Την ανάγκη της αλλαγής της κουλτούρας των στελεχών των επιχειρήσεων και της δομής και λειτουργίας των εταιριών προκειμένου αυτές να ακολουθήσουν τη βιώσιμη ανάπτυξη και να ενσωματώσουν τις δραστηριότητες της πράσινης «οικονομίας», τονίζει ο νέος πρόεδρος του Συμβουλίου Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΒΙ.ΑΝ.) του ΣΕΒ.

Ο Ανδρέας Σιάμισιης (CEO των Ελληνικών Πετρελαίων) με αφορμή την εκλογή του στη θέση του ΒΙ.ΑΝ. μίλησε στους δημοσιογράφους για τις προτεραιότητες του Συμβουλίου υπό την προεδρία του. Η διατηρήσιμη ανάπτυξη και η «πράσινη» μετάβαση, είναι από τα δύο άλλωστε κεντρικά μηνύματα της φετινής ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης του ΣΕΒ και η προσπάθεια των εργοδοτών, μέσα και από το όργανο του ΒΙ.ΑΝ., θα είναι η διάχυση αυτών των στόχων σε όλον τον επιχειρηματικό κόσμο.

«Αν δεν αλλάξουμε, δεν θα υπάρχουμε σε 20 με 30 χρόνια», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σιάμισιης αναφερόμενος στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις και δεν είναι άλλες από την πράσινη οικονομία και τη βιώσιμη ανάπτυξη. «Είναι νομοτελειακή η αλλαγή. Κι επιβάλλεται από την απαίτηση συνολικά της κοινωνίας. Πρέπει να την ακολουθήσουμε», υπογράμμισε ο πρόεδρος του Συμβουλίου Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΣΕΒ.

Τα αιτήματα για επιδοτήσεις

Στο πλαίσιο αυτό ρωτήθηκε και σχετικά με αιτήματα εκπροσώπων της βαριάς βιομηχανίας που αφορούν στη χορήγηση κινήτρων για την «πράσινη» μετάβαση. Ο Ανδρέας Σιάμισιης υποστήριξε ότι «κίνητρα για την πράσινη οικονομία υπάρχουν. Όπως στην ενέργεια τα δικαιώματα CO2. Είναι ένα κίνητρο που ωθεί τις βιομηχανίες να αλλάξουν. Αν δεν το κάνουν δεν θα υπάρχουν», αφηγήθηκε. Ο ίδιος επίσης πρόσθεσε πως «για τις μεγάλες επιχειρήσεις υπάρχει και χρηματοδότηση στην αγορά. Τα κίνητρα δεν πρέπει να έχουν τη μορφή βραχυπρόθεσμης επιδότησης και οικονομικότητας. Σαν Συμβούλιο ΒΙ.ΑΝ. και ΣΕΒ θα δούμε τι προτάσεις μπορούμε να φέρουμε στην κυβέρνηση και τις τράπεζες. Μπορεί να είναι και ενισχύσεις αλλά και φορολογικού χαρακτήρα», κατέληξε απαντώντας στο σχετικό θέμα.

Οι προτεραιότητες

Ο Ανδρέας Σιάμισιης περιέγραψε και τις τρεις προτεραιότητες του νέου προεδρείου του Συμβουλίου Βιώσιμης Ανάπτυξης. Έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη να ενημερωθούν και να προσαρμοστούν στις νέες αλλαγές και οι επιχειρήσεις που δεν είναι μέλη του ΣΕΒ και είναι οι μικρότερες και περισσότερες στην ελληνική οικονομία. Για το λόγο αυτό επισήμανε το άνοιγμα του ΒΙ.ΑΝ. στους περιφερειακούς συνδέσμους του ΣΕΒ αλλά και στα επιμελητήρια.

Η πρώτη προτεραιότητα του ΒΙ.ΑΝ. σύμφωνα με τον ίδιο είναι η συμμετοχή με μεγαλύτερη ένταση και με περισσότερο βαθμό ανεξαρτησίας από το ΣΕΒ στη διαμόρφωση της πολιτικής για τα θέματα της βιώσιμης ανάπτυξης.

Η δεύτερη κατά τον πρόεδρο του Συμβουλίου είναι η συμμόρφωση των επιχειρήσεων προς την εφαρμογή αυτών των πολιτικών και ιδίως η προσαρμογή των μικρότερων εταιριών στα νέα δεδομένα. Μάλιστα ο ίδιος τόνισε την ανάγκη της διεύρυνσης της προσπάθειας και σε επιχειρήσεις που δεν είναι μέλη του ΣΕΒ. «Οι λίγες μεγάλες επιχειρήσεις θα επιδιώξουν τη βιώσιμη ανάπτυξη και την πράσινη οικονομία. Το ζητούμενο είναι να στηριχθούν οι περισσότερες και μικρές επιχειρήσεις».

Και η τρίτη προτεραιότητα, όπως είπε ο Ανδρέας Σιάμισιης θα είναι η προώθηση καινοτόμων λύσεων που ως στόχο θα έχουν να στηρίξουν τις επιχειρήσεις που θέλουν να στρέψουν τη δομή και τη λειτουργία τους στην κατεύθυνση της πράσινης οικονομίας και της βιώσιμης ανάπτυξης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Κλιματική αλλαγή: Θανάσιμη απειλή για εκατομμύρια ανθρώπους – Προστέθηκαν 41 μέρες επικίνδυνης ζέστης
Green |

Η κλιματική αλλαγή δείχνει τα δόντια της - Προστέθηκαν 41 μέρες επικίνδυνης ζέστης

Η κλιματική αλλαγή αποτελεί τον υπ’ αριθμόν ένα κίνδυνο για την ανθρωπότητα, με τους καύσωνες εντείνονται κάθε χρόνο λόγω της καύσης ορυκτών καυσίμων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου