Με τα βασικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι των αγροτικών περιοχών ασχολήθηκε, έρευνα κοινής γνώμης. Σύμφωνα λοιπόν με την τελευταία έρευνα του ευρωβαρόμετρου σχετικά με τις αγροτικές περιοχές που δημοσιεύθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το βασικότερο πρόβλημα των αγροτικών περιοχών είναι το έλλειμα σε υποδομές και τα θέματα των μεταφορών.
Αυτό τουλάχιστον απαντούν οι μετέχοντες στην έρευνα, η οποία διεξήχθη από τις 9 έως τις 18 Απριλίου 2021 και στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 25.841 ερωτηθέντες, σε 27 κράτη μέλη.
Η έρευνα συνέβαλε στην αξιολόγηση των προτεραιοτήτων που πρέπει να επικεντρωθεί το μακροπρόθεσμο όραμα για τις αγροτικές περιοχές, συμπληρώνοντας την ανοικτή δημόσια διαβούλευση που διεξήγαγε η Επιτροπή από τις 7 Σεπτεμβρίου έως τις 30 Νοεμβρίου 2020.
Οι πολίτες υποστηρίζουν τις δημόσιες δαπάνες της ΕΕ που δίνονται στις αγροτικές περιοχές, με το 38% «να υποστηρίζει έντονα» και το 41% που «τείνουν να υποστηρίζουν».
Η βασική ανάγκη των αγροτικών περιοχών που αναφέρεται συχνότερα από τους ερωτηθέντες είναι η υποδομή μεταφορών και οι συνδέσεις (44%). Αυτό ακολουθείται από την πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη, τη φροντίδα των παιδιών ή τη φροντίδα για τους ηλικιωμένους και τη διαθεσιμότητα θέσεων εργασίας/απασχόλησης/ επιχειρηματικών ευκαιριών, που αναφέρονται κατά 27%. Ένα παρόμοιο ποσοστό (26%) αναφέρει την ψηφιακή υποδομή.
Επιπλέον, η πλειοψηφία (65%) των πολιτών της ΕΕ πιστεύει ότι, όταν η ΕΕ επενδύει σε αγροτικές περιοχές, είναι η τοπική περιοχή ή περιοχή που λαμβάνει την επένδυση, που πρέπει να είναι σε θέση να αποφασίζει πώς δαπανάται η επένδυση.
Όσον αφορά τις απομακρυσμένες αγροτικές περιοχές, σχετικά με τη δυνατότητα μετακίνησης με τις δημόσιες συγκοινωνίες στην τοπική τους περιοχή, η απάντηση είναι «δύσκολο», ή «όχι δυνατό» σε ποσοστό 52% και 59%, αντίστοιχα.
Αντίθετα, μεταξύ των ερωτηθέντων που ζουν σε μεγάλες πόλεις, μεταξύ 60% και 72% δηλώνουν ότι είναι πολύ εύκολο να φτάσουν στο πλησιέστερο σούπερ μάρκετ, στο νοσοκομείο, στο τοπικό ταχυδρομείο και στην πλησιέστερη μεγάλη πόλη με τις δημόσιες συγκοινωνίες.
Σχετικά με τις συνέπειες της πανδημίας, το 1/3 των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι μετά το τέλος των περιορισμών, θα είναι πολύ πιο πιθανό να επισκεφθούν αγροτικές περιοχές για αναψυχή.
Περίπου ένας στους επτά λένε ότι, σε σύγκριση με πριν από την πανδημία, είναι πιο πιθανό να σκεφτούν να μετακινηθούν σε μια πιο αγροτική περιοχή (για αστικούς κατοίκους) ή σε λιγότερο αγροτική περιοχή (για κατοίκους της υπαίθρου).
Τέλος, μεταξύ των απασχολούμενων ερωτηθέντων, το 21% δηλώνει ότι θα είναι πολύ πιο πιθανό και το 16% κάπως πιο πιθανό να εργαστούν από το σπίτι τουλάχιστον μερικές φορές όταν τελειώσουν όλοι οι τρέχοντες περιορισμοί της COVID-19.
Όσον αφορά τα περιβαλλοντικά ζητήματα, η πλειονότητα των ερωτηθέντων απαντά ότι είναι άμεσο πρόβλημα για τις αγροτικές περιοχές της χώρας τους. Συμπεριλαμβανομένων των περιβαλλοντικών προβλημάτων, η καταστροφή φυσικών οικοτόπων ή η απώλεια ζώων ή φυτικών ειδών αναγνωρίζεται ως άμεσο και επείγον πρόβλημα για τις αγροτικές περιοχές από το 65% των πολιτών της ΕΕ.
Οι πολίτες της ΕΕ είναι διχασμένοι σχετικά με το εάν μπορούν να επηρεάσουν τις αποφάσεις που αφορούν άμεσα την περιοχή τους, με το 51% να συμφωνούν και το 47% να διαφωνούν. Περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες (78%) συμφωνούν ότι θα ήθελαν να συμμετέχουν περισσότερο στις αποφάσεις που επηρεάζουν την περιοχή τους.
Latest News
Ανάδειξη της ταυτότητας των προϊόντων ΠΟΠ και ΠΓΕ της θεσσαλικής γης
Έκθεση με τα ΠΟΠ - ΠΓΕ προϊόντα από τη Θεσσαλία διοργανώνει η Περιφέρεια στην Αθήνα - Ποιοι συμμετέχουν
Οφέλη για την υγεία από τη μέτρια κατανάλωση αλκοόλ – Τι επιβεβαιώνει έκθεση
Η έκθεση που ανατέθηκε από το Κογκρέσο των ΗΠΑ εξέτασε τον αντίκτυπο, θετικό, αρνητικό ή ουδέτερο της μέτριας κατανάλωσης αλκοόλ
Ρεκόρ στις εξαγωγές και εισαγωγές φρούτων και λαχανικών το 2024 [πίνακες]
Τι δείχνουν τα στοιχεία για τις εξαγωγές και εισαγωγές σε φρούτα και λαχανικά – Πώς θα αντιμετωπιστούν οι διαταραχές στην αγορά
Δήμας: Καμία αλλαγή στη διακίνηση μικρής ποσότητας ελαιολάδου – Τι γίνεται με το 17λιτρο τενεκέ
«Το θεσμικό πλαίσιο που ρυθμίζει τη μεταφορά του ελαιολάδου ισχύει από το 2017», είπε ο κ. Δήμας, διευκρινίζοντας ότι δεν υπάρχει καμία πρόθεση αλλαγής στο σημερινό καθεστώς
Ολοκληρώθηκαν 5 διαγωνισμοί για το Ύδωρ 2.0 - Στα 691 εκατ. ο προϋπολογισμός
Τσιάρας: Ενισχύουμε την αγροτική παραγωγή, μειώνουμε το κόστος για τους καλλιεργητές - Τα έξι αρδευτικά έργα που θα υλοποιηθούν μέσω Ύδωρ 2.0
Αγροτικά κόκκινα δάνεια: Τεχνάσματα από funds λίγο πριν τη νέα ρύθμιση – Οι καταγγελίες στον ΟΤ
Τέλος Ιανουαρίου η νέα ρύθμιση για αγροτικά κόκκινα δάνεια – Καταγγελίες στον ΟΤ για πρακτικές των funds που αφήνουν οφειλέτες εκτός διακανονισμών
Ιταλία: Παραγωγή ακριβών κρασιών από παράνομα εργατικά χέρια
Κρασιά υψηλής ποιότητας που παράγονται στην περιοχή Λάνγκε της Ιταλίας παλεύουν με την εξάρτηση τους, στους εργάτες χωρίς χαρτιά
Τροποποιείται εγκύκλιος του ΟΠΕΚΕΠΕ για εξόφληση επιδοτήσεων, μετά από παρέμβαση της ΕΘΕΑΣ
Η εξόφληση επιδοτήσεων αφορά το χρονικό διάστημα 2014 - 2020 - «Δικαιώνονται οι παραγωγοί», τονίζει η ΕΘΕΑΣ
Τι προβλέπει το νέο θεσμικό πλαίσιο για επισκέψιμες υδατοκαλλιέργειες στην Ελλάδα
Το νέο πλαίσιο θεσπίζει ξεκάθαρες προδιαγραφές για τη παροχή υπηρεσιών στον τουρισμό από αυτές τις μονάδες
Κώστας Τσιάρας: «Ήρθε η ώρα να μετασχηματιστεί ο ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ»
Τι ειπώθηκε σε ευρεία σύσκεψη εργασίας στα γραφεία του Οργανισμού, στην οποία προέδρευσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Τσιάρας