
Συγκρατημένη αισιοδοξία για την τουριστική κίνηση στην Ελλάδα εξέφρασε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕΑ κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος μιλώντας στο France24. Όπως επεσήμανε, ήδη από τα μέσα Μαΐου, η χώρα άνοιξε τις πόρτες της στους τουρίστες, αλλά εξαιτίας της πορείας των εμβολιασμών σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, η τουριστική κίνηση δεν ήταν ικανοποιητική.
«Ελπίζουμε ότι από την 1η Ιουλίου και για δύο μήνες τουλάχιστον, η τουριστική κίνηση θα αυξηθεί.
Στην περίπτωση όμως που έχουμε μία επανάληψη του 2020, αυτό θα είναι απολύτως καταστροφικό όχι μόνο για την τουριστική αγορά, αλλά και για το σύνολο της τουριστικής οικονομίας», τόνισε.
Στη συνέχεια, ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ επεσήμανε την ανάγκη να βαδίσει η ΕΕ με γρηγορότερα βήματα, ώστε να προχωρήσουν τάχιστα οι εμβολιασμοί και να φτάσει η Ευρώπη σε επίπεδα ανοσίας.
Ταυτόχρονα ανέφερε ότι τα κονδύλια του Σχεδίου Ανάκαμψης δεν είναι επαρκή, σημειώνοντας ότι η ΕΕ έχει εγκρίνει μέχρι στιγμής συνολικά 750 δισ. ευρώ χωρίς καν να έχει δοθεί ακόμη η πρώτη δόση, όταν στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, έχει εγκριθεί ένα κολοσσιαίο ποσό των 11,3 τρισ. δολαρίων, το οποίο ήδη έχει διανεμηθεί στην αγορά.
Τέλος, ανέφερε ότι είναι διάχυτος ο φόβος για μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων που θα αναγκαστούν να διακόψουν τη λειτουργία τους μετά το τέλος της τουριστικής σεζόν, εάν ισχύσει το δυσμενές σενάριο μη περιορισμού των κρουσμάτων της πανδημίας.
Να ενισχυθεί σημαντικά ο εσωτερικός τουρισμός
Την ανάγκη ενίσχυσης του εσωτερικού τουρισμού επεσήμανε για μία ακόμη φορά, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων, ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος, τονίζοντας ότι λόγω της αβεβαιότητας που υπάρχει μετά την εμφάνιση των μεταλλάξεων του κορονοϊού, παραμένει άκρως επίκαιρη η πρόταση της ΚΕΕ για στοχευμένα μέτρα ενίσχυσης του εγχώριου τουρισμού.
Συγκεκριμένα, προτείνεται η υλοποίηση ενός προγράμματος επιδότησης διακοπών Ελλήνων πολιτών συνολικής δαπάνης περίπου 1 δισ. €, ποσό που αντιστοιχεί στο 5% των συνολικών τουριστικών εσόδων του έτους 2019.
Αντικείμενο του προγράμματος θα πρέπει να είναι η επιδότηση δικαιούχων και των ωφελούμενων μελών τους, για την πραγματοποίηση διακοπών σε όλα τα Τουριστικά Καταλύματα της επιλογής στους στην Ελλάδα. Η επιδότηση θα γίνεται με τη χορήγηση ειδικού voucher (επιταγής) διακοπών.
Το πρόγραμμα θα μπορεί να υλοποιηθεί από 01.07.2021 έως 31.12.2021 και οι δικαιούχοι θα μπορούν να πραγματοποιήσουν έως πέντε (5) διανυκτερεύσεις στα τουριστικά καταλύματα που επιλέγουν ελεύθερα καθ’ όλη τη διάρκεια υλοποίησης του προγράμματος.
Το ύψος της οικονομικής αξίας της επιταγής θα είναι ανάλογο με τον τύπο και την κατηγορία του τουριστικού καταλύματος. Η επιταγή συμψηφίζεται με τις τιμές χρέωσης του καταλύματος ενώ η διαφορά επιβαρύνει αποκλειστικά τον δικαιούχο και αποτελεί υποχρεωτικά την ιδία συμμετοχή του.
Η τόνωση της εγχώριας ζήτησης είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να εξασφαλιστούν οι πληρότητες εκείνες που θα κάνουν την λειτουργία των ξενοδοχειακών μονάδων βιώσιμη και την αρχή για την επιστροφή στην κανονικότητα», τόνισε ο κ. Μίχαλος.


Latest News

La Repubblica: Θετική αποτίμηση της πορείας της ελληνικής οικονομίας
Όπως σημειώνει για τα πλεονάσματα του 2024 πρόκειται για «εξαιρετική επίδοση για μία χώρα όπως η Ελλάδα, η οποία πριν από 15 χρόνια είχε υποστεί υποβάθμιση του δημόσιου χρέους της σε junk bond

Επιστρέφουν τα χρήματα από τους Αναπτυξιακούς Νόμους που δεν αξιοποιήθηκαν - Τι είπε ο Θεοδωρικάκος
Σε ό,τι αφορά στις τιμές του Πάσχα ο κ. Θεοδωρικάκος κάλεσε τους αρχηγούς της αντιπολίτευσης να δείξουν περισσότερη υπευθυνότητα

Οδηγός για τα καταπατημένα - Πώς θα αποκτήσετε τίτλους ιδιοκτησίας
10+3 ερωταπαντήσεις για την απόκτηση των τίτλων ιδιοκτησίας για καταπατημένα ακίνητα – Οι ημερομηνίες «κλειδιά» για την εξαγορά και η διαδικασία για την κατοχύρωση της περιουσίας

Οι «αστερίσκοι» στον δρόμο για το δημόσιο χρέος μέχρι το 2032
Ακόμη και αν αυτή η κυβερνητική πρόβλεψη για δημόσιο χρέος στο 140% του ΑΕΠ το 2027 καταστεί γεγονός, το ελληνικό χρέος θα παραμένει το υψηλότερο στην ευρωζώνη

Κίνητρα για επενδύσεις σε παραμεθόριες περιοχές - Τι περιλαμβάνεται
Παρεμβάσεις για τον παραγωγικό μετασχηματισμό σε τμήματα της χώρας που αντιμετωπίζουν οικονομικά και δημογραφικά προβλήματα

Πιερρακάκης στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ: Δεν σκοπεύουμε να μεταφέρουμε το βάρος στις επόμενες γενιές
Ιδιαίτερη μνεία στην εξυγίανση του τραπεζικού τομέα έκανε ο Κυριάκος Πιερρακάκης μιλώντας στο πλαίσιο της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ

Σκέρτσος: Οι 10 πολιτικές της κυβέρνησης για προσιτή στέγη
Ανάρτηση του υπουργού Επικρατείας Ακη Σκέρτσου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Το δημογραφικό υπονομεύει την ανάπτυξη - Καμπανάκι από το ΚΕΠΕ
Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η ελληνική αγορά εργασίας –και συνολικά η χώρα– είναι το δημογραφικό, τονίζει ο πρόεδρος του ΚΕΠΕ, Παναγιώτης Λιαργκόβας
![ΔΝΤ: Καμπανάκι για δημόσιο χρέος από δασμούς και αμυντικές δαπάνες [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/05/30859482_Sharone-perlstein-microfinanace-debt-800x500_c-600x375-1-1.jpg)
Καμπανάκι ΔΝΤ για δημόσιο χρέος από δασμούς και αμυντικές δαπάνες - Τι λέει για την Ελλάδα [γράφημα]
Το ΔΝΤ προβλέπει πλέον ότι το παγκόσμιο δημόσιο χρέος θα αυξηθεί κατά 2,8 ποσοστιαίες μονάδες φέτος

Τα 2+1 ατού για την προσέλκυση νέων επενδύσεων – Το στοίχημα της Ελλάδας
Τι λένε παράγοντες της αγοράς για την ικανότητα της Ελλάδας να διατηρήσει τους ανοδικούς ρυθμούς ανάπτυξης – Το αγκάθι της αβεβαιότητας