Το χρέος της Κίνας έχει αυξηθεί δραματικά την τελευταία δεκαετία και είναι μία από τις μεγαλύτερες οικονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει το κυβερνών Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας, το οποίο συμπληρώνει 100 χρόνια από την ίδρυσή του αυτήν την εβδομάδα.
Το Πεκίνο προσδιόρισε το αυξανόμενο χρέος ως δυνητική απειλή για την οικονομική σταθερότητα. Τα τελευταία χρόνια μάλιστα προσπάθησε να μειώσει την εξάρτηση της χώρας από το χρέος στην προσπάθειά της για ανάπτυξη. Όμως αυτή η προσπάθεια απομόχλευσης σταμάτησε για μεγάλο μέρος του περασμένου έτους λόγω της Covid-19.
Η πανδημία πέρυσι έπληξε την οικονομική ανάπτυξη της Κίνας και ώθησε τις αρχές να διευκολύνουν τη λήψη δανείων από τις εταιρείες. Ως αποτέλεσμα, το χρέος της Κίνας – μετρημένο σε σχέση με το μέγεθος της οικονομίας της – αυξήθηκε σε επίπεδα ρεκόρ το 2020.
Ακολουθεί μια εικόνα του αυξανόμενου χρέους της Κίνας με την πάροδο των ετών και την επίδρασή του στην οικονομική ανάπτυξη.
Χρέος σε επίπεδα ρεκόρ
Η Κίνα συσσώρευσε χρέος πολύ γρήγορα μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2007 – 2008, όταν οι αρχές ενεργοποίησαν ένα τεράστιο πακέτο τόνωσης της αγοράς που χρηματοδοτήθηκε σε μεγάλο βαθμό μέσω τραπεζικών δανείων.
Τα επίπεδα χρέους της χώρας σταθεροποιήθηκαν για αρκετά χρόνια, προτού αυξηθούν ξανά και φθάσουν στο υψηλό όλων των εποχών, σχεδόν στο 290% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος το τρίτο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών (BIS).
Αλλά η Κίνα δεν είναι η μόνη χώρα που σημείωσε αύξηση χρέους το 2020.
Άλλες μεγάλες οικονομίες, όπως οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία και εκείνες στην Ευρώπη, σημείωσαν επίσης αύξηση των δεικτών χρέους προς ΑΕΠ, σύμφωνα με στοιχεία της BIS.
Αυτό συνέβη καθώς οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο αύξησαν τις δαπάνες για να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις που προκαλούνται από την πανδημία.
Κατανομή του χρέους
Αλλά η σύνθεση του χρέους της Κίνας είναι διαφορετική σε σχέση με το χρέος των ΗΠΑ και Ιαπωνία.
Ο εταιρικός τομέας στην Κίνα αντιπροσώπευε ένα μεγάλο μέρος του συνολικού χρέους σε περισσότερο από 160% του ΑΕΠ, σύμφωνα με στοιχεία της BIS. Αντίθετα, το δημόσιο χρέος αποτελεί το μεγαλύτερο ποσοστό του συνολικού χρέους τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ιαπωνία, σύμφωνα με τα στοιχεία.
Με την οικονομία της να ανακάμπτει από την πανδημία, η Κίνα κάνει επανεκκίνηση στην πολυετή προσπάθειά της για τον περιορισμό του χρέους, μετά τα σκληρά περιοριστικά μέτρα της περασμένης χρονιάς.
Αυτή η προσπάθεια έχει δείξει κάποια αποτελέσματα. Τα διάφορα χρηματοδοτικά μέτρα κοινωνικού χαρακτήρα της Κίνας, με ευρεία πίστωση και ρευστότητα στην οικονομία, οδήγησαν σε ανάπτυξη 11% σε σχέση με πριν από ένα χρόνο στα τέλη Μαΐου.
Οι οικονομολόγοι της βρετανικής τράπεζας Barclays προέβλεπαν ότι η αύξηση των πιστώσεων στην Κίνα θα είναι μεταξύ 10% και 10,5% έως το τέλος του τρέχοντος έτους σε σύγκριση με 13,3% στα τέλη του 2020.
Η οικονομική άνοδος
Η οικονομική ανάπτυξη που ακολούθησε την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση βοήθησε την Κίνα να ξεπεράσει την Ιαπωνία ως τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο – μετρημένη σε ονομαστικούς όρους – το 2010. Η Κίνα παρέμεινε σε αυτήν τη θέση από τότε, δεύτερη μετά τις ΗΠΑ
Η Κίνα στοχεύει τώρα να γίνει ένα προηγμένο κράτος. Ο Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ δήλωσε τον Νοέμβριο ότι είναι δυνατό να διπλασιαστεί το μέγεθος της οικονομίας της Κίνας και του κατά κεφαλήν εισοδήματος έως το 2035, ανέφερε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.
Ορισμένοι παρατηρητές, ωστόσο, δήλωσαν ότι το Πεκίνο μπορεί να μην επιτύχει τους οικονομικούς του στόχους. Αυτό θα οφείλεται στο γεγονός ότι η καταπολέμηση του κρατικού χρέους της θα μειώσει τις οικονομικές της προοπτικές τα επόμενα χρόνια.
Άλλοι πάλι εκτιμούν ότι αυτά το εμπόδιο του χρέους θα επιβραδύνει – αλλά δεν θα εκτροχιάσει – τη συνολική οικονομική πορεία της Κίνας. Ισχυρίζονται δε ότι είναι μόνο θέμα χρόνου ο ασιατικός γίγαντας να προσπεράσει τις ΗΠΑ και να καταστεί η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο.
Latest News
Προϋπολογισμός και Black Friday «φρέναραν» τις καταναλωτικές δαπάνες στη Βρετανία
Το Γραφείο Εθνικής Στατιστικής, στη Βρετανία, αναθεώρησε προς τα κάτω το ποσοστό ανάπτυξης για τον Σεπτέμβριο από 0,3% σε μόλις 0,1%
«Καμπανάκι» από την Λαγκάρντ - Επείγουσα ανάγκη η ενοποίηση των κεφαλαιαγορών στην ΕΕ
Η Κριστίν Λαγκάρντ είπε ότι η αδράνεια της Ευρώπης της έχει κοστίσει πολύτιμο χρόνο - Ο ρόλος των αποταμιεύσεων και της ΕΤΕπ
Παραιτείται ο CEO της Northvolt μετά το αίτημα για προστασία από πτώχευση
Η Northvolt κατέθεσε χθες αίτηση για προστασία υπό το κεφάλαιο 11 στις Ηνωμένες Πολιτείες - Πώς θα γίνει η χρηματοδότηση
«Καμπάνα» 179 εκατ. στη Ryanair και σε άλλες 4 αεροπορικές για καταχρηστικές χρεώσεις
H Ισπανία είχε ξεκινήσει έλεγχο πριν από περίπου ένα χρόνο απειλώντας τις εταιρείες με ισχυρές κυρώσεις
Υπαρξιακή απειλή για τις παγκόσμιες αυτοκινητοβιομηχανίες στην Κίνα - Τι λένε αναλυτές
Ορισμένοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι είναι ίσως ήδη πολύ αργά για τις ξένες αυτοκινητοβιομηχανίες στην Κίνα
Ποιον ετοιμάζει ο Τραμπ για τη Fed μέσω.... υπουργείου Οικονομικών
Ο Τραμπ θεωρούσε τον Γουόρς υποψήφιο για επικεφαλής της Fed και στην πρώτη θητεία του
Πώς η Πορτογαλία επιδιώκει να γίνει «φορολογικός παράδεισος» για νέους
Σχέδιο να σταματήσει στην Πορτογαλία το brain drain, με φοροαπαλλαγές τα πρώτα 10 χρόνια της σταδιοδρομίας – Μηδέν φόρος για κάτω των 35 ετών το πρώτο έτος
Η Gen Z «ερωτεύτηκε» τη δουλειά στο Δημόσιο, αλλά... ο Μασκ καραδοκεί
Οι περικοπές στον προϋπολογισμό των ΗΠΑ που σχεδιάζει ο Μασκ μπορεί να δείξει την έξοδο από το Δημόσιο Τομέα
Ποιες πόλεις διεκδικούν τους πλούσιους μετανάστες του Λονδίνου
Οι πλούσιοι κάτοικοι του Λονδίνου φεύγουν για να αποφύγουν τη φορολόγηση - Η Κύπρος, μεταξύ των κρατών που τους διεκδικούν
Η Jaguar αλλάζει το εμβληματικό της λογότυπο
Σε μια προσπάθεια επανεφεύρεσης του εαυτού της, η Jaguar επανασχεδιάζει το διάσημο λογότυπό της