Πέντε χώρες της Ασίας θέτουν σε κίνδυνο τις παγκόσμιες φιλοδοξίες για καλύτερα αποτελέσματα στον «αγώνα» κατά της κλιματικής αλλαγής, καθώς φέρονται αποφασισμένες να επενδύσουν σε νέα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας με καύση άνθρακα. Μάλιστα οι νέες επενδύσεις των 5 αυτών χωρών αντιστοιχούν στο 80% των διεθνών επενδύσεων σε τέτοια ρυπογόνα εργοστάσια, σύμφωνα με μια έκθεση.

Ειδικότερα, η Carbon Tracker, ένα οικονομικό thinktank, σε έρευνά της, διαπίστωσε ότι η Κίνα, η Ινδία, η Ινδονησία, η Ιαπωνία και το Βιετνάμ σχεδιάζουν να κατασκευάσουν περισσότερες από 600 μονάδες παραγωγής ενέργειας άνθρακα, παρόλο που οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι φθηνότερες από τις περισσότερες νέες μονάδες άνθρακα.

Οι επενδύσεις σε μια από τις πιο επιβλαβείς για το περιβάλλον πηγές ενέργειας θα μπορούσαν να παράγουν συνολικά 300 GW ενέργειας – αρκετά για να τροφοδοτήσουν το Ηνωμένο Βασίλειο πάνω από τρεις φορές – παρά τις εκκλήσεις των εμπειρογνωμόνων, για την κλιματική αλλαγή, του ΟΗΕ, για ακύρωση όλων των νέων εργοστασίων άνθρακα.

Η Καταρίνα Χίλενμπραντ φον ντερ Νέιεν, συγγραφέας της έκθεσης, δήλωσε: «Αυτά τα τελευταία προπύργια της ενέργειας άνθρακα κολυμπούν κόντρα στο ρεύμα, όταν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας προσφέρουν μια φθηνότερη λύση που υποστηρίζει τους παγκόσμιους στόχους για το κλίμα. Οι επενδυτές πρέπει να αποφεύγουν τα νέα έργα άνθρακα, πολλά από τα οποία είναι πιθανό να έχουν αρνητικές αποδόσεις από την αρχή τους».

Το παράδειγμα της Βρετανίας

Ενώ η Ασία συνεχίζει να επενδύει χρήματα σε εργοστάσια άνθρακα, χώρες σε ολόκληρο τον ανεπτυγμένο κόσμο επιταχύνουν τα σχέδια για σταδιακή κατάργησή τους. Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου ανακοίνωσε ότι επισπεύδει τον παροπλισμό των εργοστασίων άνθρακα έως και ένα έτος νωρίτερα από ό, τι είχε προγραμματιστεί, δηλαδή έως το 2024.

Ο Άλοκ Σάρμα, ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΟΗΕ για τις συνομιλίες που αφορούν στο κλίμα, Cop26, πρόσφατα είχε δηλώσει ότι το «αποφασιστικό βήμα» της κυβέρνησης θα στείλει ένα «σαφές μήνυμα σε φίλους σε όλο τον κόσμο ότι η καθαρή ενέργεια είναι ο δρόμος προς τα εμπρός».

«Ο αντίκτυπος αυτού του βήματος θα είναι πολύ μεγαλύτερος εάν μπορούμε να φέρουμε τον κόσμο μαζί μας, και έτσι η επιθυμία μας να υποστηρίξουμε μια καθαρή και δίκαιη ενεργειακή μετάβαση είναι κεντρική για τις συζητήσεις μου στο δρόμο προς την Cop26», πρόσθεσε ο αξιωματούχος του ΟΗΕ.

Κορυφαίος επενδυτής άνθρακα η Κίνα

Η Κίνα είναι ο κορυφαίος επενδυτής άνθρακα στον κόσμο, ενώ στα σχέδιά της είναι να αυξήσει τις υπάρχουσες μονάδες παραγωγής ενέργειας με καύση άνθρακα ισχύος 1.100 GW, προσθέτοντας άλλα 187 GW, σύμφωνα με την έκθεση.

Η Carbon Tracker ισχυρίζεται ότι τα ηλιακά και τα αιολικά πάρκα θα μπορούσαν ήδη να παράγουν φθηνότερη ηλεκτρική ενέργεια από περισσότερο από το 85% των υφιστάμενων εργοστασίων άνθρακα της χώρας και ότι έως το 2024 οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα ήταν σε θέση να αντισταθμίσουν όλη την ενέργεια που παράγεται από άνθρακα.

Στην Ινδία, η δεύτερη μεγαλύτερη παραγωγός ενέργειας από άνθρακα στον κόσμο, και στην Ινδονησία, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα ήταν επίσης σε θέση να αντικαταστήσουν τις πηγές ενέργειας από άνθρακα έως το 2024, ενώ στην Ιαπωνία και στο Βιετνάμ ο άνθρακας θα είναι αντιοικονομικός σε σύγκριση με τις ανανεώσιμες πηγές, έως το 2022.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Μιχάλης Γραμματικόπουλος (Moody’s): Ποιους κλάδους της οικονομίας απειλεί η κλιματική αλλαγή
Green |

Μιχάλης Γραμματικόπουλος (Moody’s): Ποιους κλάδους της οικονομίας απειλεί η κλιματική αλλαγή

Ο οικονομικός αναλυτής και assistant director στη Moody’s αναλύει στην έντυπη έκδοση του Οικονομικού Ταχυδρόμου στο Βήμα. τα σενάρια βάσει των οποίων διάφορες κλιματικές πολιτικές, εκπομπές αερίων, άνοδοι των θερμοκρασιών και φυσικοί κίνδυνοι μπορούν να πλήξουν τη χώρα μας

Συνολάκης: Η χώρα μας μπορεί να αντιμετωπίσει πυρκαγιές τύπου Λος Άντζελες
Green |

Μπορεί η Ελλάδα να αντιμετωπίσει πυρκαγιές τύπου Λος Άντζελες - Τι απαντά ο Συνολάκης

«Οι άνεμοι είχαν ταχύτητες που φτάνανε τα 160 χιλιόμετρα την ώρα και με τέτοιες ταχύτητες δεν μπορεί κανείς να σταματήσεις τις πυρκαγιές γιατί δεν μπορούν να πετάξουν αεροπλάνα»