Σε κίνδυνο βρίσκεται η εθνική κυριαρχία του νομίσματος της Ευρώπης, εάν δεν προχωρήσουν τα σχέδια για τη δημιουργία ενός ψηφιακού ευρώ και τη σύσταση ενός ευρωπαϊκού συστήματος πληρωμών, σύμφωνα με τον διοικητή της Τράπεζας της Γαλλίας.

Συγκεκριμένα, σε ομιλία του σε διάσκεψη στο Παρίσι, ο Φρανσουά Βιλερουά έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τη συνεχιζόμενη αδυναμία της Ευρώπης να καταρτίσει ένα ενιαίο σύστημα πληρωμών που θα μπορεί να ανταγωνιστεί τους αμερικανικούς κολοσσούς, όπως η Visa και η Mastercard. Ειδικά δε, σε ένα διάστημα που η πανδημία ώθησε τη στροφή των καταναλωτών προς τη χρήση πλαστικών καρτών και διαδικτυακών πληρωμών, δίχως τη χρήση μετρητών.

Μάλιστα, με την κλεψύδρα να αδειάζει, ο Γάλλος τραπεζίτης τοποθέτησε τα χρονικά περιθώρια που έχει η Ευρώπη, ώστε να προλάβει το… τρένο και να δημιουργήσει την απαραίτητη υποδομή, μόλις στα ένα με δύο χρόνια!

«Τόσο στο ζήτημα του ψηφιακού νομίσματος όσο και στο ζήτημα των πληρωμών, η Ευρώπη πρέπει να είναι έτοιμη να κινηθεί ταχύτατα, διότι αλλιώς κινδυνεύει να υποστεί διάβρωση της νομισματικής της κυριαρχίας, κάτι που δεν μπορεί να είναι ανεκτό» τόνισε χαρακτηριστικά ο Γάλλος τραπεζίτης.

Η ίδια η Τράπεζα της Γαλλίας έχει ήδη πραγματοποιήσει πέντε δοκιμές με τη χρήση CBDC, ήτοι ψηφιακού νομίσματος κεντρικής τράπεζας, με δημόσια και ιδιωτικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και σχεδιάζει να πραγματοποιήσει άλλες τέσσερις μέχρι τα τέλη της χρονιάς.

Από την πλευρά της η ΕΚΤ δεν έχει καταλήξει ακόμη σε τελικές αποφάσεις αναφορικά με την έκδοση ψηφιακού ευρώ (CBDC), όμως η συζήτηση έχει φουντώσει για τα καλά τους τελευταίους μήνες, πιθανότατα διότι το ίδιο έχει γίνει και σε έτερες διεθνείς κεντρικές τράπεζες, με αποτέλεσμα η μελέτη από ειδικούς εμπειρογνώμονες να έχει προχωρήσει. Μάλιστα, σύμφωνα με την Κριστίν Λαγκάρντ, το ζήτημα του ψηφιακού ευρώ πιθανότατα θα συζητηθεί στο συμβούλιο της ΕΚΤ, στις 14 Ιουλίου

Αντιστοίχως, ήδη από τον περασμένο μήνα διέρρευσε στον διεθνή οικονομικό Τύπο η πληροφορία πως περισσότερες από τριάντα ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν ξεκινήσει τις διαδικασίες για να προσπαθήσουν να συστήσουν ένα πανευρωπαϊκό σύστημα πληρωμών λιανικής, που θα μπορούσε να αντικαταστήσει το αμερικανικό ολιγοπώλιο των αμερικανικών κολοσσών του κλάδου. Σύμφωνα με τις πληροφορίες καθαρότερη εικόνα για τη δυνατότητα δημιουργίας του μηχανισμού θα υπάρχει μετά το καλοκαίρι.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή