Στο κόκκινο έκλεισαν οι ευρωπαϊκές αγορές την τελευταία ημέρα του Ιούνιου και του πρώτου εξαμήνου, καθώς ο φόβος για τον πληθωρισμό και την πανδημία οδήγησαν σε απώλειες. Παρά το πτωτικό φινάλε οι ευρωπαϊκές αγορές κατέγραψαν ένα καλό εξάμηνο με καθαρά κέρδη για τους επενδυτές.

Με απώλειες της τάξης του 0,77%  έκλεισε, σήμερα Τετάρτη, ο πανευρωπαϊκός δείκτης  Stoxx600 και διαμοφώθηκε στις  452,84 μονάδες. Οι μετοχές του κλάδου της αυτοκινητοβιομηχανίας καταγράψανε τις μεγαλύτερες απώλειες 1,8%. Η απόδοση όμως του δείκτη το πρώτο εξάμηνο του 2021 είναι θετική και ανέρχεται στο 13%.

Στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE 100 κατέγραψε απώλειες της τάξης του 0,71% και έκλεισε στις  7.037,47. Με αρνητικό πρόσημο έκλεισαν και οι κεφαλαιαγορές σε Φρανκφούρτη και Παρίσι. Ο γερμανικός Dax σημείωσε πτώση της τάξης του 1,02% και έκλεισε στις 15.531,04 μονάδες.

Ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε στις 6.507,83μονάδες, σημειώνοντας πτώση της τάξης του 0,91%

Ο ιταλικός δείκτης FTSE MIB έκλεισε κι αυτός με απώλειες της τάξης του 1,01% και τερμάτισε στις 25.102,04  μονάδες.

Οι ευρωπαίοι επενδυτές παρακολούθησαν  μια σειρά από οικονομικά στοιχεία σήμερα Τετάρτη. Το ΑΕΠ στη Βρετανία παρουσίασε πτώση κατά 1,6% το πρώτο εξάμηνο του έτους,διμαορφώθηκε σε  ελαφρώς χαμηλότερα επίπεδα από τις εκτιμήσεις, με τις επιχριηματικές επενδύσεις να υποχωρούν κατά 10,7% για την ίδια περίοδο, καθώς η χώρα ήταν σ΄αυστηρό lockdown. Οι καταθέσεις των βρετανικών νοικοκυριών αυξήθηκαν απότομα το πρώτο εξάμηνο, γεγονός που δημιουργεί ελπίδες για αυξημένες καταναλωτικές δαπάνες όταν θα ξανανοίξει η οικονομία.

Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνης υποχώρησε στο 1,9% τον Ιούνιο, από 2 % τον Μάιο, σύμφωνα με τις προβλέψεις και τον στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Ωστόσο, αναμένεται να αυξηθεί πάνω από 2,5% προς το τέλος του έτους, σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις της κεντρικής τράπεζας.

Στις εταιρικές ειδήσεις, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την Τρίτη ότι ξεκίνησε μια εις βάθος μελέτη της προγραμματισμένης εξαγοράς της ισπανικής Air Europa από την IAG,  μητρική εταιρεία της British Airways. Ο κατασκευαστής των οπτικώνRay-Ban, EssilorLuxottica προχωρά στην προγραμματισμένη εξαγορά της ολλανδικής αλυσίδας γυαλιών Grandvision. Η μετοχή της  Porsche έπεσε 5% και βρέθηκε στο χαμηλότερο σημείο των αποδόσεων των μετοχών που μετέχουν στον Stoxx 600. Στον αντίποδα τα μεγαλύτερα κέρδη κατέγραψε η σουηδική εταιρεία επικοινωνιών cloud, Sinch με άνοδο 2,8%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές