Με τα βασικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι των αγροτικών περιοχών ασχολήθηκε, έρευνα κοινής γνώμης. Σύμφωνα λοιπόν με την τελευταία έρευνα του ευρωβαρόμετρου σχετικά με τις αγροτικές περιοχές που δημοσιεύθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το βασικότερο πρόβλημα των αγροτικών περιοχών είναι το έλλειμα σε υποδομές και τα θέματα των μεταφορών.

Αυτό τουλάχιστον απαντούν οι μετέχοντες στην έρευνα, η οποία διεξήχθη από τις 9 έως τις 18 Απριλίου 2021 και στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 25.841 ερωτηθέντες, σε 27 κράτη μέλη.

Η έρευνα συνέβαλε στην αξιολόγηση των προτεραιοτήτων που πρέπει να επικεντρωθεί το μακροπρόθεσμο όραμα για τις αγροτικές περιοχές, συμπληρώνοντας την ανοικτή δημόσια διαβούλευση που διεξήγαγε η Επιτροπή από τις 7 Σεπτεμβρίου έως τις 30 Νοεμβρίου 2020.

Οι πολίτες υποστηρίζουν τις δημόσιες δαπάνες της ΕΕ που δίνονται στις αγροτικές περιοχές, με το 38% «να υποστηρίζει έντονα» και το 41% που «τείνουν να υποστηρίζουν».

Η βασική ανάγκη των αγροτικών περιοχών που αναφέρεται συχνότερα από τους ερωτηθέντες είναι η υποδομή μεταφορών και οι συνδέσεις (44%). Αυτό ακολουθείται από την πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη, τη φροντίδα των παιδιών ή τη φροντίδα για τους ηλικιωμένους και τη διαθεσιμότητα θέσεων εργασίας/απασχόλησης/ επιχειρηματικών ευκαιριών, που αναφέρονται κατά 27%. Ένα παρόμοιο ποσοστό (26%) αναφέρει την ψηφιακή υποδομή.

Επιπλέον, η πλειοψηφία (65%) των πολιτών της ΕΕ πιστεύει ότι, όταν η ΕΕ επενδύει σε αγροτικές περιοχές, είναι η τοπική περιοχή ή περιοχή που λαμβάνει την επένδυση, που πρέπει να είναι σε θέση να αποφασίζει πώς δαπανάται η επένδυση.

Όσον αφορά τις απομακρυσμένες αγροτικές περιοχές, σχετικά με τη δυνατότητα μετακίνησης με τις δημόσιες συγκοινωνίες στην τοπική τους περιοχή, η απάντηση είναι «δύσκολο», ή «όχι δυνατό» σε ποσοστό 52% και 59%, αντίστοιχα.

Αντίθετα, μεταξύ των ερωτηθέντων που ζουν σε μεγάλες πόλεις, μεταξύ 60% και 72% δηλώνουν ότι είναι πολύ εύκολο να φτάσουν στο πλησιέστερο σούπερ μάρκετ, στο νοσοκομείο, στο τοπικό ταχυδρομείο και στην πλησιέστερη μεγάλη πόλη με τις δημόσιες συγκοινωνίες.

Σχετικά με τις συνέπειες της πανδημίας, το 1/3 των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι μετά το τέλος των περιορισμών, θα είναι πολύ πιο πιθανό να επισκεφθούν αγροτικές περιοχές για αναψυχή.

Περίπου ένας στους επτά λένε ότι, σε σύγκριση με πριν από την πανδημία, είναι πιο πιθανό να σκεφτούν να μετακινηθούν σε μια πιο αγροτική περιοχή (για αστικούς κατοίκους) ή σε λιγότερο αγροτική περιοχή (για κατοίκους της υπαίθρου).

Τέλος, μεταξύ των απασχολούμενων ερωτηθέντων, το 21% δηλώνει ότι θα είναι πολύ πιο πιθανό και το 16% κάπως πιο πιθανό να εργαστούν από το σπίτι τουλάχιστον μερικές φορές όταν τελειώσουν όλοι οι τρέχοντες περιορισμοί της COVID-19.

Όσον αφορά τα περιβαλλοντικά ζητήματα, η πλειονότητα των ερωτηθέντων απαντά ότι είναι άμεσο πρόβλημα για τις αγροτικές περιοχές της χώρας τους. Συμπεριλαμβανομένων των περιβαλλοντικών προβλημάτων, η καταστροφή φυσικών οικοτόπων ή η απώλεια ζώων ή φυτικών ειδών αναγνωρίζεται ως άμεσο και επείγον πρόβλημα για τις αγροτικές περιοχές από το 65% των πολιτών της ΕΕ.

Οι πολίτες της ΕΕ είναι διχασμένοι σχετικά με το εάν μπορούν να επηρεάσουν τις αποφάσεις που αφορούν άμεσα την περιοχή τους, με το 51% να συμφωνούν και το 47% να διαφωνούν. Περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες (78%) συμφωνούν ότι θα ήθελαν να συμμετέχουν περισσότερο στις αποφάσεις που επηρεάζουν την περιοχή τους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO
ΟΠΕΚΕΠΕ: Τι (δεν) απαντά για τους χάρτες στο ΟΣΔΕ με τις υποδομές εθνικής ασφάλειας και τα βοσκοτόπια
AGRO |

ΟΠΕΚΕΠΕ: Τι (δεν) απαντά για τους χάρτες στο ΟΣΔΕ με τις υποδομές εθνικής ασφάλειας και τα βοσκοτόπια

Ανακοίνωση από τον ΟΠΕΚΕΠΕ μετά το αποκαλυπτικό δημοσίευμα του ΟΤ αλλά αποκρύπτοντας τέσσερις αλήθειες για τη χρήση των χαρτών με τις διαβαθμισμένες περιοχές και τη διαγραφή των διαγραμμίσεων των ορίων στα βοσκοτόπια

Βασίλης Γούναρης (BASF Ελλάς) στον ΟΤ: «Καινοτόμες λύσεις για τη φυτοπροστασία, νέους σπόρους και τις πρότυπες καλλιέργειες»
AGRO |

Γούναρης (BASF Ελλάς) στον ΟΤ: «Πάνω από 30 λύσεις έως το 2029 για την ελληνική αγροτική παραγωγή»

Στο σχεδιασμό, τις επενδύσεις και τις σημαντικότερες προκλήσεις που έχει μπροστά της η αγορά φυτοπροστασίας αναφέρεται με συνέντευξη του στον ΟΤ ο διευθύνων σύμβουλος της BASF Ελλάς Βασίλης Γούναρης

Δημήτρης Ρουσσέας (ΣΠΕΛ) στον ΟΤ: Το 50% της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων δεν θα υπήρχε χωρίς λιπάσματα
AGRO |

Ρουσσέας στον ΟΤ: Με νέα προϊόντα λίπανσης στη μάχη για την κλιματική αλλαγή

Για τις αλλαγές που φέρνουν στη βιομηχανία λιπασμάτων και τον αγροτικό κόσμο οι «πράσινες» ευρωπαϊκές πολιτικές μιλά στον ΟΤ ο πρόεδρος του Συνδέσμου Παραγωγών και Εμπόρων Λιπασμάτων Δημήτρης Ρουσσέας