Μια ακόμη έρευνα έρχεται να επιβεβαιώσει αυτό που ήδη είναι γνωστό σε πολλούς: Η περιουσία των πλούσιων του πλανήτη αυξήθηκε σημαντικά κατά το 2020, έτος το οποίο σφραγίστηκε από την πανδημία και την πρωτόγνωρη υγειονομική και οικονομική κρίση που αυτή προκάλεσε, τουλάχιστον για την πλειοψηφία των ανθρώπων.
Τα νέα στοιχεία περιλαμβάνονται στην ετήσια έκθεση της Capgemini (World Wealth Report 2021) που δίνεται σήμερα στη δημοσιότητα, είναι η παλιότερη αυτού του είδους, ενώ θεωρείται και η πλέον εμπεριστατωμένη. Αποδεικνύουν δε ότι τα καλά νέα δεν αφορούν μόνο τους δισεκατομμυριούχους, αλλά και τους… απλούς εκατομμυριούχους. Αυτούς, δηλαδή, οι οποίοι – με βάση τον ορισμό που δίνεται – διαθέτουν περιουσιακά στοιχεία που μπορούν να επενδυθούν (πλην πρώτης κατοικίας, καταναλωτικών αγαθών και συλλογών) με αξία που φτάνει τουλάχιστον στο ένα εκατομμύριο δολάρια.
Χρονιά των «παχιών αγελάδων»
Ο αριθμός τους, συγκεκριμένα, φέρεται να έχει αυξηθεί κατά 6,3% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος και ξεπερνά πλέον τα 20 εκατομμύρια (20,8 εκατ. για την ακρίβεια). Όσο για την περιουσία τους, η αύξηση ήταν ακόμη μεγαλύτερη, κατά 7,6%, με αποτέλεσμα να αποτιμάται κοντά στα 80 τρισ. δολάρια – ελάχιστα χαμηλότερο από όσο το παγκόσμιο ΑΕΠ (κάπου στα 85 τρισ.)!
Η αλήθεια, βεβαίως, είναι ότι και εδώ, πιο ωφελημένοι σε σύγκριση με τους «απλούς» εκατομμυριούχους είναι οι μεγιστάνες του πλούτου. Ο αριθμός τους και η περιουσία τους, για του λόγου το αληθές, αυξήθηκαν πέρυσι με ακόμη υψηλότερο ρυθμό – της τάξης του 9,6% και 9,1% αντιστοίχως – ενώ τα κεφάλαια που διαθέτουν προς επένδυση ξεπερνούν τα 30 τρισ. δολάρια.
Πού τα επενδύουν
Πού, όμως, προτιμούν να τα επενδύουν; Σύμφωνα με την έκθεση, το 30% κατευθύνεται προς τις μετοχές, με αποτέλεσμα να έχουν επωφεληθεί σημαντικά από την εκρηκτική πορεία των χρηματιστηριακών δεικτών πέρυσι. Το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό (24%) είναι διαθέσιμο σε ρευστό και τραπεζικούς λογαριασμούς, ενώ το 18% έχει τοποθετηθεί σε ομόλογα, το 15% σε ακίνητα και το 14% σε άλλου είδους επενδύσεις, στις οποίες περιλαμβάνονται πλέον και τα κρυπτονομίσματα, με πρώτο το Bitcoin.
Όσο για τη γεωγραφική κατανομή των πλουσίων παρέμεινε σταθερή και πέρυσι: Το 63% των εκατομμυριούχων κατοικεί σε μόλις τέσσερις χώρες: ΗΠΑ, Ιαπωνία, Κίνα και Γερμανία.
Latest News
Η Jaguar αλλάζει το εμβληματικό της λογότυπο
Σε μια προσπάθεια επανεφεύρεσης του εαυτού της, η Jaguar επανασχεδιάζει το διάσημο λογότυπό της
Η θυγατρική της JPMorgan, Chase UK, λανσάρει πιστωτικές κάρτες στην Βρετανία
Η αποκλειστικά ψηφιακή θυγατρική της JPMorgan, Chase UK, κάνει την πρώτη της κίνηση στις πιστώσεις, αφού συγκέντρωσε καταθέσεις άνω των 20 δισ. λιρών
Ντανιέλα Καβάλο: Το πρόσωπο - κλειδί στις διαπραγματεύσεις για τις απολύσεις στη Volkswagen
Κόρη μετανάστη από την Ιταλία, η Ντανιέλα Καβάλο είναι επικεφαλής σωματείων των εργαζομένων στη Volkswagen
Η μεγαλύτερη απώλεια κερδών σε δύο χρόνια για την Target - Μειώνει το guidance
Οι διακριτικές αγορές μπαίνουν σε δεύτερο πλάνο - Τι είδε η Target στα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου και πώς θα κινηθεί μέχρι το τέλος της χρονιάς
Σε καθεστώς πτώχευσης στις ΗΠΑ η Northvolt - Το σχέδιο αναδιάρθρωσης
Η Northvolt δεν κατάφερε να συμφωνήσει με τους επενδυτές σε ένα πακέτο διάσωσης και ζητά υπαγωγή στο Άρθρο 11
Παραιτείται στις 20 Ιανουαρίου ο πρόεδρος της SEC Γκάρι Γκένσλερ
H παραίτηση του έρχεται δυο χρόνια πριν τη λήξη της θητείας του
Το «γεράκι» της ΕΚΤ ξαναχτυπά: «Πρέπει να διατηρήσουμε περιοριστική νομισματική πολιτική»
Η διατήρηση αυστηρής πολιτικής αποτελεί επί του παρόντος μέρος της δήλωσης που δημοσιεύει η ΕΚΤ μετά τις συνεδριάσεις της για τα επιτόκια
Σε χαμηλό επταμήνου οι αιτήσεις για τα επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ
Οι μη προσαρμοσμένες αιτήσεις μειώθηκαν κατά 17.750 σε 213.035 την περασμένη εβδομάδα
O αμερικανική Deer, ο γίγαντας των αγροτικών μηχανημάτων προβλέπει μικρότερη κερδοφορία
Οι εκτιμήσεις της Deer για αδύναμα ετήσια κέρδη καθώς τα εισοδήματα των Αμερικανών αγροτών υποχωρούν
Πώς επηρεάζουν την πολιτική της ΕΚΤ τα trumponomics - Κινδυνεύει η μείωση επιτοκίων;
Η επιστροφή του Τραμπ στον Λευκό Οίκο έχει πυροδοτήσει στην ευρωζώνη τη συζήτηση στην ΕΚΤ πώς μπορεί να επηρεάσει τα σχέδιά τους για τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη