
Στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών που αναλαμβάνουν για τον περιορισμό του περιβαλλοντικού τους αποτυπώματος, η L’Oréal, η Nestlé Waters, η PepsiCo και η Suntory Beverage & Food Europe ενώνουν τις δυνάμεις τους σε μία σημαντική καινοτομία ανακύκλωσης πλαστικών.
Οι εταιρείες δημιούργησαν μια κοινοπραξία για την από κοινού παραγωγή των πλαστικών μπουκαλιών από απορρίμματα που ανακυκλώνονται χρησιμοποιώντας ένζυμα.
Η πρώτη μονάδα παραγωγής αναμένεται να ξεκινήσει έως το 2025.
Πρόκειται για την πρώτη ανάλογη πρωτοβουλία στον κόσμο, σηματοδοτώντας το αποκορύφωμα 10ετούς έρευνας, με επικεφαλής το μέλος της κοινοπραξίας Carbios, που είχε ως στόχο να δημιουργήσει μια νέα διαδικασία ανακύκλωσης που χρησιμοποιεί ένζυμα ώστε να δημιουργήσει από τα πλαστικά απορρίμματα παρθένα πρώτη ύλη.
Ένζυμα που εμφανίζονται φυσικά στη διαδικασία κομποστοποίησης έχουν προσαρμοστεί ώστε να διασπούν κάθε τύπο πλαστικού PET, ανεξάρτητα από το χρώμα ή την πολυπλοκότητα, σε μια πρώτη ύλη που μπορεί στη συνέχεια να μετατραπεί σε πλαστικό πρώτης ποιότητας, σύμφωνα με την Carbios.
Οι συμβατικές μέθοδοι ανακύκλωσης πλαστικών συχνά βασίζονται σε πολύπλοκες και ενεργοβόρες διεργασίες, οι οποίες συνήθως απαιτούν μια διαφορετική διαδικασία για την αντιμετώπιση καθενός από τους μυριάδες τύπους και χρώματα PET, και οι οποίες οδηγούν σε πρώτες ύλες τελικού προϊόντος που μπορεί να ποικίλλουν στην ποιότητα. Ως εκ τούτου, το πλαστικό μπορεί συνήθως να ανακυκλωθεί μόνο πεπερασμένες φορές και εκτιμάται ότι μόνο περίπου το 9% του συνόλου του πλαστικού που έχει κατασκευαστεί ποτέ έχει ανακυκλωθεί πλήρως.
Ωστόσο, η Carbios ισχυρίζεται ότι η κατοχυρωμένη με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας διαδικασία επιτρέπει την ανακύκλωση μιας ευρείας ποικιλίας χρησιμοποιημένων πλαστικών σε PET που σε άλλη περίπτωση θα κατέληγε σε χώρους υγειονομικής ταφής.
Επιπλέον, η εταιρεία βιοτεχνολογίας ισχυρίζεται ότι η διαδικασία είναι 10.000 φορές πιο αποτελεσματική από οποιαδήποτε άλλη δοκιμή ανακύκλωσης βιολογικών πλαστικών μέχρι σήμερα , καθώς είναι σε θέση να διασπάσει το 97% του πλαστικού μέσα σε περίπου 16 ώρες.
Κάθε μέλος της κοινοπραξίας – η οποία εκτός από τις L’Oréal, Nestlé Waters και PepsiCo περιλαμβάνει το Suntory Beverage and Food Europe – έχει κατασκευάσει επιτυχώς δείγματα φιαλών χρησιμοποιώντας τη διαδικασία ενζυματικής ανακύκλωσης, συμπεριλαμβανομένων των φιαλών για μάρκες ποτών υψηλού προφίλ όπως Perrier, Pepsi Max, και Orangina.
Oι εταιρείες της κοινοπραξίας στοχεύουν να ξεκινήσουν την κατασκευή του εργοστασίου τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους, το οποίο εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει έως το 2025 και θα είναι σε θέση να ανακυκλώνει με ένζυμα έως και 40.000 τόνους πλαστικού κάθε χρόνο.


Latest News

«Κλειδώνουν» έξτρα μπόνους για τα έργα στην αποθήκευση ενέργειας
Αποφασίζονται την Πέμπτη 3 Απριλίου από την Ολομέλεια της Αρχής τα νέα κίνητρα για τα έργα στην αποθήκευση ενέργειας

Με δέλεαρ άτοκα δάνεια, η Tesla... σπρώχνει το Model Y στην Κίνα
Η αυτοκινητοβιομηχανία του Ιλον Μασκ, Τesla, βρίσκεται αντιμέτωπη με μια μεγάλη πτώση στις πωλήσεις των οχημάτων της στην Κίνα

Συναγερμός για το οικοσύστημα από τον Εμανουέλ Μακρόν
Την ώρα που το Εφετείο καταδίκαζε τη Μαρίν Λεπέν, ο γάλλος πρόεδρος δημιουργούσε Συμβούλιο Οικολογικού Σχεδιασμού

Δύο ταχυφορτιστές εγκατέστησε ο ΗΡΩΝ στην Νέα Οδό
Οι εγκατεστημένοι ταχυφορτιστές είναι ήδη διαθέσιμοι μέσω της εφαρμογής ΗΡΩΝ Pulse
![Τουρκία: Μεγάλες βλέψεις για παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/ot_turkish_autos-600x352.png)
Τουρκικές βλέψεις για παραγωγή EV [γράφημα]
Η Τουρκία επιδιώκει να αξιοποιήσει τη γεωγραφική της θέση προσπαθώντας να γίνει πύλη αυτοκινητοβιομηχανιών, εκτός ΕΕ κυρίως, προς την ευρωπαϊκή αγορά

Οι περικοπές πράσινης ηλεκτροπαραγωγής θα αυξάνονται με τη διείσδυση ΑΠΕ
Βασική ευθύνη του ΑΔΜΗΕ είναι η ασφάλεια του συστήματος και με αυτό το κριτήριο χορηγούνται και θα χορηγούνται προσφορές σύνδεσης στα νέα έργα ΑΠΕ

Μπαίνει ο… ήλιος στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο – Η συμφωνία της UEFA με την SolarPower
Πώς θα «πρασινίσουν» τα γήπεδα - Στα θρανία οι ομάδες για σεμινάρια από τη SolarPower

Σε ιστορικό χαμηλό οι πάγοι της Αρκτικής – Προειδοποίηση για τον καιρό στο Βόρειο Ημισφαίριο
Ο θαλάσσιος πάγος της Αρκτικής βρίσκεται αυτή την περίοδο στη μέγιστη έκτασή του, η οποία όμως έχει πέσει στα χαμηλότερα επίπεδα που έχουν καταγραφεί ποτέ.
![BYD: Ποιος είναι ο Γουάνγκ Τσουανφού που χτίζει τα όνειρα της Κίνας [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/ot_BYD_Ceo_CHUANFU-600x352.png)
Γουάνγκ Τσουανφού: Χτίζει τα Όνειρα της Κίνας με την BYD [γράφημα]
Η κινεζική αυτοκινητοβιομηχανία BYD του Γουάνγκ Τσουανφού ανακοίνωσε πωλήσεις για όλο το 2024 που ξεπέρασαν αυτές της Tesla

Καμπανάκι IRENA για τις ΑΠΕ - Δεν είναι αρκετές, παρά την αύξηση ρεκόρ το 2024
To συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος τις αύξησης παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ προέρχεται από ηλιακά και αιολικά έργα