ουκρανία, μέχρι τη Γροιλανδία – Οι ωμοί εκβιασμοί Τραμπ και η «δίψα» για σπάνιες γαίες](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/08/spanies-gaies6-600x390.jpg)
Από την Ουκρανία, μέχρι τη Γροιλανδία – Οι ωμοί εκβιασμοί Τραμπ και η «δίψα» των ΗΠΑ για σπάνιες γαίες
Κομβικές στην τεχνολογική ανάπτυξη, οι ανά τον κόσμο σπάνιες γαίες μπαίνουν στο «κάδρο» του αναθεωρητισμού του Ντόναλντ Τραμπ, με φόντο τον γεωπολιτικό ανταγωνισμό των ΗΠΑ με την Κίνα
![UniCredit: Σφοδρός ανταγωνισμός με Commerzbank για τις γερμανικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/09/ot_unicredit_commerzbank2-600x352.png)
Στα χαρακώματα UniCredit και Commerzbank για τις γερμανικές ΜμΕ
Η UniCredit έχει εξαπολύσει μιντιακή επίθεση μέσω της θυγατρικής της στη Γερμανία θέλοντας να δείξει στους συντηρητικούς Γερμανούς επιχειρηματίες ότι τους λαμβάνει σοβαρά υπόψη
![Amazon: Ανοίγει κατάστημα ομορφιάς και προσωπικής περιποίησης στο Μιλάνο](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/Amazon-parafarmacia-600x331.png)
Με... ιταλικό αέρα το νέο φυσικό κατάστημα της Amazon
Η Amazon ανοίγει ένα «παραφαρμακείο» στο Μιλάνο, που θα διαθέτει μια σειρά από είδη ομορφιάς και προσωπικής φρροντίδας
![Πολυτέλεια: Η νέα τάση των πλούσιων Κινέζων που τρομοκρατεί τους οίκους πολυτελείας](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/07/china-luxury-scaled-1-600x480.jpg)
Η νέα τάση στην Κίνα που προκαλεί τρόμο στους οίκους πολυτελείας
Πριν όχι πολλά χρόνια, οι Κινέζοι καταναλωτές ήταν τα αστέρια για όσους πούλαγαν πολυτέλεια, αλλά τα πράγματα έχουν αλλάξει για την πλούσια ελίτ της τεράστιας χώρας.
![JPMorgan: Εργαζόμενοι υποβάλλουν αίτημα να σταματήσει η πλήρης επιστροφή στο γραφείο](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/05/ot__prosopa_JamieDimonJPmorgan-768x606-1-600x473.png)
Οχι στην επιστροφή στο γραφείο, λένε οι εργαζόμενοι της JPMorgan
Το αίτημα των εργαζομένων της JPMorgan έρχεται καθώς αυξάνονται και οι προσπάθειες για συνδικαλισμό