Άλλος ένας ξένος επενδυτής βάζει πλώρη… για επενδύσεις αιολικών πάρκων στις ελληνικές θάλασσες.

Πρόκειται για τη δανική Copenhgagen Infrastructrure Partners (CIP), η οποία, διαχειρίζεται άνω των 15 δις. ευρώ κεφάλαια επενδύοντας σχεδόν σε όλες τις μορφές των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, τη διαχείριση απορριμμάτων, την αποθήκευση ενέργειας και σε άλλους τομείς της «πράσινης» οικονομίας. Το deal με τη Mytilineos, έκλεισε πριν από λίγες μέρες, ενώ η πρώτη αναγγελία έγινε δημοσίως τον περασμένο μήνα από τον γενικό διευθυντή Τομέα Ηλεκτρικής Ενέργειας και Φυσικού Αερίου – Protergia Ντίνο Μπενρουμπή κατά τη διάρκεια του Forum των Δελφών.

Η CIP ιδρύθηκε το 2012 από ανώτερα στελέχη της δανικής βιομηχανίας σε κοινή πρωτοβουλία με το μεγαλύτερο συνταξιοδοτικό ταμείο της χώρας PensionDanmark που επενδύει απευθείας σε υπεράκτια αιολικά πάρκα, ανά την υφήλιο.

Οι Δανοί θα είναι οι operator της κοινοπραξίας με τη Mytilineos κατέχοντας το 60% και με τη γνώση της εγχώριας αγοράς που κατέχει η ελληνική εισηγμένη εταιρία αναμένεται να αναζητήσουν τις «αποδοτικότερες περιοχές του Αιγαίου και του Ιονίου για την ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων», σημειώνουν αρμόδιες πηγές.

Η CIP έχει δημιουργήσει έξι funds, τα οποία επενδύουν σε ενεργειακές υποδομές ανά τον πλανήτη και ανάλογα με την τεχνολογία και τον γεωγραφικό προορισμό. Αυτό που θα χρηματοδοτήσει την ανάπτυξη αιολικών στην Ελλάδα είναι το νεοσύστατο «Copenhagen Infrastructure New Markets Fund Ι», το οποίο από το 2019 έχει δεσμεύσει κεφάλαια 1 δις. δολ. Το «CI NMF I» ως αρχικό σκοπό έχει την τοποθέτηση του σε έργα ΑΠΕ στις χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Ασίας αλλά και της ανατολικής Ευρώπης. Το συγκεκριμένο fund ακολουθεί τη στρατηγική «built – and – exit».

H CIP, έχει ως δραστηριότητα την τοποθέτηση της στα έργα ΑΠΕ που αναπτύσσει και στη συνέχει για ορισμένα assets ακολουθεί την τακτική της πώλησης του μεριδίου της και της επανατοποθέτησης της σε άλλη επένδυση.

Τα funds της CIP έχουν επενδύσει σε μεγάλα υπεράκτια αιολικά πάρκα όπως στο project Beatrice ισχύος 588 MW ανοικτά της Σκωτίας από το οποίο αποχώρησαν το 2019, στο project Veja Marte ισχύος 402 MW στη Βόρεια Θάλασσα της Γερμανίας από όπου επίσης αποχώρησαν το 2019, ενώ ανάλογη κίνηση ετοιμάζεται και για offshore αιολικό στην Ταιβάν ισχύος 589 MW.

Για τις αναπτύξεις και κατασκευές των projects υπάρχει ο κατασκευαστικός βραχίονας Copenhagen Offshore Partners (COP) με μεγάλη τεχνογνωσία στον τομέα.

Η Mytilineos είναι η δεύτερη ελληνική εταιρία που φέρνει Ευρωπαίο εταίρο για την ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων.

Είχε προηγηθεί η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, η οποία τον Μάρτιο είχε ανακοινώσει τη συμφωνία με την κοινοπραξία Ocean Winds της γαλλικής Engie και της πορτογαλικής EDPR. Τα δύο μέρη έχουν συμφωνήσει στην ανάπτυξη πλωτών υπεράκτιων αιολικών πάρκων συνολικής ισχύος 1,5 GW στις ελληνικές θάλασσες σε βάθος δεκαετίας. Η Ocean Winds διαθέτει ένα ευρύ χαρτοφυλάκιο που αποτελείται από έργα της τάξεως των 1,5 GW υπό κατασκευή και 4 GW υπό ανάπτυξη, με στόχο τα 5 έως 7 GW σε λειτουργία ή υπό κατασκευή καθώς και 5 έως 10 GW σε προχωρημένα στάδια ανάπτυξης μέχρι το 2025.

Το χαρτοφυλάκιο της OW περιλαμβάνει έργα σταθερών και πλωτών υπεράκτιων αιολικών πάρκων υπό ανάπτυξη, κατασκευή και σε λειτουργία σε διάφορες αγορές σε όλη την Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική και την Ασία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Συνολάκης: Η χώρα μας μπορεί να αντιμετωπίσει πυρκαγιές τύπου Λος Άντζελες
Green |

Μπορεί η Ελλάδα να αντιμετωπίσει πυρκαγιές τύπου Λος Άντζελες - Τι απαντά ο Συνολάκης

«Οι άνεμοι είχαν ταχύτητες που φτάνανε τα 160 χιλιόμετρα την ώρα και με τέτοιες ταχύτητες δεν μπορεί κανείς να σταματήσεις τις πυρκαγιές γιατί δεν μπορούν να πετάξουν αεροπλάνα»

Κλιματική αλλαγή: Θανάσιμη απειλή για εκατομμύρια ανθρώπους – Προστέθηκαν 41 μέρες επικίνδυνης ζέστης
Green |

Η κλιματική αλλαγή δείχνει τα δόντια της - Προστέθηκαν 41 μέρες επικίνδυνης ζέστης

Η κλιματική αλλαγή αποτελεί τον υπ’ αριθμόν ένα κίνδυνο για την ανθρωπότητα, με τους καύσωνες εντείνονται κάθε χρόνο λόγω της καύσης ορυκτών καυσίμων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου