Η είδηση για την μετάλλαξη Δ σε όλη την Ευρώπη εξαπλώνεται σαν σκιά πάνω από τις προβλέψεις για την φετινή ανάκαμψη. Βάζει ερωτηματικά για την πορεία του ΑΕΠ- βάσει των ενδεχόμενων ανατροπών στο πεδίο του τουρισμού και των μετακινήσεων -προκαλώντας προβληματισμό για ένα μελλοντικό ντόμινο στην ελληνική οικονομία.
Προς ώρας πάντως τα στοιχεία Μάϊου- Ιουνίου φέρνουν το οικονομικό επιτελείο να ανοίγει παράθυρο για την αναθεώρηση των ετήσιων εκτιμήσεων, σχετικά με το ρυθμό ανάπτυξης. Σύμφωνα με πηγές το υπουργείο αναμένει τα βάλει στο τραπέζι τα δεδομένα του δευτέρου τριμήνου ώστε να εξεταστεί η άνοδος των προβλέψεων για το 2021, από το 3,6% κοντά στο 4,5%.
Εξάλλου, οι αναλύσεις των οικονομολόγων ανεβάζουν τον πήχη για την φετινή ανάπτυξη στο 5%, με βασικό παράγοντα στην εξίσωση τα 32 δισ. Ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης.
Εν αναμονή της ΤτΕ
Με ενδιαφέρον αναμένονται σήμερα τα αποκαλυπτήρια του κεντρικού τραπεζίτη Γιάννη Στουρνάρα, καθώς δημοσιεύεται η ετήσια έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος. Σύμφωνα με πληροφορίες, ετοιμάζεται να ανακοινώσει προβλέψεις καλύτερες των αναμενόμενων για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, βάζοντας παράλληλα τον πήχη για τον μέσο όρο της δεκαετίας στο 3,5%.
Στην επικείμενη έκθεση, η ΤτΕ αναθεωρεί προς τα πάνω τις πρόβλεψής της για την ανάκαμψη το 2022 στο 5,2% από το 4,8% τον περασμένο Δεκέμβριο, ενώ αμετάβλητη, στο 4,2% αφήνει την πρόβλεψη για το 2021. Σημειώνεται ότι η Κομισιόν προβλέπει ανάκαμψη 4,1% φέτος και 6% το 2022, το ΔΝΤ 3,3% φέτος και 5,4% το 2022.
Μπορεί λοιπόν, η υλοποίηση των εμβολιαστικών προγραμμάτων διεθνώς να δίνει διέξοδο και να διαμορφώνει ένα λιγότερο ασταθές περιβάλλον όμως παραμένει αυτό που ονομάζουμε με ένα τίτλο: πολλά μπορούν να πάνε στραβά.
Τα σενάρια του Μεσοπρόθεσμου
Σύμφωνα με τα σενάρια που διατυπώνει η κυβέρνηση στο Μεσοπρόθεσμο, το πρώτο και αισιόδοξο για το 2021 είναι η μία μονάδα μεγαλύτερη ανάπτυξη σε σχέση με το βασικό, δηλαδή 4,6%, αντί για 3,6%.
Τα άλλα δύο σενάρια είναι πιο απαισιόδοξα και δείχνουν έως 1 μονάδα κάτω – 2,6% για φέτος -, ενώ το δεύτερο “κόβει” τουλάχιστον 0,19%. Ανεξαρτήτως πάντως των προβλέψεων, παραμένουν σταθερές οι εκτιμήσεις για τη μείωση της ανεργίας (14,6% φέτος, σε 9,6% το 2025) και για την αύξηση των επενδύσεων (έως 30%).
Οι κίνδυνοι
Περιγράφοντας το υπουργείο Οικονομικών τους εξωγενείς κινδύνους θέτει καταρχάς το ζήτημα μίας μεγαλύτερης επιμονής της πανδημίας. Αυτό μπορεί να εμφανιστεί μέσω των μεταλλάξεων ή μίας νέας έξαρσης που φέρει μεγάλη ανατροπή στην ανάκαμψη προς το 2022.
Προκαλεί επίσης μεγαλύτερες ασυμμετρίες μεταξύ των χωρών και αυτόματα σημαίνει μεγαλύτερες συνέπειες για την Ελλάδα λόγω της έκθεσης στον τουρισμό. Σε όλα αυτά έρχονται να προστεθούν οι τυχόν διαταραχές της γεωπολιτικής σταθερότητας, του προσφυγικού και μεταναστευτικού ζητήματος, και της υλοποίησης του Brexit.
Τι εκτιμά το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής
Το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής ανέβηκε, προ ημερών, επίσης ένα σκαλοπάτι αισιοδοξίας καθώς εκτιμάται πιο πιθανό να υλοποιηθούν τα δύο θετικά σενάρια για την ανάπτυξη του 2021 που προβλέπουν ανάκαμψη 3,6% – 4,8% αντί του βασικού σεναρίου 2,7%.
Βασική προϋπόθεση είναι να προχωρήσει το Ταμείο Ανάκαμψης και παράλληλα ότι ο τουρισμός θα ανακτήσει σημαντικό μέρος από τον τζίρο που έχασε το 2020. Η βραχυχρόνια μεγέθυνση θα στηριχθεί στην ιδιωτική κατανάλωση από τις συσσωρευμένες αποταμιεύσεις και στην αύξηση των επενδύσεων.
Μεσοπρόθεσμα, η επαναφορά της κανονικότητας θα επιτρέψει τη επαναδραστηριοποίηση της παραγωγικής δυναμικότητας και το κλείσιμο του παραγωγικού κενού οδηγώντας σε υψηλό ρυθμό μεγέθυνσης 6,2% το 2022 που στη συνέχεια θα μετριαστεί στο 4,1% και 4,4% για το 2023 και 2024.
Κρίσιμο σημείο για την επόμενη μέρα θα είναι στρατηγική σε ότι αφορά την απόσυρση των μέτρων στήριξης της οικονομίας και τις μόνιμες απώλειες που θα έρθουν στο προσκήνιο μετά την ομαλοποίηση της αγοράς από επιχειρήσεις. Το γεγονός αυτό μπορεί να δημιουργήσει και μακροοικονομικές αβεβαιότητες αφού σύμφωνα με το Πρόγραμμα Σταθερότητας, η άρση των έκτακτων μέτρων θα προκαλέσει μια δημοσιονομική βελτίωση κατά 7 περίπου μονάδες ΑΕΠ (από -7,2% το 2021 σε -0,3% το 2022). Η πραγματοποίηση αυτής της πρόβλεψης εξαρτάται από την ομαλή επαναφορά της οικονομικής δραστηριότητας.