Άλλος ένας ξένος επενδυτής βάζει πλώρη… για επενδύσεις αιολικών πάρκων στις ελληνικές θάλασσες.
Πρόκειται για τη δανική Copenhgagen Infrastructrure Partners (CIP), η οποία, διαχειρίζεται άνω των 15 δις. ευρώ κεφάλαια επενδύοντας σχεδόν σε όλες τις μορφές των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, τη διαχείριση απορριμμάτων, την αποθήκευση ενέργειας και σε άλλους τομείς της «πράσινης» οικονομίας. Το deal με τη Mytilineos, έκλεισε πριν από λίγες μέρες, ενώ η πρώτη αναγγελία έγινε δημοσίως τον περασμένο μήνα από τον γενικό διευθυντή Τομέα Ηλεκτρικής Ενέργειας και Φυσικού Αερίου – Protergia Ντίνο Μπενρουμπή κατά τη διάρκεια του Forum των Δελφών.
Η CIP ιδρύθηκε το 2012 από ανώτερα στελέχη της δανικής βιομηχανίας σε κοινή πρωτοβουλία με το μεγαλύτερο συνταξιοδοτικό ταμείο της χώρας PensionDanmark που επενδύει απευθείας σε υπεράκτια αιολικά πάρκα, ανά την υφήλιο.
Οι Δανοί θα είναι οι operator της κοινοπραξίας με τη Mytilineos κατέχοντας το 60% και με τη γνώση της εγχώριας αγοράς που κατέχει η ελληνική εισηγμένη εταιρία αναμένεται να αναζητήσουν τις «αποδοτικότερες περιοχές του Αιγαίου και του Ιονίου για την ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων», σημειώνουν αρμόδιες πηγές.
Η CIP έχει δημιουργήσει έξι funds, τα οποία επενδύουν σε ενεργειακές υποδομές ανά τον πλανήτη και ανάλογα με την τεχνολογία και τον γεωγραφικό προορισμό. Αυτό που θα χρηματοδοτήσει την ανάπτυξη αιολικών στην Ελλάδα είναι το νεοσύστατο «Copenhagen Infrastructure New Markets Fund Ι», το οποίο από το 2019 έχει δεσμεύσει κεφάλαια 1 δις. δολ. Το «CI NMF I» ως αρχικό σκοπό έχει την τοποθέτηση του σε έργα ΑΠΕ στις χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Ασίας αλλά και της ανατολικής Ευρώπης. Το συγκεκριμένο fund ακολουθεί τη στρατηγική «built – and – exit».
H CIP, έχει ως δραστηριότητα την τοποθέτηση της στα έργα ΑΠΕ που αναπτύσσει και στη συνέχει για ορισμένα assets ακολουθεί την τακτική της πώλησης του μεριδίου της και της επανατοποθέτησης της σε άλλη επένδυση.
Τα funds της CIP έχουν επενδύσει σε μεγάλα υπεράκτια αιολικά πάρκα όπως στο project Beatrice ισχύος 588 MW ανοικτά της Σκωτίας από το οποίο αποχώρησαν το 2019, στο project Veja Marte ισχύος 402 MW στη Βόρεια Θάλασσα της Γερμανίας από όπου επίσης αποχώρησαν το 2019, ενώ ανάλογη κίνηση ετοιμάζεται και για offshore αιολικό στην Ταιβάν ισχύος 589 MW.
Για τις αναπτύξεις και κατασκευές των projects υπάρχει ο κατασκευαστικός βραχίονας Copenhagen Offshore Partners (COP) με μεγάλη τεχνογνωσία στον τομέα.
Η Mytilineos είναι η δεύτερη ελληνική εταιρία που φέρνει Ευρωπαίο εταίρο για την ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων.
Είχε προηγηθεί η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, η οποία τον Μάρτιο είχε ανακοινώσει τη συμφωνία με την κοινοπραξία Ocean Winds της γαλλικής Engie και της πορτογαλικής EDPR. Τα δύο μέρη έχουν συμφωνήσει στην ανάπτυξη πλωτών υπεράκτιων αιολικών πάρκων συνολικής ισχύος 1,5 GW στις ελληνικές θάλασσες σε βάθος δεκαετίας. Η Ocean Winds διαθέτει ένα ευρύ χαρτοφυλάκιο που αποτελείται από έργα της τάξεως των 1,5 GW υπό κατασκευή και 4 GW υπό ανάπτυξη, με στόχο τα 5 έως 7 GW σε λειτουργία ή υπό κατασκευή καθώς και 5 έως 10 GW σε προχωρημένα στάδια ανάπτυξης μέχρι το 2025.
Το χαρτοφυλάκιο της OW περιλαμβάνει έργα σταθερών και πλωτών υπεράκτιων αιολικών πάρκων υπό ανάπτυξη, κατασκευή και σε λειτουργία σε διάφορες αγορές σε όλη την Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική και την Ασία.
Latest News
Με προίκα 1,6 δισ. το Ταμείο Απανθρακοποίησης των Νησιών - Ποια έργα χρηματοδοτεί
Το Ταμείο Απανθρακοποίησης των Νησιών διαρθρώνεται σε τρεις βασικούς πυλώνες - Οι επενδυτές θα λάβουν χρηματοδότηση έως και 60%
Μητσοτάκης: Το Ταμείο Απανθρακοποίησης θα διευκολύνει τα νησιά στην πράσινη μετάβαση
Η νησιωτικότητα απαιτεί ξεχωριστή φροντίδα από το κράτος και η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι είναι κοντά στους νησιώτες, είπε ο Κ. Μητσοτάκης
Η Ελλάδα και η μεγάλη ευκαιρία της Νέας Εποχής του Υδρογόνου
H Ελλάδα μπορεί και πρέπει να αδράξει τη μοναδική ευκαιρία να πρωταγωνιστήσει στον αναδυόμενο τομέα του υδρογόνου
Η «πράσινη» ενέργεια φέρνει τα data centers στην Ελλάδα
Τα data centers για να λειτουργήσουν απαιτούν τεράστια ποσά ενέργειας που πολλές φορές απλά δεν είναι διαθέσιμα - Πώς αιολική και ηλιακή ενέργεια μπορεί να «φέρουν» πρόσθετες επενδύσεις
Η Μεσόγειος εκπέμπει SOS - Θερμαίνεται ταχύτερα από τον υπόλοιπο κόσμο
Κατά τις δύο τελευταίες δεκαετίες οι καύσωνες αυξήθηκαν στην Μεσόγειο κατά 40%
Είσοδος της Amazon στις ΑΠΕ - Επενδύσεις σε αιολικά άνω του $1 δισ. στην Ελλάδα
Η Amazon ενισχύει, περαιτέρω, το χαρτοφυλάκιο των ενεργειακών επενδύσεων που αναπτύσσει σε διεθνές επίπεδο
Ξεκαθαρίζει το τοπίο για τα υπεράκτια αιολικά – Τι θα προβλέπει το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ
Ποιες περιοχές δεν περιλαμβάνονται στον «οδικό χάρτη» για τα υπεράκτια αιολικά – Ζωηρό επενδυτικό ενδιαφέρον Masdar και Iberdrola για θαλάσσια πάρκα στην Ελλάδα
SOS από τους Ευρωπαίους κατασκευαστές πλαστικών - «Πνίγουν» τις επιχειρήσεις οι κανονισμοί
Τα πλαστικά είναι ο τελευταίος μεταποιητικός τομέας στην ήπειρο που συρρικνώνεται παρά την παγκόσμια ανάπτυξη
«Νεκρός» ο στόχος για το κλίμα - Πώς ο Τραμπ θα «επιβαρύνει» τον πλανήτη με 0,04 βαθμούς Κελσίου
Tο 2024 είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα είναι η πρώτη μεμονωμένη χρονιά πάνω από το όριο των 1,5o C - Χωρίς χαραμάδα αισιοδοξίας η COP29
Τα σχέδια της Masdar για off shore αιολικά και φωτοβολταϊκά σε Ελλάδα και Ισπανία – Ο «άσος» της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ
Ο COO της Masdar Abdulaziz Alobaidli, στη διάρκεια εκδήλωσης της ΕΔΕΥΕΠ στο πλαίσιο της COP29 μίλησε για τα πλάνα επενδύσεων