
Την ανάγκη της αλλαγής της κουλτούρας των στελεχών των επιχειρήσεων και της δομής και λειτουργίας των εταιριών προκειμένου αυτές να ακολουθήσουν τη βιώσιμη ανάπτυξη και να ενσωματώσουν τις δραστηριότητες της πράσινης «οικονομίας», τονίζει ο νέος πρόεδρος του Συμβουλίου Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΒΙ.ΑΝ.) του ΣΕΒ.
Ο Ανδρέας Σιάμισιης (CEO των Ελληνικών Πετρελαίων) με αφορμή την εκλογή του στη θέση του ΒΙ.ΑΝ. μίλησε στους δημοσιογράφους για τις προτεραιότητες του Συμβουλίου υπό την προεδρία του. Η διατηρήσιμη ανάπτυξη και η «πράσινη» μετάβαση, είναι από τα δύο άλλωστε κεντρικά μηνύματα της φετινής ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης του ΣΕΒ και η προσπάθεια των εργοδοτών, μέσα και από το όργανο του ΒΙ.ΑΝ., θα είναι η διάχυση αυτών των στόχων σε όλον τον επιχειρηματικό κόσμο.
«Αν δεν αλλάξουμε, δεν θα υπάρχουμε σε 20 με 30 χρόνια», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σιάμισιης αναφερόμενος στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις και δεν είναι άλλες από την πράσινη οικονομία και τη βιώσιμη ανάπτυξη. «Είναι νομοτελειακή η αλλαγή. Κι επιβάλλεται από την απαίτηση συνολικά της κοινωνίας. Πρέπει να την ακολουθήσουμε», υπογράμμισε ο πρόεδρος του Συμβουλίου Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΣΕΒ.
Τα αιτήματα για επιδοτήσεις
Στο πλαίσιο αυτό ρωτήθηκε και σχετικά με αιτήματα εκπροσώπων της βαριάς βιομηχανίας που αφορούν στη χορήγηση κινήτρων για την «πράσινη» μετάβαση. Ο Ανδρέας Σιάμισιης υποστήριξε ότι «κίνητρα για την πράσινη οικονομία υπάρχουν. Όπως στην ενέργεια τα δικαιώματα CO2. Είναι ένα κίνητρο που ωθεί τις βιομηχανίες να αλλάξουν. Αν δεν το κάνουν δεν θα υπάρχουν», αφηγήθηκε. Ο ίδιος επίσης πρόσθεσε πως «για τις μεγάλες επιχειρήσεις υπάρχει και χρηματοδότηση στην αγορά. Τα κίνητρα δεν πρέπει να έχουν τη μορφή βραχυπρόθεσμης επιδότησης και οικονομικότητας. Σαν Συμβούλιο ΒΙ.ΑΝ. και ΣΕΒ θα δούμε τι προτάσεις μπορούμε να φέρουμε στην κυβέρνηση και τις τράπεζες. Μπορεί να είναι και ενισχύσεις αλλά και φορολογικού χαρακτήρα», κατέληξε απαντώντας στο σχετικό θέμα.
Οι προτεραιότητες
Ο Ανδρέας Σιάμισιης περιέγραψε και τις τρεις προτεραιότητες του νέου προεδρείου του Συμβουλίου Βιώσιμης Ανάπτυξης. Έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη να ενημερωθούν και να προσαρμοστούν στις νέες αλλαγές και οι επιχειρήσεις που δεν είναι μέλη του ΣΕΒ και είναι οι μικρότερες και περισσότερες στην ελληνική οικονομία. Για το λόγο αυτό επισήμανε το άνοιγμα του ΒΙ.ΑΝ. στους περιφερειακούς συνδέσμους του ΣΕΒ αλλά και στα επιμελητήρια.
Η πρώτη προτεραιότητα του ΒΙ.ΑΝ. σύμφωνα με τον ίδιο είναι η συμμετοχή με μεγαλύτερη ένταση και με περισσότερο βαθμό ανεξαρτησίας από το ΣΕΒ στη διαμόρφωση της πολιτικής για τα θέματα της βιώσιμης ανάπτυξης.
Η δεύτερη κατά τον πρόεδρο του Συμβουλίου είναι η συμμόρφωση των επιχειρήσεων προς την εφαρμογή αυτών των πολιτικών και ιδίως η προσαρμογή των μικρότερων εταιριών στα νέα δεδομένα. Μάλιστα ο ίδιος τόνισε την ανάγκη της διεύρυνσης της προσπάθειας και σε επιχειρήσεις που δεν είναι μέλη του ΣΕΒ. «Οι λίγες μεγάλες επιχειρήσεις θα επιδιώξουν τη βιώσιμη ανάπτυξη και την πράσινη οικονομία. Το ζητούμενο είναι να στηριχθούν οι περισσότερες και μικρές επιχειρήσεις».
Και η τρίτη προτεραιότητα, όπως είπε ο Ανδρέας Σιάμισιης θα είναι η προώθηση καινοτόμων λύσεων που ως στόχο θα έχουν να στηρίξουν τις επιχειρήσεις που θέλουν να στρέψουν τη δομή και τη λειτουργία τους στην κατεύθυνση της πράσινης οικονομίας και της βιώσιμης ανάπτυξης.


Latest News

Ξεκινούν την κατασκευή οκτώ φωτοβολταϊκών σταθμών MORE και ΔΕΗ Ανανεώσιμες
Καθοριστικό βήμα στη διαδικασία αδειοδότησης για τη MORE και τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες στη Μακεδονία

Δυναμική η ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών στην Ελλάδα το 2024
Τα φωτοβολταϊκά αποτελούσαν το 93,5% όλης της νέας εγκατεστημένης ισχύος από ΑΠΕ για το 2024

Οι στόχοι της Ελλάδας για την πράσινη μετάβαση - Τι είπαν Παπασταύρου - Hoekstra
Οι προτεραιότητες για την πράσινη μετάβαση - Εξελίξεις για το Κοινωνικό Ταμείο για το Κλίμα

Ηλεκτρικά αυτοκίνητα «made in China» στη... Σερβία
Η JMEV επιβεβαίωσε την κατασκευή του εργοστασίου στη Σερβία

Made in Serbia - Τι σχεδιάζουν οι Κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες
Η JMEV επιβεβαίωσε την κατασκευή του εργοστασίου

ΔΕΗ blue: Στην Πάτρα το πιο ισχυρό Hub φόρτισης της Ελλάδας
Με συνολική ισχύ 1,2 MW, το νέο ΔΕΗ blue Hub υποστηρίζει την ταυτόχρονη φόρτιση έως και 29 οχημάτων

Masdar: Εδραιώνει την παρουσία της στην Ευρώπη με την ολοκλήρωση της εξαγοράς του 100% της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ
Η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου της Masdar στην Ευρώπη, στο πλαίσιο του στρατηγικού στόχου της εταιρείας για 100 GW παγκόσμιας εγκατεστημένης ισχύος έως το 2030

ΟΤ Delphi Economic Forum X – Καρτάλης (ΕΚΠΑ): «Χωρίς τις ΑΠΕ, η Ελλάδα θα είχε υπερδιπλάσια τιμή ρεύματος»
Οι συνθήκες που διαμορφώνονται υπό την προεδρία Τραμπ στις ΗΠΑ, επηρεάζουν και θα επηρεάσουν την ενεργειακή μετάβαση, είπε ο Κώστας Καρτάλης, καθηγητής του ΕΚΠΑ, στο ΟΤ Delphi Economic Forum X

Ανοίγει το «παιχνίδι» με τις μπαταρίες στα φωτοβολταϊκά
Σε φάση εκκίνησης η πλατφόρμα υποδοχής αιτήσεων από τον ΔΕΔΔΗΕ. Εξετάζεται παράταση πέραν της 30ης Απριλίου λόγω των καθυστερήσεων.

Πλήγμα στον κλάδο της πράσινης ενέργειας από τους δασμούς Τραμπ
Οι δασμοί Τραμπ αποτελούν γροθιά στην πράσινη βιομηχανία που ήδη υποφέρει από την ανάκαμψη των ορυκτών καυσίμων