«Στην οικονομική επιστήμη τα πράγματα χρειάζονται περισσότερο χρόνο να συμβούν από όσο πιστεύεις ότι χρειάζονται και, τελικά, όταν συμβούν, συμβαίνουν πιο γρήγορα από ό,τι νόμιζες».
Με την ιστορική αυτή φράση του Γερμανού οικονομολόγου Ρούντι Ντόρνμπους, επέλεξε να ξεκινήσει την ομιλία της στο Οικονομικό Φόρουμ των Βρυξελλών η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ, λέγοντας ότι αυτή περιγράφει πολύ καλά την κατάσταση που αντιμετωπίζουμε σήμερα.
Υπογράμμισε δε, ότι υπάρχουν δυνατότητες για την οικονομία μας το 2022, οι οποίες το 2019 φαινότνουσαν τουλάχιστον μια δεκαετία μακριά.
«Οι εταιρείες έχουν ψηφιοποιήσει τις δραστηριότητές τους 20 έως 25 φορές γρηγορότερα από ό, τι είχαν φανταστεί προηγουμένως ότ θα ήταν δυνατό. Και η έκκληση για πιο πράσινους τρόπους ζωής έχει γίνει επιτακτική. Έχοντας αποδεχτεί αυστηρούς περιορισμούς για την καταπολέμηση της πανδημίας, το 70% των Ευρωπαίων τάσσεται υπέρ αυστηρότερων κυβερνητικών μέτρων για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής» τονίζει και προσθέτει:.
«Η Ευρώπη ήθελε από καιρό να στραφεί προς μια πιο βιώσιμη, πιο παραγωγική οικονομία – και τώρα έχουμε την πολύ πραγματική ευκαιρία να το κάνουμε. Εάν εκμεταλλευτούμε αυτήν τη στιγμή, η πανδημία θα μπορούσε να επιταχύνει την αύξηση της παραγωγικότητας της εργασίας κατά περίπου 1% ετησίως έως το 2024 ».
Η κ. Λαγκάρντ υποστήριξε ότι μετά την πανδημία θα πρέπει να ανακατευθύνουμε τις δαπάνες τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα προς τον πράσινο και τον ψηφιακό τομέα του μέλλοντος.
Συγκεκριμένα, πρέπει να δούμε επενδύσεις περίπου 330 δισ. ευρώ ετησίως έως το 2030 για να επιτύχουμε τους στόχους της Ευρώπης για το κλίμα και την ενέργεια, και περίπου 125 δισ. ευρώ κάθε χρόνο για να πραγματοποιήσουμε τον ψηφιακό μετασχηματισμό.
«Το πρόγραμμα NextGenerationEU (NGEU) θα βοηθήσει στη διοχέτευση δημόσιων επενδύσεων προς τους τομείς αυτούς. Ωστόσο, είναι προς το παρόν λιγότερο σαφές εάν ο ιδιωτικός χρηματοπιστωτικός τομέας μπορεί να κάνει το ίδιο» τόνισε.
Η κ. Λαγκάρντ υπογράμμισε επίσης ότι θα πρέπει να ταιριάξουμε το NGEU με αυτό που η ίδια ονομάζει μια ένωση πράσινων κεφαλαιαγορών (CMU) – μια πραγματικά πράσινη ευρωπαϊκή κεφαλαιαγορά που υπερβαίνει τα εθνικά σύνορα .
Μάλιστα επικαλείται τρεις λόγους για τους οποίους αυτό έχει νόημα.
Πρώτον, οι κεφαλαιαγορές είναι ιδιαίτερα κατάλληλες για την άμεση χρηματοδότηση προς μελλοντικούς τομείς όπως ο πράισνος και ο ψηφιακός.
Αν και οι τράπεζες διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο, οι κεφαλαιαγορές είναι σε καλύτερη θέση να χρηματοδοτούν έργα με καθορισμένο σκοπό, συνδέοντας άμεσα τους επενδυτές με τον αντίκτυπο που σκοπεύουν να επιτύχουν. Μπορούν να παρέχουν πιο καινοτόμα επενδυτικά οχήματα.
Οι πράσινες κεφαλαιαγορές όχι μόνο θα βοηθήσουν τη μετάβαση στο κλίμα, αλλά και τον ψηφιακό μετασχηματισμό της οικονομίας μας. Οι πράσινες και ψηφιακές επενδύσεις είναι συχνά δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Για παράδειγμα, οι ψηφιακές τεχνολογίες όπως η έξυπνη αστική κινητικότητα, η γεωργία ακριβείας και οι βιώσιμες αλυσίδες εφοδιασμού είναι κρίσιμες για την πράσινη μετάβαση.
Το δεύτερο σκεπτικό για την Πράσινη CMU είναι ότι η Ευρώπη έχει ήδη ένα προβάδισμα πάνω στο οποίο μπορούμε να οικοδομήσουμε.
Η Ευρώπη είναι leader στην έκδοση πράσινων ομολόγων παγκοσμίως, με περίπου το 60% όλων των πράσινων ομολόγων που εκδόθηκαν το 2020 να προέρχονται από την ΕΕ. Και η αγορά αναπτύσσεται ραγδαία – ο ανεξόφλητος όγκος των πράσινων ομολόγων που εκδίδονται στην ΕΕ έχει αυξηθεί σχεδόν οκτώ φορές από το 2015.
Επιπλέον, το ευρώ πήρε το προβάδισμα ως το παγκόσμιο νόμισμα της πράσινης χρηματοδότησης. Πέρυσι, περίπου το ήμισυ όλων των πράσινων ομολόγων που εκδόθηκαν παγκοσμίως ήταν σε ευρώ. Υπάρχει μεγάλο περιθώριο για να αναπτυχθεί αυτός ο ρόλος μόλις ξεκινήσει η πράσινη μετάβαση παγκοσμίως και βλέπουμε μια γενετική μεταφορά πλούτου σε χιλιετίες, οι οποίοι αναμένεται να ανησυχούν για το μέλλον.
Τρίτον, η Πράσινη CMU είναι ένας τομέας στον οποίο έχουμε τη δυνατότητα να σημειώσουμε ταχεία πρόοδο, καθώς δεν αντιμετωπίζει τις ίδιες προκλήσεις με τις συμβατικές κεφαλαιαγορές.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εργάζεται για την ολοκλήρωση μιας ολοκληρωμένης CMU, αλλά θα χρειαστεί χρόνος, εν μέρει επειδή οι κεφαλαιαγορές έχουν αναπτυχθεί σε εθνικό επίπεδο. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει πρώτα να ανοίξουμε και να εναρμονίσουμε αυτές τις αγορές προκειμένου να τις ενσωματώσουμε περαιτέρω.
Αλλά η αγορά πράσινων ομολόγων δεν αντιμετωπίζει αυτά τα ίδια εμπόδια. Στην πραγματικότητα, έχει ήδη επιτύχει μεγαλύτερη πανευρωπαϊκή κλίμακα από τη συμβατική αγορά ομολόγων. Η κατοχή πράσινων ομολόγων στην ΕΕ έχει, κατά μέσο όρο, το ήμισυ της αρχικής προκατάληψης των συμβατικών ομολόγων.
Έχουμε λοιπόν μια πραγματική ευκαιρία να οικοδομήσουμε μια πραγματικά ευρωπαϊκή κεφαλαιαγορά από την αρχή. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, κατά την άποψή μου, συγκεκριμένες πρωτοβουλίες στο πλαίσιο του προγράμματος δράσης της CMU θα πρέπει να παρακολουθούνται γρήγορα – ακόμη και αν εφαρμόζονται μόνο για βιώσιμη χρηματοδότηση προς το παρόν.
Latest News
net metering: Οι πάροχοι ρεύματος ζητούν από τον ΔΕΔΔΗΕ την άμεση εκκαθάριση των συναλλαγών
Για το net metering ο σύνδεσμος των παρόχων ρεύματος, ΕΣΠΕΝ, με επιστολή του τονίζει τις ζημιές που υπέστησαν οι προμηθευτές από την καθυστέρηση των εκκαθαρίσεων
Καραμούζης (ΕΤΕ): Η Εθνική είναι η τράπεζα της Ενέργειας – Δάνεια 3 δισ. στις ΑΠΕ
Η Εθνική Τράπεζα σύμφωνα με τον Β. Καραμούζη γεν. διευθυντή Εταιρικής και Επενδυτικής Τραπεζικής στοχεύει έως το 2030 να διατηρήσει το 30% στις ΑΠΕ
Η πρώτη χώρα στον κόσμο που θα εξαλείψει τα βενζινοκίνητα
Η Νορβηγία, η οποία διαθέτει τεράστια αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, έχει από καιρό αναγνωριστεί ως παγκόσμιος ηγέτης στις βιώσιμες μεταφορές
Η Κίνα «φρενάρει» τις επιδοτήσεις στην καθαρή ενέργεια
Η Κίνα πέτυχε τον στόχο της για το 2030 έξι χρόνια νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα
Vodafone Ελλάδας: Μείωσε κατά 93% τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από τη λειτουργία της
Η Vodafone Ελλάδας έχει επιτύχει 100% προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, το 100% των αποβλήτων του δικτύου ανακυκλώνεται ενώ παραμένει ο στόχος μηδενισμού των καθαρών εκπομπών έως το 2028
Η Ευρώπη «δεν μπορεί να αντεπεξέλθει» στο κόστος των ακραίων καιρικών φαινομένων
Η υπεύθυνη της ρυθμιστικής αρχής της ΕΕ για τις ασφαλίσεις λέει ότι οι κυβερνήσεις και οι τράπεζες θα δυσκολευτούν να πληρώσουν για τις φυσικές καταστροφές που προκαλεί η κλιματική κρίση
Ο πιο καυτός Γενάρης για τον πλανήτη Γη
Η θερμοκρασία ξεπέρασε κατά 1,75οC το μέσο επίπεδο της προ-βιομηχανικής εποχής, φθάνοντας κατά μέσον όρο στους 13,23°C
Bain & Company: Οι επιχειρήσεις στρέφονται ολοένα και περισσότερο προς την κυκλική οικονομία
Η κυκλικότητα αξιολογείται ως προτεραιότητα για το 75% των επιχειρήσεων, με το ποσοστό αυτό να αναμένεται να φτάσει το 95% μέσα στα επόμενα τρία χρόνια
Ο Ιανουάριος του 2025 ήταν ο πιο θερμός που καταγράφτηκε ποτέ στον πλανήτη
Ραγδαία η κλιματική αλλαγή - Τον Ιανουάριο του 2025 η θερμοκρασία ήταν υψηλότερη «κατά 1,75° Κελσίου» σε σύγκριση με την προβιομηχανική εποχή
Σκυλακάκης: Ασφαλής οδός οι ΑΠΕ – Οι επιδοτήσεις «φρενάρουν» τις επενδύσεις
«Κοιτάμε να υπάρχει σωστή αναλογία φωτοβολταϊκών και αιολικών, ώστε να μην είμαστε εκτεθειμένοι σε μία τεχνολογία», είπε ο Θεόδωρος Σκυλακάκης