Το ποσό των 800 εκατ. ευρώ αποδεσμεύει σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε επιχορηγήσεις στο πλαίσιο του NextGenerationEU, το προσωρινό μέσο για τη χρηματοδότηση της ανάκαμψης της Ευρώπης και την προώθηση μιας πιο πράσινης, πιο ψηφιακής και ανθεκτικής οικονομίας μετά την πανδημία.
Όπως αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση, οι πληρωμές που πραγματοποιούνται σήμερα προορίζονται για 41 εθνικά και περιφερειακά προγράμματα σε 16 κράτη μέλη (Γαλλία, Ελλάδα, Τσεχία, Γερμανία, Πολωνία, Λιθουανία, Κάτω Χώρες, Σλοβακία, Εσθονία Αυστρία, Δανία, Φινλανδία, Βουλγαρία, Σουηδία, Πορτογαλία και Κροατία) από την πρωτοβουλία «Βοήθεια για την ανάκαμψη για τη συνοχή και τα εδάφη της Ευρώπης» (REACT-EU) , η πρωτοβουλία που βοηθά τα κράτη μέλη να χρηματοδοτήσουν μέτρα αντιμετώπισης κρίσεων και ανάκαμψης μετά την πανδημία.
Τα κονδύλια στο πλαίσιο του REACT-EU αποτελούν πρόσθετους πόρους για τα υφιστάμενα προγράμματα πολιτικής συνοχής.
Τα μέτρα στο πλαίσιο του REACT-EU θα γεφυρώσουν το χάσμα μεταξύ της αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης και των μακροπρόθεσμων επενδύσεων ενισχύοντας την ανθεκτικότητα των συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης, διατηρώντας και δημιουργώντας απασχόληση, ιδίως για τους νέους, υποστηρίζοντας τους πιο ευάλωτους στην κοινωνία μας και παρέχοντας κεφάλαιο κίνησης και επενδυτική υποστήριξη για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.
Το REACT-ΕΕ χρηματοδοτεί στοχοθετημένα μέτρα για τις πράσινες και ψηφιακές μεταβάσεις για την ταχεία αντιμετώπιση των αρνητικών συνεπειών της επιδημίας.
Η εκταμίευση ακολουθεί την επιτυχή υλοποίηση της πρώτης πράξης δανεισμού στο NextGenerationEU.
Το 10ετές ομόλογο 20 δισ. Ευρώ ήταν η μεγαλύτερη έκδοση θεσμικών ομολόγων στην Ευρώπη και το μεγαλύτερο ποσό που έχει συγκεντρώσει η ΕΕ σε μία μόνο συναλλαγή. Μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, η Επιτροπή σκοπεύει να συγκεντρώσει περίπου 80 δισεκατομμύρια ευρώ σε μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση, η οποία θα συμπληρωθεί από βραχυπρόθεσμους λογαριασμούς ΕΕ.
Φτάνοντας στην πραγματική οικονομία
Τα πρόσθετα κονδύλια θα διοχετευθούν κυρίως μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου (ΕΚΤ), συμπεριλαμβανομένης της Πρωτοβουλίας για την Απασχόληση των Νέων (ΕΕΕ).
Για την παροχή της μέγιστης δυνατής βοήθειας στα κράτη μέλη, απλοποιήθηκαν οι όροι για τη χρήση αυτών των πρόσθετων πόρων:
Η εθνική συγχρηματοδότηση δεν είναι υποχρεωτική – αυτό σημαίνει ότι η ΕΕ μπορεί να καλύψει το 100% του κόστους εάν τα κράτη μέλη το κρίνουν απαραίτητο.
Η άμεση ρευστότητα με τη μορφή προχρηματοδότησης 11% θα συμβάλει στην εξασφάλιση γρήγορης διάθεσης αυτής της υποστήριξης, αποτρέποντας τυχόν εμπόδια.
Δεν υπάρχουν εκ των προτέρων προϋποθέσεις, ούτε απαιτήσεις για θεματική συγκέντρωση ή κατανομή ανά κατηγορία περιοχής. Το πεδίο υποστήριξης είναι ευρύ και είναι δυνατή η μεταφορά μεταξύ ΕΤΠΑ και ΕΚΤ.
Τα έργα που χρονολογούνται από την 1η Φεβρουαρίου 2020 μπορούν να επιστραφούν αναδρομικά.
Latest News
«Ριζικό λίφτινγκ» στις μαρίνες με επενδύσεις 180 εκατ. - Στα σκαριά πάνω από 40 project
Αναβαθμίζονται οι μαρίνες της χώρας και μαζί το τουριστικό προϊόν - Ποια projects εγκρίθηκαν, ποια απορρίφθηκαν
«Καμπανάκι» Ελεγκτικού Συνεδρίου για Ταμείο Ανάκαμψης - «Βλέπει» καθυστερήσεις και κίνδυνο απώλειας κονδυλίων
Στη συγκεκριμένη έκθεση αναφέρεται πως ο έλεγχος που υλοποιήθηκε «εστιάζει στον κίνδυνο των καθυστερήσεων κατά την υλοποίηση των έργων
Τι φέρνει το Ταμείο Ανάκαμψης το 2025 - Οι μεταρρυθμίσεις
Η Ελλάδα μέχρι σήμερα έχει επιτύχει την εκταμίευση άνω του 50% των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης
Πλήρης η απορρόφηση του ΠΔΕ το 2024 - Η κατανομή των κονδυλίων
Το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ύψους 13,3 δισ. ευρώ, αυξημένο κατά 1,3 δισ. ευρώ στη διάρκεια του έτους, εκτελέστηκε σε ποσοστό 101,25%
Λήγει η προθεσμία για το πρόγραμμα της ΔΥΠΑ για ανέργους 25-45 ετών
Ο προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται σε 41.331.600 ευρώ και χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης
Γιατί πρέπει να «τρέξει» η κυβέρνηση το 2025 για να προλάβει το Ταμείο Ανάκαμψης
Το σημαντικό ζήτημα σχετίζεται με τα ορόσημα που θα κληθεί να εκπληρώσει η κυβέρνηση, τα οποία αφορούν ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων
Τα τρία μέτωπα που θα κρίνουν το «στοίχημα» της οικονομίας το 2025
Για την ελληνική οικονομία καθοριστικό θα είναι το πρώτο εξάμηνο του 2025
Οι προκλήσεις μετά το Ταμείο Ανάκαμψης - Πώς θα καλυφθεί το επενδυτικό κενό [γραφήματα]
Η σχέση μεταξύ αβεβαιότητας και επενδυτικού κενού και οι προβλέψεις για την πορεία των επόμενων ετών στην ελληνική οικονομία