Μια ακόμη έρευνα έρχεται να επιβεβαιώσει αυτό που ήδη είναι γνωστό σε πολλούς: Η περιουσία των πλούσιων του πλανήτη αυξήθηκε σημαντικά κατά το 2020, έτος το οποίο σφραγίστηκε από την πανδημία και την πρωτόγνωρη υγειονομική και οικονομική κρίση που αυτή προκάλεσε, τουλάχιστον για την πλειοψηφία των ανθρώπων.

Τα νέα στοιχεία περιλαμβάνονται στην ετήσια έκθεση της Capgemini (World Wealth Report 2021) που δίνεται σήμερα στη δημοσιότητα, είναι η παλιότερη αυτού του είδους, ενώ θεωρείται και η πλέον εμπεριστατωμένη. Αποδεικνύουν δε ότι τα καλά νέα δεν αφορούν μόνο τους δισεκατομμυριούχους, αλλά και τους… απλούς εκατομμυριούχους. Αυτούς, δηλαδή, οι οποίοι – με βάση τον ορισμό που δίνεται – διαθέτουν περιουσιακά στοιχεία που μπορούν να επενδυθούν (πλην πρώτης κατοικίας, καταναλωτικών αγαθών και συλλογών) με αξία που φτάνει τουλάχιστον στο ένα εκατομμύριο δολάρια.

Χρονιά των «παχιών αγελάδων»

Ο αριθμός τους, συγκεκριμένα, φέρεται να έχει αυξηθεί κατά 6,3% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος και ξεπερνά πλέον τα 20 εκατομμύρια (20,8 εκατ. για την ακρίβεια). Όσο για την περιουσία τους, η αύξηση ήταν ακόμη μεγαλύτερη, κατά 7,6%, με αποτέλεσμα να αποτιμάται κοντά στα 80 τρισ. δολάρια – ελάχιστα χαμηλότερο από όσο το παγκόσμιο ΑΕΠ (κάπου στα 85 τρισ.)!

Η αλήθεια, βεβαίως, είναι ότι και εδώ, πιο ωφελημένοι σε σύγκριση με τους «απλούς» εκατομμυριούχους είναι οι μεγιστάνες του πλούτου. Ο αριθμός τους και η περιουσία τους, για του λόγου το αληθές, αυξήθηκαν πέρυσι με ακόμη υψηλότερο ρυθμό – της τάξης του 9,6% και 9,1% αντιστοίχως – ενώ τα κεφάλαια που διαθέτουν προς επένδυση ξεπερνούν τα 30 τρισ. δολάρια.

Πού τα επενδύουν

Πού, όμως, προτιμούν να τα επενδύουν; Σύμφωνα με την έκθεση, το 30% κατευθύνεται προς τις μετοχές, με αποτέλεσμα να έχουν επωφεληθεί σημαντικά από την εκρηκτική πορεία των χρηματιστηριακών δεικτών πέρυσι. Το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό (24%) είναι διαθέσιμο σε ρευστό και τραπεζικούς λογαριασμούς, ενώ το 18% έχει τοποθετηθεί σε ομόλογα, το 15% σε ακίνητα και το 14% σε άλλου είδους επενδύσεις, στις οποίες περιλαμβάνονται πλέον και τα κρυπτονομίσματα, με πρώτο το Bitcoin.

Όσο για τη γεωγραφική κατανομή των πλουσίων παρέμεινε σταθερή και πέρυσι: Το 63% των εκατομμυριούχων κατοικεί σε μόλις τέσσερις χώρες: ΗΠΑ, Ιαπωνία, Κίνα και Γερμανία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή