
Επίθεση κατά της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας εξαπέλυσε η διοίκηση του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας για την πολιτική που ακολουθεί στον καθορισμό των ρυθμιζόμενων χρεώσεων στους λογαριασμούς ρεύματος αλλά και για το πρόστιμο ύψους 5 εκ. ευρώ που επέβαλε στον ΑΔΜΗΕ για την εμπλοκή του έργου της επέκτασης της γραμμής μεταφοράς στην Πελοπόννησο (Δυτικός Διάδρομος).
Πιο συγκεκριμένα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Διαχειριστή Μανούσος Μανουσάκης κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου και αναφερόμενος στην απόφαση που εξέδωσε η ΡΑΕ για την αύξηση των χρεώσεων χρήσης του Συστήματος Μεταφοράς σε νοικοκυριά κι επιχειρήσεις καυτηρίασε: «Η ΡΑΕ σαν δημόσιο παλαιάς κοπής, μας αντιμετωπίζει σαν δημόσιο και όχι ως μια εταιρεία που λογοδοτεί σε μετόχους. Λειτουργεί αργά, σαν να μην πειράζει πότε θα πάρουμε το έσοδο», τόνισε μιλώντας με σκληρή γλώσσα κι εξήγησε:
«Το έσοδο του 2020 μας εγκρίθηκε το Φεβρουάριο του 2021 και το αποτέλεσμα της καθυστέρησης φέτος είναι να επηρεαστούμε ακόμη 5 εκ. ευρώ στα καθαρά κέρδη μας. Από τη φετινή καθυστέρηση και μαζί με το πρόστιμο των 5 εκατ. ευρώ, η ΡΑΕ μας κόστισε 10 εκατ. ευρώ φέτος. Αν είχε κάνει η ΡΑΕ κανονικά τη δουλειά της θα είχαμε αυξήσεις 0,007 ευρώ στα οικιακά τιμολόγια και λιγότερο από 1% στις εταιρείες από τον Ιανουάριο και θα είχαμε 5 εκατ. φέτος και όχι το 2023», υποστήριξε ο κ. Μανουσάκης.
Ταυτόχρονα, ο ίδιος διερωτήθηκε «γιατί η ΡΑΕ δεν έχει μειώσει τις χρεώσεις στις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας. Γιατί δεν έχει εισηγηθεί τη μείωση των ΥΚΩ», επέμεινε εννοώντας πως θα έπρεπε να μετακυλιστούν τα οφέλη από τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις των νησιών που έχει ολοκληρώσει ο ΑΔΜΗΕ.
Επίσης ο κ. Μανουσάκης στο θέμα των χρεώσεων του Συστήματος Μεταφοράς, σημείωσε πως «ο ΑΔΜΗΕ είχε εισηγηθεί να υπάρξει εσωτερική κατανομή των χρεώσεων ώστε να υπάρξει μεγαλύτερο βάρος στα τιμολόγια χαμηλής τάσης και να υπάρξει ελάφρυνση στους ενεργοβόρους καταναλωτές. Η ΡΑΕ αρνήθηκε να το κάνει και λέει ότι θα το εφαρμόσει από το 2022…»
Για το πρόστιμο
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ απάντησε σκληρά και για την επιβολή του προστίμου των 5 εκ. ευρώ από τη ΡΑΕ για την καθυστέρηση στην ολοκλήρωση του έργου του Δυτικού Διαδρόμου, έργο το οποίο έχουν μπλοκάρει δικαστικά οι μοναχές της Ιεράς Μονής Αγ. Θεοδώρων στα Καλάβρυτα: «Το πρόστιμο είναι τελείως παράλογο. Το σκεπτικό της επιβολής του έχει να κάνει με το ό,τι δεν ενημερώσαμε τον Ρυθμιστή και όχι ότι το καθυστερήσαμε. Είναι ψευδές», υποστήριξε ο κ. Μανουσάκης «γιατί έχουμε στείλει τρεις επιστολές στη ΡΑΕ. Αν δεν μας απαντήσει η Αρχή στην αίτηση αναθεώρησης του προστίμου θα απευθυνθούμε στα διοικητικά δικαστήρια», τόνισε και συνέχισε με πιο επιθετικό τόνο: «Η ΡΑΕ μας αντιμετωπίζει σαν θυγατρική μίας καθετοποιημένης επιχείρησης που δεν είμαστε. Θα πρέπει να ευθυγραμμιστεί με την ευρωπαϊκή νομοθεσία και να μας αντιμετωπίζει ως πλήρως ανεξάρτητη εταιρία».
Η απάντηση Δαγούμα
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΡΑΕ Αθανάσιος Δαγούμας ερωτηθείς το πρωί σε συνέδριο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας για τις αυξήσεις στις χρεώσεις χρήσης του Συστήματος Μεταφοράς, απάντησε ότι «αυτές ισχύουν για το μισό έτος και θα υπάρξει αναπροσαρμογή».
Τέλος ο κ. Δαγούμας τόνισε ότι «η ΡΑΕ παρακολουθεί τις εξελίξεις της αγοράς με γνώμονα την προστασία του καταναλωτή και όπου χρειάζεται παρεμβαίνει».


Latest News

Πυρηνική ενέργεια: Amazon, Google και Meta υποστηρίζουν τον τριπλασιασμό της έως το 2050
Οι τεχνολογικοί γίγαντες ακολουθούν τις τράπεζες ζητώντας νέους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με πυρηνική ενέργεια για την κάλυψη των αυξανόμενων ενεργειακών απαιτήσεων και την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής

LNG: Πως ο υγρός «χρυσός» αναβάθμισε τις ΗΠΑ [γράφημα]
Για τις ΗΠΑ η εξόρυξη LNG είναι το ιερό δισκοπότηρο - Που ποντάρει ο Τραμπ

Οι 6 πυλώνες της πολιτικής Παπασταύρου για την ενέργεια και το περιβάλλον
Ο νέος υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρος Παπασταύρου στη διάρκεια παραλαβής των αρμοδιοτήτων του τόνισε τη σημασία της ενέργειας στα εθνικά ζητήματα

Νέα πετρελαϊκή στην Ελλάδα; - Ενδιαφέρον για τα κοιτάσματα στο «Μπλοκ 2»
Οι υδρογονάνθρακες στο «Μπλοκ 2» των Energean – HELLENiQ ENERGY συγκεντρώνουν το επενδυτικό ενδιαφέρον πετρελαϊκών

Σχέδια της Chevron για data centers που θα τροφοδοτεί η ίδια με ενέργεια
Η Chevron προωθεί τα σχέδιά της για να εκμεταλλευθεί την μεγάλη ζήτηση ενέργειας για data centers, σύμφωνα με τις δηλώσεις στελέχους της

Enaon EDA: Ποιος είναι ο αριθμός άμεσης επέμβασης - Πώς λειτουργεί
Ο Αριθμός Άμεσης Επέμβασης της Enaon EDA λειτουργεί χωρίς χρέωση για τον καλούντα, όλες τις ημερολογιακές ημέρες του έτους σε 24ωρη βάση

Η επιστροφή Παπασταύρου στην κυβέρνηση - Τα καυτά μέτωπα της ενέργειας και της πολεοδομίας
Τι σηματοδοτεί το εξωκοινοβουλευτικό και τεχνοκρατικό δίδυμο Σταύρου Παπασταύρου και Νίκου Τσάφου στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Πάιατ: Η Κρήτη στο επίκεντρο των ενεργειακών εξελίξεων
Ο κ. Πάιατ συμμετείχε σε πάνελ στην Αναπτυξιακή Διάσκεψη Κρήτης με τους Αναστάσιο Χατζηβασιλείου και Νικόλαο Μπακατσέλο

Οι δασμοί Τραμπ επιταχύνουν τα deal για αγορά εταιρικών αεροσκαφών
Συναγερμός έχει σημάνει στις αερομεταφορές σχετικά με τους δασμούς που πλήττουν την αλυσίδα εφοδιασμού της βιομηχανίας

Ποιοι «τζογάρουν» με το πετρέλαιο - Οι δασμοί Τραμπ και το στοίχημα των 50 δολ.
Το πετρέλαιο Brent έφτασε σε χαμηλό έξι μηνών και οι κερδοσκόποι μείωσαν τις θέσεις αγοράς και πώλησης