Η διοχέτευση της ρευστότητας στην ελληνική οικονομία αποτελεί – πέραν από βασικό στόχο- τη μεγάλη αγωνία της κυβέρνησης για την επόμενη πενταετία και συνοψίζεται στο κεντρικό άξονα: τα ιδρύματα της χώρας να συμμετέχουν στη διαδικασία επανεκκίνησης της ελληνικής οικονομίας.
Διόλου τυχαίο εξάλλου το πρεσάρισμα από το υπουργείο Οικονομικών προς τις τράπεζες καθώς πλησιάζει και η ώρα της αξιολόγησης από τις τράπεζες 1000 επιχειρηματικών σχεδίων από 170 τομείς στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης.
Στους κόλπους του οικονομικού και κυβερνητικού επιτελείου καθίσταται αυτονόητο πως το μεγάλο στοίχημα της ανάκαμψης και η επιβεβαίωση των ισχυρών αναπτυξιακών προβλέψεων δεν μπορούν να έρθουν από μόνα τους. Για να επιτευχθούν οι στόχοι και να υλοποιηθούν οι προβλέψεις για μηδενικό έλλειμμα το 2022 και πλεόνασμα 2% το 2023 θα πρέπει να κινητοποιηθούν κεφάλαια συνολικού ύψους 57 δισ. Ευρώ κατά την επόμενη εξαετία και ως εκ τούτου οι τράπεζες να μπουν ενεργά στη φάση χορήγησης δανείων
Ο κυβερνητικός «συναγερμός» για την ενίσχυση της πιστωτικής επέκτασης πρόκειται να διατυπωθεί στη σημερινή συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τους τραπεζίτες την Τρίτη, εκφράζοντας την αγωνία για την ανάκαμψη της πραγματικής οικονομίας την επομένη του Covid-19.
Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έχει συγκαλέσει τηλεδιάσκεψη με τη συμμετοχή της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και των συστημικών τραπεζών, της Τράπεζας της Ελλάδος, καθώς και εκπροσώπων από φορείς της αγοράς και Επιμελητήρια της χώρας.
Κυβερνητικά στελέχη στις συναντήσεις τους με τις τραπεζικές διοικήσεις υπογραμμίζουν εδώ και καιρό την ανάγκη αύξησης των δανειοδοτήσεων προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις καθώς παρά την επιτάχυνση της πιστωτικής επέκτασης, η πλειονότητά τους έχει μείνει εκτός. Στο υπουργείο Οικονομικών, όπως είχε γράψει ο Οικονομικός Ταχυδρόμος, δεν υπάρχει ικανοποίηση από τον τελευταίο κύκλο χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας, καθώς από μία περίμετρο της τάξης των 800.000, μόλις οι 30.000 ή το 4% έλαβαν τραπεζικό δάνειο. Από την πλευρά τους οι τράπεζες υποστηρίζουν πως από αυτούς που υπέβαλαν αίτηση χρηματοδότησης τους τελευταίους 12 μήνες, ένας μεγάλος αριθμός ενδιαφερομένων δεν ήταν σε θέση να εξυπηρετήσει το δάνειο που ζητούσε, με βάση τα οικονομικά του στοιχεία.
Οι δανειοδοτήσεις μέσω των τραπεζών
Μέσω του Ταμείου η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να κινητοποιήσει τον ιδιωτικό τομέα και με αυτόν τον τρόπο τα δάνεια 13 δισεκατομμυρίων πρόκειται ενισχύσουν την ελληνική οικονομία κατά 30 δισ. Ευρώ καλύπτοντας μεγάλο μέρος από το επενδυτικό κενό της τελευταίας δεκαετίας. Θα κατευθυνθούν σε μακροπρόθεσμες (6-12 έτη) ιδιωτικές επενδύσεις και έργα με στόχο την πράσινη μετάβαση, ψηφιοποίηση, εξωστρέφεια, οικονομίες κλίμακας μέσω συγχωνεύσεων και εξαγορών και καινοτομία.
Οι δανειοδοτήσεις μέσω των τραπεζών υπολογίζεται να έχουν τελικό επιτόκιο 0,2%-0,3%. Θα αποτελούν έως το 50% της επένδυσης, η οποία θα συμπληρώνεται κατά 20% από ίδια κεφάλαια και κατά 30% από δάνεια από τράπεζες. Με απλά λόγια το κράτος δανείζει σε ιδιώτες υπό την προϋπόθεση να εξασφαλίσουν οι ίδιοι επιπλέον 10-12 δισ. από τις τράπεζες και να συμμετέχουν με επιπλέον 5-6 δισ. Ευρώ με δικά τους χρήματα.
Στις τράπεζες ήδη γίνεται προετοιμασία βλέποντας πως πολλά ξενοδοχειακά έργα ικανοποιούν τα περισσότερα από τα κριτήρια του RRF, όμως εμφανίζεται ενδιαφέρον για τομείς, όπως η ενέργεια, τα ακίνητα, τα logistics, τα κατασκευαστικά και βιομηχανικά έργα, ενώ εστιάζουν και στον εντοπισμό περιπτώσεων εξαγορών και συγχωνεύσεων για τη δημιουργία μεγαλύτερων επιχειρήσεων
Μέχρι το τέλος Αυγούστου ή το αργότερο αρχές Σεπτεμβρίου 4 δισ. ευρώ στην Αθήνα
Την Παρασκευή ο πρωθυπουργός προανήγγειλε, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μετά τη λήξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής, πως μέχρι το τέλος Αυγούστου ή το αργότερο αρχές Σεπτεμβρίου η Αθήνα αναμένει την πρώτη εκταμίευση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης ύψους 4 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι το ελληνικό σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας ύψους 31 δισ. Ευρώ περιέχει 108 επενδύσεις και 67 μεταρρυθμίσεις, οι οποίες συνοδεύονται από περισσότερα από 300 ορόσημα και στόχους που η χώρα πρέπει να υλοποιήσει ώστε η χώρα να λαμβάνει τις δόσεις έως το 2026. Το κόστος των έργων ανέρχεται σε 31,164 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 17,770 δισ. ευρώ προβλέπεται να χρηματοδοτηθούν από επιδοτήσεις και τα 12,728 δισ. ευρώ από δάνεια.
Μετά το πράσινο φως που έδωσε η Κομισιόν, την περασμένη εβδομάδα, το επόμενο βήμα είναι η έγκριση από το Ecofin τη 13η Ιουλίου, στη συνέχεια ακολουθήσει η υπογραφή των συμβάσεων και η κατάθεση του Σχεδίου στη Βουλή. Για το 2021, η χώρα αναμένει συνολικά περί τα 8 δισ. Ευρώ. Μετά την έλευση της προκαταβολής του 13% το καλοκαίρι, θα ακολουθήσει ένα αίτημα για την 1η δόση το φθινόπωρο, συνδεδεμένο με 13 προαπαιτούμενα για τις επιδοτήσεις και 2 για τον τομέα των δανείων. Από το 2022 κάθε δόση επιδοτήσεων θα είναι αξίας 1,94 δισ. Ευρώ, δηλαδή μία ανά εξάμηνο. Παράλληλα, μία φορά το χρόνο θα γίνεται το αίτημα για τη δόση του δανείου αξίας 2,12 δισ. ευρώ ετησίως και συνολικά είναι 6 δόσεις. Ως προς το διαδικαστικό, το κάθε αίτημα θα έχει δίμηνη αξιολόγηση από την Ευρωπαική Επιτροπή και έγκριση από το Ecofin. Το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης υπολογίζεται ότι θα συμβάλει στην αύξηση του ΑΕΠ κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες έως το 2026 και θα δημιουργήσει 180.000 θέσεις εργασία.
Latest News
Αναρτήθηκαν τα τέλη κυκλοφορίας - Πώς θα τα εξοφλήσετε
Ποια είναι τα πρόστιμα για όσους καθυστερήσουν να καταβάλουν τα τέλη κυκλοφορίας - Όλη η διαδικασία
Νέο επενδυτικό χτύπημα από την Vivartia – Προς εξαγορά της αλυσίδας Jackaroo
Η Vivartia βρίσκεται σε προχωρημένες επαφές για την απόκτηση της αλυσίδας street food – Τι κέντρισε το ενδιαφέρον της
Επανεξελέγη μέλος Επιτροπής του ΟΟΣΑ η Βασιλική Λαζαράκου
Επέρχονται αλλαγές στον τομέα που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν σε νομοθετικό πλαίσιο
Χατζηδάκης στο Eurogroup: Η ΕΕ πρέπει να είναι πιο φιλόδοξη για την ανταγωνιστικότητα
Συνάντηση με τον επικεφαλής του ESM Pierre Gramegna - Τα πέντε σημεία στο ψήφισμα που υιοθετήθηκε από το συμβούλιο υπουργών
Δεύτερο Ταμείο Ανάκαμψης «βλέπει» ο Καραβίας - Ανάγκη για επενδυτικό άλμα
Ως μεγάλη πρόκληση ανέφερε την αλλαγή μεγάλη συσχέτιση του ελληνικού ΑΕΠ με την κατανάλωση (φτάνει το 68,7% και είναι 15 μονάδες πάνω από τον μέσο όρο της ευρωζώνης)
Με καρτελάκια οι μειωμένες τιμές στα σούπερ μάρκετ - Τι είπε ο Θεοδωρικάκος
Σε εξέλιξη βρίσκεται η συζήτηση σχετικά με το σύστημα προσφορών στα σούπερ μάρκετ, σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης
Οι νέοι κανόνες για τα ύψη κτιρίων - Η απόφαση
Κεκλεισμένων των θυρών ξεκίνησαν οι συζητήσεις για τη συνταγματικότητα του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού n «Κλειδί» η ημερομηνία ισχύος
Ποιους τομείς επιλέγουν στην Ελλάδα οι ξένες εταιρείες
Μόλις το 0,6% του συνολικού αριθμού των επιχειρήσεων όλων των κλάδων που δραστηριοποιούνται στη χώρα είναι συνδεδεμένο με ξένες επιχειρήσεις
Αντίστροφη μέτρηση για αιτήσεις και πληρωμές για το επίδομα θέρμανσης
Ποιοι και πότε θα λάβουν το επίδομα θέρμανσης – Ποια νοικοκυριά κερδίζουν μεγαλύτερη ενίσχυση - Τι αλλάζει σε ποσά και κριτήρια – Θέμα ημερών η ΚΥΑ με όλες τις λεπτομέρειες
Νοικοκυριά σε απόγνωση - Τι προβλέπουν για τον επόμενο 1 χρόνο [γραφήματα]
Το 65% των νοικοκυριών προέβλεψε άνοδο για την ακρίβεια με τον ίδιο ή ταχύτερο ρυθμό - Το 66% «μόλις τα βγάζει πέρα»