Ο υπερυπολογιστής Fugaku, δημιούργημα της ιαπωνικής Fujitsu και του εθνικού ινστιτούτου ερευνών Riken της Ιαπωνίας, υπερασπίστηκε τον τίτλο του σαν ο «ταχύτερος supercomputer στον κόσμο», έχοντας να αντιμετωπίσει ανταγωνιστές από Κίνα και Ηνωμένες Πολιτείες.
Πιο συγκεκριμένα, ο Fugaku κατάφερε να παραμείνει στην κορυφή της λίστας TOP500 επιτυγχάνοντας σκορ 442 petaflops. Στη δεύτερη θέση βρέθηκε ο υπέρ-υπολογιστής Summit της IBM με σκορ 148 petaflops. Η συγκεκριμένη λίστα καταρτίζεται από ένα διεθνές πάνελ ειδικών και δημοσιεύεται κάθε Ιούνιο και Νοέμβριο. Πέρα από την πρώτη θέση της γενικής κατάταξης ο υπερυπολογιστής της Fujitsu πέτυχε πρωτιές στην απόδοση τεχνητής νοημοσύνης και στην επεξεργασία big data.
Ο Fugaku αποτελεί τον επόμενης γενιάς υπερυπολογιστή που διαδέχθηκε στην Ιαπωνία τον υπολογιστή K, ο οποίος κατατάχτηκε πρώτος το 2011. Για την κατασκευή του Fugaku δαπανήθηκε το ποσό των 1,22 δισεκατομμυρίων δολαρίων ενώ κατέστη πλήρως επιχειρησιακός τον Μάρτιο. Λόγω της υψηλής επεξεργαστικής του ισχύος αποτελεί ιδανική επιλογή για επεξεργασία big data και για την ανάπτυξη φαρμακευτικών προϊόντων.
Η ιαπωνική ένωση αυτοκινητοβιομηχανιών σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει τον Fugaku στην ανάπτυξη δομής οχημάτων που θα είναι πιο ανθεκτικά σε συγκρούσεις χρησιμοποιώντας Τεχνητή Νοημοσύνη. Επιπλέον, ήδη η Fujitsu Japan έχει ξεκινήσει την μελέτη χημικών που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία της Covid χρησιμοποιώντας τις ικανότητες προσομοίωσης του Fugaku.
Αν και ένας υπερυπολογιστής από την Ιαπωνία βρέθηκε πρώτος στη συγκεκριμένη κατάταξη είναι γεγονός ότι ο συγκεκριμένος τομέας είναι στην ουσία μία κούρσα με μόνο δύο αντιπάλους: τις ΗΠΑ και την Κίνα. Οι δύο χώρες χρησιμοποιούν τα συστήματα που αναπτύσσουν όχι μόνο για βιομηχανικούς λόγους αλλά επίσης και για στρατιωτική έρευνα.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες εργάζονται ήδη σε επόμενης γενιάς μηχανήματα που θα είναι ισχύος exascale (1 exaflop ισούται με 1.000 petaflops) και θα είναι τουλάχιστον δύο φορές ταχύτερα από τον Fugaku. Ο Frontier του Oak Ridge National Laboratory και η Aurora του Argonne National Laboratory αναμένεται να καταστούν λειτουργικοί εντός του έτους.
Από την άλλη πλευρά οι κινεζικές προσπάθειες ανάπτυξης υπερυπολογιστών παραμένουν κρατικό μυστικό, αλλά σύμφωνα με φήμες τις οποίες επικαλείται η ιστοσελίδα Nikkei Asia ήδη αναπτύσσεται ο διάδοχος του πάλαι ποτέ κινέζικου ταχύτερου supercomputer. Δεν αποκλείεται δηλαδή και η Κίνα να έχει έτοιμο το δικό της exascale μηχάνημα εντός του έτους.
Ενδεικτικό του ανταγωνισμού ανάμεσα σε Κίνα και ΗΠΑ είναι ότι τον Απρίλιο το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου σταμάτησε τις εξαγωγές υλικού προς επτά κινέζικες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην ανάπτυξη υπερυπολογιστών, εντάσσοντάς τες στην περίφημη Entity List.
Latest News
Οι Κινέζοι ανταγωνιστές «ροκανίζουν» το μερίδιο αγοράς των iPhone της Apple - Ο ρόλος της AI
Το iPhone υποχώρησε κατά μία μονάδα στο 18% του μεριδίου αγοράς το 2024
Ένας Cosmos γεμάτος ανθρωπόμορφα ρομπότ
Θα μπορούν να κάνουν δουλειές στο σπίτι ή σε χώρους εργασίας όπως τα εργοστάσια
Ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ κατακρίνει την Apple για έλλειψη καινοτομίας
O Μαρκ Ζάκερμπεργκ είπε για την Apple, μεταξύ άλλων , πως «Δεν έχουν εφεύρει κάτι σπουδαίο εδώ και καιρό»
Γιατί 1 στους 4 Αμερικάνους αποφεύγουν την Τεχνολογία Tesla
Είναι εξαιρετικά σπάνια η εμπλοκή ενός επιχειρηματία τόσο ανοιχτά στην πολιτική με τρόπο που να οδηγεί σε μποϋκοτάζ της Tesla
Γιατί η Meta έπρεπε να «υποκλιθεί στον Τραμπ» πριν από την ορκωμοσία του
Η Meta έχει πολλά να διακινδυνεύσει, γι' αυτό και επαναπροσδιορίζει τη θέση της ανάλογα με τις πολιτικές εξελίξεις - Τι κάνει τώρα με τον Τραμπ
Η Google αλλάζει τον τρόπο που μαθαίνουμε τις ειδήσεις – Τι είναι η λειτουργία «Daily listen»
Η Google δοκιμάζει μια νέα λειτουργία, με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης, που θα αλλάξει για πάντα τον τρόπο ενημέρωσης των χρηστών.
Στη «Silicon Valley» της Ταϊβάν - Εκεί που χτυπά η καρδιά της τεχνολογίας
Το νέο επιστημονικό πάρκο εισφέρει το 6% του ΑΕΠ της Ταϊβάν - Στο Σίντσου έχουν εγκατασταθεί εκατοντάδες τεχνολογικές επιχειρήσεις
Η Τεχνητή νοημοσύνη κατά της φοροδιαφυγής - Το σχέδιο της ΑΑΔΕ
Η εφορία δημιουργεί ενιαίο προφίλ για κάθε φορολογούμενο - Οι άξονες του Στρατηγικού Σχεδίου
Οργή στη Nvidia για τους επικείμενους περιορισμούς Μπάιντεν στις εξαγωγές μικροτσίπ
Η Nvidia είναι ο κορυφαίος πωλητής των λεγόμενων επιταχυντών τεχνητής νοημοσύνης και θα επηρεαστεί από τα νέα μέτρα
«Ανεβαίνει» ο ανταγωνισμος ανάμεσα στη Blue Origin και τη SpaceX - Την Κυριακή η εκτόξευση του πυραύλου New Glenn
Με ύψος 30 ορόφων, ο New Glenn αποτέλεσε βασικό στόχο της Blue Origin και επιδιώκει να αποσπάσει μερίδιο αγοράς από τον Falcon 9 της SpaceX