Ως βήμα επανόδου στις διεθνείς συναντήσεις για τη Λιβύη, χαρακτήρισε ο Νίκος Δένδιας το γεγονός της συμμετοχής του στη συνάντηση που οργάνωσαν στη Ρώμη οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Ιταλίας καθώς και ο ειδικός απεσταλμένος του ΓΓ του ΟΗΕ για τη Συρία.
Περιορισμένη συνάντηση κρατών
Η συνάντηση αυτή ουσιαστικά έγινε με αφορμή τη συνάντηση της Παγκόσμιας Συμμαχίας κατά του «Ισλαμικού κράτους» ISIS.
«Είναι σημαντικό για την ελληνική διπλωματία είναι ότι σήμερα κληθήκαμε στη συνάντηση για τη Συρία, στην περιορισμένη συνάντηση κρατών για τη Συρία» είπε ο κ. Δένδιας και πρόσθεσε:
«Νομίζω ότι είναι ένα βήμα επανόδου μας στις συναντήσεις για τις δύο χώρες που μας ενδιαφέρουν στην ευρύτερη περιοχή, και είναι πηγή προβλημάτων, στη Συρία και τη Λιβύη».
Σημειώνεται ότι στη νέα διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη η Ελλάδα έχει εκφράσει την έντονη διαμαρτυρία της προς τη Γερμανία για τον αποκλεισμό της και ουσιαστικά οι δηλώσεις Δένδιας αφήνουν να εννοηθεί ότι η Ελλάδα πρόκειται να έχει στο μέλλον ενεργότερο ρόλο στις διεθνείς διεργασίες και fora για το συγκεκριμένο ζήτημα.
Λανθασμένη διπλωματική τακτική
Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Δένδιας χαρακτήρισε λανθασμένη διπλωματική τακτική της Τουρκίας τη θέση της για παραμονή των Τούρκων μισθοφόρων στη Λιβύη τονίζοντας ότι στην τελευταία συνάντηση για τη Λιβύη η Τουρκία απομονώθηκε.
Ο κ. Δένδιας είχε πληθώρα κατ’ ιδίαν συναντήσεων με ομολόγους του από τους συμμετέχοντες στο συνασπισμό κατά του ISIS.
Αυτό που είναι σημαντικό για την ελληνική διπλωματία είναι ότι σήμερα κληθήκαμε στη συνάντηση για τη Συρία, στην περιορισμένη συνάντηση κρατών για τη Συρία, την οποία οργάνωσαν οι ΗΠΑ, η Ιταλία και ο ειδικός απεσταλμένος του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, ο κ. Pedersen. @coalition pic.twitter.com/klT5LVJeS3
— Nikos Dendias (@NikosDendias) June 28, 2021
Πρόσβαση σε οικονομικούς πόρους
Κατά την παρέμβασή του στη συνάντηση της Παγκόσμιας Συμμαχίας εναντίον του «Ισλαμικού κράτους» ο Νίκος Δένδιας τόνισε καταρχήν ότι αν και το «Ισλαμικό κράτος» έχει χάσει σημαντικά εδάφη στην Συρία και το Ιράκ συνεχίζει να έχει πρόσβαση σε οικονομικούς πόρους που του επιτρέπουν να συνεχίσει τις τρομοκρατικές ενέργειες.
Εξέφρασε την ανησυχία του για την αύξηση των τρομοκρατικών επιθέσεων στην Αφρική και παράλληλα τόνισε ότι οι θρησκευτικές και εθνικές μειονότητες στην Μέση Ανατολή αποτελούν βασικούς στόχους τρομοκρατικών επιθέσεων.
Σημείωσε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να συνεισφέρει στην ομάδα εργασίας της Παγκόσμιας Συμμαχίας για την σταθεροποίηση των εδαφών που ανακτήθηκαν από το «Ισλαμικό κράτος». Στο πλαίσιο αυτό επανέλαβε την στήριξη της χώρας μας στην ανάπτυξη του Ιράκ και αναφέρθηκε στην προσεχή επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Βαγδάτη και το Ερμπίλ.
Αμερικανικές κυρώσεις σε άτομα με έδρα την Τουρκία
Όπως επισημαίνουν διπλωματικές πηγές πρόσφατα, τα Αμερικανικά Υπουργεία Εξωτερικών και Οικονομικών ανακοίνωσαν την επιβολή κυρώσεων σε τρία άτομα και μια επιχείρηση με έδρα την Τουρκία, οι οποίοι συντόνιζαν την προώθηση οικονομικής και άλλης βοήθειας προς το «Ισλαμικό κράτος». Αυτή ήταν η πέμπτη φορά από τον Απρίλιο του 2019 που το Αμερικανικό Υπουργείο Οικονομικών επιβάλει κυρώσεις σε άτομα που στηρίζουν το «Ισλαμικό κράτος» και έχουν έδρα την Τουρκία.
Συγκρατείται τέλος απόσπασμα της έκθεσης του Γενικού Επιθεωρητή του Αμερικανικού Υπουργείου Οικονομικών, του περασμένου Ιανουαρίου, η οποία μεταξύ άλλων επισημαίνει ότι το «Ισλαμικό κράτος» κάνει χρήση βάσεων στήριξης στην Τουρκία προκειμένου να μεταφέρει χρήματα διεθνώς, ιδιαίτερα μεταξύ Ιράκ και Συρίας.
Αναλυτικά οι δηλώσεις Δένδια
Αναλυτικά οι δηλώσεις του Νίκου Δένδια, σε Έλληνες δημοσιογράφους στη Ρώμη μετά το τέλος της συνάντησης των ΥΠΕΞ της παγκόσμιας συμμαχίας κατά του Ισλαμικού κράτους:
Νίκος Δένδιας: Είχα σήμερα την ευκαιρία να συμμετάσχω στη συνάντηση των κρατών που μετέχουν στον συνασπισμό κατά του ISIS, και επίσης να έχω μία σημαντική σειρά διμερών συναντήσεων. Καταρχήν με τον Υπουργό Εξωτερικών του Νίγηρα και την Υπουργό Εξωτερικών της Κένυας, που είναι μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, αλλά και πέραν αυτού με τον Υπουργό Εξωτερικών της Σιγκαπούρης, την Υπουργό Εξωτερικών του Λιβάνου και τον Υπουργό Εξωτερικών της Μολδαβίας, καθώς και μία άλλη σειρά συναντήσεων στο περιθώριο της βασικής διάσκεψης.
Πέραν αυτού, όμως, αυτό που είναι σημαντικό για την ελληνική διπλωματία είναι ότι σήμερα κληθήκαμε στη συνάντηση για τη Συρία, στην περιορισμένη συνάντηση κρατών για τη Συρία, την οποία οργάνωσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ιταλία και ο ειδικός απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, ο κ. Pedersen. Νομίζω ότι είναι ένα βήμα επανόδου μας στις συναντήσεις για τις δύο χώρες που μας ενδιαφέρουν στην ευρύτερη περιοχή, και είναι πηγή προβλημάτων, στη Συρία και τη Λιβύη.
Δημοσιογράφος: Κύριε Υπουργέ, παρ’όλα αυτά φαίνεται ότι υπάρχουν κάποιες χώρες που συμμετείχαν και δω, και αναφέρομαι συγκεκριμένα στην Τουρκία, οι οποίες συνεχίζουν να λειτουργούν υπονομευτικά. Ο κ. Çavuşoğlu δήλωσε ότι έθεσε θέμα των Κούρδων της Συρίας, οι οποίοι είναι βασικοί συνεργάτες στον αγώνα κατά του ISIS, ενώ είναι γνωστός ο ισχυρισμός ότι οι τουρκικές δυνάμεις πρέπει να μείνουν στη Λιβύη γιατί προβλέπονται απ’ το μνημόνιο.
Νίκος Δένδιας: Η χώρα έχει τοποθετηθεί σαφέστατα και στην τελευταία συνάντηση για τη Λιβύη η Τουρκία απομονώθηκε. Η Τουρκία ήταν η μόνη χώρα, η οποία υποστήριξε ότι δεν πρέπει να φύγουν από τη Λιβύη όλα τα ξένα στρατεύματα. Υποστήριξε ότι πρέπει να φύγουν μόνο οι μισθοφόροι. Κατά την άποψή μου, αυτό είναι μια τελείως λανθασμένη θέση, όπως επίσης είναι και μια λανθασμένη διπλωματική τακτική να απομονωθεί. Αλλά αυτά τα οποία είπατε αφορούν την Τουρκία. Η Ελλάδα έχει μια ξεκάθαρη θέση, έχει μια θέση η οποία είναι απολύτως συμβατή με όσα λέει το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Είναι μια θέση, η οποία οδηγεί στην δημιουργία δημοκρατικών κρατών, τα οποία λειτουργούν στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών.
Δημοσιογράφος: Η Ιταλία με τον κ. Di Maio συμπροήδρευσε σήμερα. Ταυτίζονται οι θέσεις μας; Ο κ. Di Maio επέμεινε πάρα πολύ κατά της τρομοκρατίας του ISIS, ότι πρέπει να δοθεί βάρος στην Αφρική, άρα και στη Λιβύη.
Νίκος Δένδιας: Είναι προφανές ότι συνολικά η Ευρωπαϊκή Ένωση αποκτά πλέον μια αίσθηση της ανάγκης να αντιμετωπίσει την τρομοκρατία πέραν των συνόρων της. Είναι προφανές ότι πρέπει να δώσουμε βάρος όχι μόνο στη Λιβύη, αλλά και στην Υποσαχάρια Αφρική. Ακριβώς γι’ αυτό, πέρα από τη συμμετοχή του στο Συμβούλιο ασφαλείας, μίλησα με τον Υπουργό Εξωτερικών του Νίγηρα για την κατάσταση στο Σαχέλ. Η Ευρώπη πρέπει να καταλάβει ότι τα σύνορά της δεν προστατεύονται επί των συνόρων της. Πρέπει να αποκτήσουμε μια ευρύτερη γεωπολιτική αντίληψη.
Latest News
Ο ΣΒΕ αποχαιρετά τον Δημήτρη Συμεωνίδη
Ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος αποχαιρετά τον Δημήτρη Συμεωνίδη που διετέλεσε Πρόεδρος την περίοδο 2001-2005
Μέτρα στήριξης για τους πληττόμενους ελαιοπαραγωγούς λόγω ανομβρίας ζητά η ΕΘΕΑΣ
Με βάση τα στοιχεία των ελαιοπαραγωγικών συνεταιρισμών μελών της ΕΘΕΑΣ έχουν δημιουργηθεί ποσοτικές και ποιοτικές ζημιές
Ο Λαβρόφ δεν αναμένει αλλαγή πολιτικής των ΗΠΑ απέναντι στη Ρωσία
Ο κορυφαίος Ρώσος διπλωμάτης δήλωσε την Τετάρτη πως η Ρωσία δεν αναμένει αλλαγή πολιτικής των ΗΠΑ σε σχέση με τον πόλεμο στην Ουκρανία
Από την Οκινάουα μέχρι την Ικαρία - Η μακροζωία μέσα σε 15 βήματα
Τι κοινό έχει η Οκινάουα και η Ικαρία; Μα φυσικά, τη μακροζωία
Τι προοιωνίζεται η επιλογή Ρούμπιο για την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης Τραμπ
Ο 53χρονος Μάρκo Ρούμπιο θα γίνει ο πρώτος Λατινοαμερικανός που θα αναλάβει το αμερικανικό ΥΠΕΞ
Η Αργεντινή απέσυρε την αντιπροσωπεία της από την COP29 – Μίλεϊ όπως... Τραμπ
Η Αργεντινή φέρεται να ανακάλεσε την αντιπροσωπεία της από την COP29 – Ο ακροδεξιός Μίλεϊ, αρνητής της κλιματικής αλλαγής, αναμένεται να ταξιδέψει στις ΗΠΑ αυτή την εβδομάδα
Συνεχίζονται οι βροχές και οι καταιγίδες – Πού θα πέσει χιόνι
Ο καιρός σήμερα παραμένει φθινοπωρινός – Σε ποιες περιοχές θα χρειαστούμε ομπρέλα, πού θα κυμανθεί η θερμοκρασία
Η AMD απολύει το 4% του προσωπικού της παγκοσμίως - Εστιάζει στα ΑΙ τσιπ
Η AMD εστιάζει τις προσπάθειές της σε τσιπ τεχνητής νοημοσύνης προσπαθώντας να κοντράρει την Nvidia
Τραμπ: Μετά τη Γερουσία, κυριαρχία και στη Βουλή των Αντιπροσώπων
Άνοιξε ο δρόμος για το προεκλογικό πρόγραμμα Τραμπ, καθώς ο νέος πρόεδρος κυριαρχει στα δυο νομοθετικά σώματα
Μητσοτάκης στο Bloomberg: η Ελλάδα έχει ηγετική θέση στον ενεργειακό μετασχηματισμό
Στο περιθώριο της συνόδου COP29 στο Αζερμπαϊτζάν ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραχώρησε συνέντευξη στο Bloomberg