
Οι άνθρωποι που έχουν καρδιακή ανεπάρκεια αντιμετωπίζουν αυξημένες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο, σύμφωνα με επιστημονική μελέτη. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Μαρκ Λουέντε του Πανεπιστημίου Κρίστιαν-‘Αλμπρεχτς του Κιέλου, οι οποίοι έκαναν τη σχετική ανακοίνωση στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας και αντίστοιχη δημοσίευση στο περιοδικό της για θέματα καρδιακής ανεπάρκειας «ESC Heart Failure», ανέλυσαν στοιχεία σε βάθος δεκαετίας για 100.124 άτομα με καρδιακή ανεπάρκεια και άλλα τόσα (η ομάδα ελέγχου) χωρίς τέτοιο πρόβλημα. Κανένας δεν είχε καρκίνο στο ξεκίνημα της μελέτης, ενώ η μέση ηλικία των συμμετεχόντων ήταν τα 73 έτη.
Διαπιστώθηκε ότι η πιθανότητα καρκίνου μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια ήταν σημαντικά μεγαλύτερη στους ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια (σχεδόν 26%) σε σχέση με εκείνους χωρίς ανεπάρκεια (16%). Αναλυτικότερα τα ποσοστά ήταν στις γυναίκες 29% έναντι 19%, ενώ στους άνδρες 23% έναντι 14%, συνεπώς η πιθανότητα είναι μεγαλύτερη στις γυναίκες με καρδιακή ανεπάρκεια, σε σχέση με τους άνδρες με παρόμοια καρδιοπάθεια.
«Επρόκειτο για μια μελέτη παρατήρησης, που δεν αποδεικνύει ότι η καρδιακή ανεπάρκεια προκαλεί καρκίνο. Όμως τα ευρήματα πράγματι δείχνουν ότι οι ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια μπορούν να ωφεληθούν από μέτρα πρόληψης του καρκίνου», δήλωσε ο Λουέντε.
Περίπου 65 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από καρδιακή ανεπάρκεια παγκοσμίως. Μερικοί εμφανίζουν ανεπάρκεια έπειτα από θεραπεία για καρκίνο. Μετά και τη νέα μελέτη, αυξάνονται πλέον οι ενδείξεις ότι ένας άνθρωπος με καρδιακή ανεπάρκεια έχει αυξημένη πιθανότητα να εμφανίσει και καρκίνο στη διάρκεια της ζωής του, χωρίς να είναι σαφές γιατί αυτό συμβαίνει.
«Τα ευρήματα μας επιτρέπουν να εικάσουμε ότι υπάρχει μια σχέση αιτιώδης σχέση ανάμεσα στην καρδιακή ανεπάρκεια και στον καρκίνο. Αυτό είναι βιολογικά εύλογο, καθώς υπάρχουν πειραματικές ενδείξεις πως ουσίες που εκκρίνονται από την καρδιά με ανεπάρκεια, μπορούν να ενεργοποιήσουν τη δημιουργία καρκινικών όγκων», ανέφερε ο Λουέντε.
Σύμφωνα με τη νέα έρευνα, ο μεγαλύτερος κίνδυνος αφορά τον καρκίνο του χείλους, του στόματος, του φάρυγγα και του πνεύμονα. Ακολουθούν κατά σειρά οι καρκίνοι των γυναικείων γεννητικών οργάνων, του δέρματος, του αίματος, του πεπτικού συστήματος, του μαστού και της ουροδόχου.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ


Latest News

Πώς έφτασε στην κορυφή το Minecraft Movie
Η προσαρμογή του βιντεοπαιχνιδιού Minecraft πέτυχε αυτό που ο κινηματογράφος πάντα θέλει: να πουλήσει μπόλικα εισιτήρια και να δελεάσει τους νέους στις αίθουσες

Γιατί το κοινό σνομπάρει τις πρωτότυπες ταινίες του Χόλιγουντ
Το Χόλιγουντ βγάζει νέες ταινίες βασισμένες σε φρέσκες ιδέες οι οποίες βυθίζονται στα ταμεία

Ο Βασιλεύς των Βασιλέων: Το νέο βιβλικό animation κάνει ρεκόρ στο box office
Η απρόσμενη εισπρακτική επιτυχία του ανεξάρτητου animation Βασιλεύς Των Βασιλέων δείχνει ότι η showbiz μπορεί να κερδίσει πολλά επενδύοντας σε προϊόντα θρησκευτικού χαρακτήρα -ειδικά σήμερα

Ο Μούσα και ένα «χρυσό» deal: «Υπογράφει συμβόλαιο για τρία χρόνια με 10.000.000»
Δημοσίευμα από το εξωτερικό κάνει λόγο για αποχώρηση του Μούσα από τη Ρεάλ Μαδρίτης και υπογραφή πλουσιοπάροχου συμβολαίου με τη Dubai BC

H «ηλεκτρική καρέκλα» του Γουόρχολ σε δημοπρασία – Ίσως αγγίξει τα 30 εκατ.
Ο πίνακας του Άντι Γουόρχολ προέρχεται από την πολύτιμη συλλογή των εκλιπόντων Βέλγων καλλιτεχνών Roger Matthys και Hilda Colle.

Τιτανικός: Στο σφυρί το βιολί από την ταινία που «βούλιαξε» τα ταμεία
Ακόμη ένα αντικείμενο από την ταινία-φαινόμενο του Τζέιμς Κάμερον, Τιτανικός, αναμένεται να σπάσει τη μπάνκα

Να παραιτηθεί σκοπεύει ένας στους δύο εργαζόμενους της Gen Z
Τι δείχνει μελέτη της ManpowerGroup

Γιατί δεν υπάρχει ενδιαφέρον για τα δικαιώματα της Formula 1
Η Formula 1 της Liberty Media αναζητά 150 έως 180 εκατομμύρια δολάρια ετησίως για το ταχέως αναπτυσσόμενο άθλημα

Οι Beatles ζωντανεύουν στην μεγάλη οθόνη
Η επερχόμενη βιογραφική ταινία για τους Beatles αναζωπυρώνει τον ενθουσιασμό και επιβεβαιώνει τη διαχρονική τους γοητεία

Ούτε τον βασικό μισθό ο Κάρολ!
Από τα χρυσά συμβόλαια της Premier League στον βασικό μισθό της Γαλλίας: Η απίθανη πορεία του Άντι Κάρολ