Δεν θα υπάρξει νέα έκτακτη ενίσχυση ειδικού σκοπού για τις επιχειρήσεις που παρέμειναν κλειστές το Μάιο διευκρινίζει στον Οικονομικό Ταχυδρόμο ανώτερος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών στο ερώτημα που ετέθη αν θα επαναληφθεί το πρόγραμμα που εφαρμόστηκε πρόσφατα για τις επιχειρήσεις που ήταν κλειστές με κρατική εντολή τον Απρίλιο. Το προηγούμενο διάστημα αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες είχαν αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξει ένα νέο πρόγραμμα ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των επαγγελματιών που ήταν κλειστοί κατ΄ εφαρμογή των μέτρων κατά του κορωνοϊού και τον Μάϊο, ωστόσο η τελική απόφαση είναι να μην δοθεί νέα βοήθεια πέραν των όσων έχων ανακοινωθεί και τρέχουν όπως είναι η επιδότηση των παγίων δαπανών, η ενίσχυση του τουρισμού, της εστίασης, των γυμναστηρίων και των παιδότοπων, ενώ τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθεί πρόγραμμα ενίσχυσης των σχολών χορού.
Υπενθυμίζεται ότι έκτακτο επίδομα έως 4.000 ευρώ έλαβαν πρόσφατα περίπου 100.000 επαγγελματίες και επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους κλάδους του τουρισμού, του πολιτισμού, του αθλητισμού, στις μεταφορές. Επίσης δόθηκε έκτακτη ενίσχυση στους ιδιοκτήτες καταστήματων ΟΠΑΠ, γυμναστηρίων, παιδότοπων, αλλά και σε όλους τους επαγγελματίες που παρέμειναν κλειστοί με κρατικοί εντολή όπως είναι για παράδειγμα το θεραπευτικό μασάζ κτλ.
Όμως και το Μάιο πολλοί από τους παραπάνω κλάδους παρέμειναν κλειστοί ή δούλεψαν ελάχιστες ημέρες και το λογικό θα ήταν το κράτος να συνεχίσει τουλάχιστον για το συγκεκριμένο μην να τους ενισχύσει. Όμως, όπως φαίνεται το μεγάλο έλλειμα του προϋπολογισμού και η μείωση των εσόδων δεν επιτρέπει στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους να συνεχίσει να ενισχύει με έκτακτα επιδόματα κλάδους της οικονομίας που με κρατική εντολή παρέμεινα κλειστοί το προηγούμενο διάστημα. Άλλωστε ούτε 8η επιστρεπτέα προκαταβολή θα υπάρξει κάτι που δείχνει ότι από δω και πέρα οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες θα πρέπει να σταθούν όρθιοι στα πόδια τους με τις δικές τους δυνάμεις όσο δύσκολες είναι οι συνθήκες στην οικονομία λόγω της κρίσης του κορωνοϊού.
Από την άλλη ευχάριστη είδηση αποτελεί το γεγονός ότι θα συνεχιστεί και για τον Ιούλιο η απαλλαγή ή μείωση των ενοικίων για συγκεκριμένους κλάδους της οικονομίας και η αποζημίωση των ιδιοκτητών – εκμισθωτών που έχουν απώλειες εσόδων.
Απαλλαγή ενοικίων και για Ιούλιο
Σήμερα καταβάλλονται οι εκκαθαρίσεις των αποζημιώσεων Απριλίου και οι προκαταβολές Μαΐου και θα εκκαθαριστούν και θα καταβληθούν οι αποζημιώσεις για τις υπεκμισθώσεις ενός ακινήτου, για τις οποίες έχουν ήδη υποβληθεί αιτήσεις καταβολής αποζημίωσης από τους αρχικούς ιδιοκτήτες. H πλατφόρμα για την υποβολή δηλώσεων COVID Μαΐου θα ανοίξει την 1η Ιουλίου, ενώ από τις 5 έως τις 20 Ιουλίου θα αναρτηθούν ειδοποιήσεις λαθών και θα αποσταλούν μηνύματα στους ενδιαφερόμενους, και θα ανοίξει ξανά η πλατφόρμα για αρχικές και τροποποιητικές δηλώσεις Ιανουαρίου – Απριλίου 2021. Μεταξύ αυτών, και για υποβολή αρχικών δηλώσεων για υπεκμισθώσεις ενός ακινήτου.
Για τον μήνα Ιούλιο προβλέπεται πλήρης απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής ενοικίου μόνο για τις επιχειρήσεις στις οποίες επιβάλλονται περιοριστικά μέτρα λειτουργίας στα τέλη Ιουνίου, όπως επιχειρήσεις του πολιτισμού και αθλητισμού, δραστηριότητες που σχετίζονται με τη διοργάνωση εκδηλώσεων και εκθέσεων, πάρκα αναψυχής και επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή. Επιπλέον, εντάσσονται και τα γυμναστήρια, για τα οποία ίσχυε απαγόρευση δραστηριότητας έως πρόσφατα και λειτουργούν ακόμη με σημαντικούς περιορισμούς. Η καταβολή μειωμένου ενοικίου κατά 40% ισχύει μόνο για την κύρια κατοικία των εργαζόμενων που τίθενται σε αναστολή εργασίας τον μήνα Ιούλιο, καθώς και για τη φοιτητική κατοικία των εξαρτώμενων μελών αυτών.
Στην περίπτωση της πλήρους απαλλαγής ενοικίων οι ιδιοκτήτες θα λάβουν αποζημίωση από το κράτος το 80% του μισθώματος ενώ αν πρόκειται για μείωση ενοικίου κατά 40% το κράτος θα καταβάλει στον ιδιοκτήτη το 50% της απώλειας δηλαδή το 20% του ενοικίου.
Ενοίκια Ιουνίου
Από την άλλη έχει ξεκαθαρίσει ποιοι απαλλάσσονται από την καταβολή ενοικίων τον Ιούνιο και οι ποιοι θα έχουν μείωση κατά 40%. Ειδικότερα, πλήρη απαλλαγή έχουν οι κλάδοι της εστίασης, του τουρισμού, του πολιτισμού (σινεμά, θέατρα), του αθλητισμού, οι μεταφορές, τα γυμναστήρια, οι παιδότοποι, οι κλειστοί επαγγελματίες με κρατική εντολή, τα κέντρα διασκέδασης, μουσικές σκηνές κτλ. Οι ιδιοκτήτες θα λάβουν το 80% αν πρόκειται για φυσικά πρόσωπα και το 60% της απώλειας αν είναι νομικά πρόσωπα στα τέλη Ιουλίου.
Μειωμένα ενοίκια κατά 40% θα καταβάλουν οι επιχειρήσεις λιανεμπορίου αλλά και οι εργαζόμενοι για την 1η κατοικίας τους σε περίπτωση που ήταν σε αναστολή σύμβασης εργασίας και το Μάιο. Το ίδιο θα ισχύσει και για τα φοιτητικά ενοίκια παιδιών που οι γονείς τους ήταν σε αναστολή τον ίδιο μήνα. Οι ιδιοκτήτες θα λάβουν αποζημίωση από το κράτους στα τέλη Ιουλίου το 20% του συμφωνημένου μισθώματος.
Επιδότηση παγίων δαπανών
Την Παρασκευή 2 Ιουλίου λήγει η παράταση που έχει δώσει το υπουργείο Οικονομικών για την υποβολή αιτήσεων επιχειρήσεων και επαγγελματιών με τουλάχιστον ένα εργαζόμενο για την ένταξή τους στο πρόγραμμα επιδότηση παγίων δαπανών, ενώ δεν αποκλείεται να δοθεί και νέα παράταση προκειμένου να ενταχθούν όλοι όσοι ακόμη δεν έχουν προλάβει να εκδηλώσουν ενδιαφέρον. Η επιδότηση δεν θα είναι μετρητά, αλλά θα δοθεί με τη μορφή πιστωτικού δικαιώματος (voucher) και συμψηφισμού φόρων και ασφαλιστικών εισφορών.
Οι ενισχύσεις, που συνολικά θα ανέλθουν στα 500 εκατ. ευρώ, θα υπολογιστούν ως ποσοστό των παγίων δαπανών που πραγματοποιήθηκαν εντός του 2020 και δεν έχουν καλυφθεί από τις ενισχύσεις που έχουν δοθεί από το κράτος, ενώ οι επιχειρήσεις που θα είναι επιλέξιμες θα πρέπει να πληρούν σωρευτικά τα εξής:
* Να παρουσιάζουν ζημιά προ φόρων τουλάχιστον 30% είτε σε σχέση με τα ακαθάριστα έσοδά τους, είτε σε σχέση με τα συνολικά έξοδά τους για το 2020.
* Να παρουσιάζουν πτώση τζίρου τουλάχιστον 30% το 2020 σε σχέση με το 2019.
* Να απασχολούν τουλάχιστον 1 εργαζόμενο
* Να διατηρήσουν κατά μέσο όρο τον αριθμό του προσωπικού που απασχολούν έως την 31η Δεκεμβρίου 2021
Πάγιες δαπάνες θεωρούνται αυτές που που κατέβαλε πέρυσι η επιχείρηση για παροχές σε εργαζόμενους, ασφαλιστικές εισφορές αυτοαπασχολούμενων, ενέργεια, ύδρευση, τηλεπικοινωνίες, ενοίκια, λοιπά λειτουργικά έξοδα, και χρεωστικούς τόκους και συναφή έξοδα. Το ύψος της ενίσχυσης δεν μπορεί να υπερβαίνει το 70% επί των ζημιών προ φόρων για τις μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις και το 90% για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, ούτε μπορεί να υπερβαίνει την απώλεια τζίρου μεταξύ του 2020 και του 2019.
Latest News
ΓΣΕΕ: Άνιση η ευημερία στην Ελλάδα - Ο ρόλος πληθωρισμού, μισθών και στεγαστικής κρίσης
Η έκθεση του ΙΝΕ ΓΣΕΕ αναφέρει πως και το κόστος στέγασης στην Ελλάδα έχει δυσανάλογη επίδραση στην ευημερία των πολιτών διαφορετικής εισοδηματικής κατάστασης
Τι αλλάζει στις συντάξεις χηρείας: Τα τρία σενάρια στο τραπέζι
Αγωνία δικαιούχους του ιδιωτικού τομέα που είτε θα πρέπει να επιστρέψουν ποσά είτε να τους κοπεί μέρος του εισοδήματος. Τα θα γίνει με τις συντάξεις χηρείας
Τεκμαρτό εισόδημα: Τι αλλάζει φέτος για τους ελεύθερους επαγγελματίες
Η αύξηση του κατώτατου μισθού ανέβασε στα 11.620 ευρώ το ελάχιστο φορολογητέο εισόδημα - Πώς θα σβήσουν οι επιβαρύνσεις
Κατώτατος μισθός: Στα 40 ή 50 ευρώ η αύξηση το 2025 - Την 1η Απριλίου οι νέες αμοιβές
Εκκινεί εντός Ιανουαρίου η διαδικασία προσδιορισμού των αυξήσεων – Ο «οδικός χάρτης» της αναπροσαρμογής των μισθών αυξήσεων μέχρι το 2027
Μέσω IRIS οι πληρωμές των εισφορών για μη μισθωτούς
Η υπηρεσία παρέχει στους ασφαλισμένους τη δυνατότητα πληρωμής των εισφορών μέσω IRIS με e-banking ή mobile banking
Πρόσκληση για τη συγκρότηση των Επιτροπών γνωμοδότησης για τον κατώτατο μισθό
Οι δύο Επιτροπές θα υποβάλουν τα υπομνήματά τους προκειμένου αυτά να ληφθούν υπόψη για το ύψος της αύξησης που θα πάρει ο κατώτατος μισθός για το έτος 2025
Η Ελλάδα χάνει έως 1,5 δισ. ευρώ τον χρόνο από τις κενές θέσεις εργασίας
Τα μεγαλύτερα κενά εντοπίζονται στην εκπαίδευση (11.642 θέσεις εργασίας), το εμπόριο (8.447), τη δημόσια διοίκηση και την άμυνα (6.903) και στην εστίαση και τα καταλύματα (6.345)
Αυξάνεται στα 1.850 ευρώ το μηνιαίο ποσό για επαγγελματίες αναδόχους γονείς παιδιών με αναπηρία
Τα παιδιά θα λαμβάνουν κανονικά και όλα τα προνοιακά και αναπηρικά επιδόματα
Έρχεται νέο ασφαλιστικό μέσα στο 2025 - Πώς θα υπολογίζονται οι συντάξεις
Το νέο ασφαλιστικό αλλάζει τη βάση υπολογισμού της ανταποδοτικής σύνταξης - Θα πάψει να αυξάνεται με τον πληθωρισμό από το 2025
Ψηφιακός φάκελος για όλους τους φορολογουμένους - Το νέο Taxis
Ποια στοιχεία θα γνωρίζει η Εφορία του μέλλοντος που στήνεται από την ΑΑΔΕ - Θα παραμένει για τουλάχιστον 100 χρόνια, ολόκληρο το ιστορικό στη μνήμη