Τα κειμενικά δεδομένα είναι το πλέον πρόσφορο πεδίο, μετά τα αριθμητικά δεδομένα, για ανάλυση με τη βοήθεια του υπολογιστή.
Στον πυρήνα των πολλών μεθοδολογικών προσεγγίσεων της ηλεκτρονικής ανάλυσης των κειμένων είναι δύο βασικά χαρακτηριστικά: Το κείμενο σε ψηφιακή μορφή και τα απαραίτητα ψηφιακά εργαλεία.
Τα πεδία εφαρμογής είναι ενδεικτικά η φιλολογία, η γλωσσολογία, η γλωσσική τεχνολογία, η ιστορία, η νομική, η οικονομική και η πολιτική επιστήμη, η μετάφραση, η φιλοσοφία, η δημοσιογραφία και η επικοινωνία, οι πολιτισμικές σπουδές.
Λόγω της ιδιαιτερότητας της ελληνικής γλώσσας καθυστέρησε η ανάπτυξη των εργαλείων αυτών στην χώρα αλλά πλέον καθώς ξεπερνιούνται οι τεχνικές δυσχέρειες τόσο οι δράσεις συντονίζονται και ταυτόχρονα αυξάνονται τα διαθέσιμα εργαλεία επεξεργασίας της γλώσσας μας και της ψηφιακής ανάλυσης ψηφιακών κειμένων.
Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης συμμετέχει στην υλοποίηση της υποδομής για τη διάδοση των εργαλείων και των μεθοδολογιών χρήσης τους στο πλαίσιο της δράσης «Εθνική Υποδομή για τις Ψηφιακές Ανθρωπιστικές Επιστήμες και Τέχνες και για τη Γλωσσική ‘Ερευνα και Καινοτομία-Απολλωνίς» (https://apollonis-infrastructure.gr), ως ένα από τα 12 μέχρι στιγμής μέλη του δικτύου CLARIN:EL.
Ήδη, έχει διοργανώσει σειρά webinars με στόχο την εκπαίδευση ενδιαφερόμενων χρηστών στη μεθοδολογία και τα διαθέσιμα εργαλεία ενώ το εκπαιδευτικό υλικό είναι διαθέσιμο διαδικτυακά. Μέσω του δικτύου CLARIN:EL προσφέρονται επίσης ανοιχτά εργαλεία επεξεργασίας της γλώσσας από τους φορείς δημιουργίας τους, υπό τον συντονισμό του Ερευνητικού Κέντρου Αθηνά.
Τα εργαλεία αυτά παρουσιάζονται στα εκπαιδευτικά σεμινάρια που διεξάγονται στο ΑΠΘ στο πλαίσιο της δράσης, σε συνδυασμό με άλλα καινοτόμα εργαλεία, επίσης ελεύθερης πρόσβασης, με αναφορά σε συγκεκριμένες μελέτες περίπτωσης. Ακόμη, εστιάζει στην ηλεκτρονική ανάλυση κειμένου, με τη δημιουργία και ανάρτηση ψηφιακών σωμάτων κειμένων ελεύθερης πρόσβασης στο αποθετήριό του (https://auth.clarin.gr). Οι γλωσσικοί πόροι που δημιουργούνται από τους φορείς-μέλη του δικτύου CLARIN:EL είναι ενδεικτικοί και στόχο έχουν να αναδείξουν αφενός τις μεθόδους συγκρότησής τους και αφετέρου την αξία και τα οφέλη του ελεύθερου διαμοιρασμού τους για την ερευνητική, εκπαιδευτική κοινότητα και την κοινωνία.
Στόχος των δράσεων του ΑΠΘ στο πλαίσιο της υποδομής «Απολλωνίς» είναι η δημιουργία μιας ανοιχτής, καινοτόμας κοινότητας πρακτικής, η οποία θα προαγάγει την ποιοτική, ερμηνευτική ηλεκτρονική ανάλυση κειμένου. Επιδιώκει να ανοίξει δρόμους για την ενσωμάτωσή της στην ακαδημαϊκή κοινότητα και την πρακτική εφαρμογή της για την κάλυψη των νέων αναγκών που διαμορφώνει η ψηφιακή εποχή στην κοινωνία μας.
Η «Απολλωνίς» συντονίζεται από το ερευνητικό Κέντρο Αθηνά(www.athenarc. gr) και χρηματοδοτείται από το ΕΠΑΝΕΚ/ΕΣΠΑ 2014-2020.