
Τη στιγμή που ο υδράργυρος έχει σκαρφαλώσει σε θερμοκρασίες ρεκόρ στον Καναδά και τη Σιβηρία, με εκατοντάδες θανάτους, η έκθεση του ΟΗΕ που αποκαλύπτει το Γαλλικό Πρακτορείο έρχεται να επιβεβαιώσει ότι τα φαινόμενα αυτά θα αυξηθούν στο μέλλον και θα φέρουν μαζί τους καταστροφικές συνέπειες για εκατομμύρια ανθρώπους.
Η έκθεση αυτή της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Αλλαγή του Κλίματος (IPCC) κάνει λόγο για ξηρασίες, καύσωνες και λιμούς, ενώ σύμφωνα με αυτήν οποιαδήποτε αύξηση πάνω από ένα βαθμό Κελσίου θα έχει τεράστιες και, κυρίως, μη αναστρέψιμες συνέπειες που μπορεί να διαρκέσουν πολλές χιλιάδες έτη.
Ειδικότερα, οι συντάκτες της έκθεσης αναφέρουν προηγούμενα παραδείγματα παρόμοιας κλιματικής κατάστασης στον πλανήτη όπως για παράδειγμα, την οξίνιση των ωκεανών πριν από 56 εκατ. έτη εξαιτίας της μεγαλύτερης απορρόφησης ποσοτήτων διοξειδίου του άνθρακα όπως συμβαίνει σήμερα. Σημειώνεται ότι, τότε, χρειάστηκαν 200.000 έτη για να επανέλθουν οι ωκεανοί στην αρχική τους κατάσταση.
Οι αλλαγές σε ορίζοντα 30 ετών
Επισημαίνεται ότι αν η μέση παγκόσμια θερμοκρασία αυξηθεί στα προβλεπόμενα επίπεδα πέριξ του 1,5 βαθμού Κελσίου, σε 30 χρόνια θα κάνουν την εμφάνιση τους μια σειρά από δραματικές επιπτώσεις, ήτοι: ξηρασίες, ολοένα και περισσότεροι και μεγαλύτερης έντασης καύσωνες καθώς και λιμοί.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της επιτροπής το 2050 θα υπάρχουν τουλάχιστον 130 εκατ. άνθρωποι που θα βρεθούν αντιμέτωποι με το φάσμα της χρόνιας λιμοκτονίας, 350 εκατ. άνθρωποι θα εκτεθούν σε ξηρασίες και 420 εκατ. άνθρωποι σε φονικούς καύσωνες.
Μέχρι το 2026 η μέση παγκόσμια θερμοκρασία θα αυξηθεί κατά 1,5 βαθμούς Κελσίου
«Η κλιματική αλλαγή θα μεταβάλει δομικά την ζωή στην Γη τις επόμενες δεκαετίες ακόμη και αν η ανθρωπότητα βρει τρόπο να καθυποτάξει τις εκπομπές βλαβερών αερίων στην ατμόσφαιρα» αναφέρουν οι συντάκτες στην έκθεση τους.
Τονίζουν δε, ότι με τα υπάρχοντα δεδομένα η αύξηση της μέσης θερμοκρασίας μέχρι τα μέσα του αιώνα θα είναι δύο βαθμούς Κελσίου, στην πιο ευοίωνη εκτίμηση.
Παράλληλα, από την πλευρά του, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας, επίσης υπηρεσία του ΟΗΕ, προβλέπει ότι μια από τις προσεχείς πέντε χρονιές, μέχρι δηλαδή το 2026, η μέση παγκόσμια θερμοκρασία θα αυξηθεί κατά 1,5 βαθμούς Κελσίου, με ότι αρνητικό αυτό συνεπάγεται.


Latest News

Ξεκινούν την κατασκευή οκτώ φωτοβολταϊκών σταθμών MORE και ΔΕΗ Ανανεώσιμες
Καθοριστικό βήμα στη διαδικασία αδειοδότησης για τη MORE και τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες στη Μακεδονία

Δυναμική η ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών στην Ελλάδα το 2024
Τα φωτοβολταϊκά αποτελούσαν το 93,5% όλης της νέας εγκατεστημένης ισχύος από ΑΠΕ για το 2024

Οι στόχοι της Ελλάδας για την πράσινη μετάβαση - Τι είπαν Παπασταύρου - Hoekstra
Οι προτεραιότητες για την πράσινη μετάβαση - Εξελίξεις για το Κοινωνικό Ταμείο για το Κλίμα

Ηλεκτρικά αυτοκίνητα «made in China» στη... Σερβία
Η JMEV επιβεβαίωσε την κατασκευή του εργοστασίου στη Σερβία

Made in Serbia - Τι σχεδιάζουν οι Κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες
Η JMEV επιβεβαίωσε την κατασκευή του εργοστασίου

ΔΕΗ blue: Στην Πάτρα το πιο ισχυρό Hub φόρτισης της Ελλάδας
Με συνολική ισχύ 1,2 MW, το νέο ΔΕΗ blue Hub υποστηρίζει την ταυτόχρονη φόρτιση έως και 29 οχημάτων

Masdar: Εδραιώνει την παρουσία της στην Ευρώπη με την ολοκλήρωση της εξαγοράς του 100% της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ
Η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου της Masdar στην Ευρώπη, στο πλαίσιο του στρατηγικού στόχου της εταιρείας για 100 GW παγκόσμιας εγκατεστημένης ισχύος έως το 2030

ΟΤ Delphi Economic Forum X – Καρτάλης (ΕΚΠΑ): «Χωρίς τις ΑΠΕ, η Ελλάδα θα είχε υπερδιπλάσια τιμή ρεύματος»
Οι συνθήκες που διαμορφώνονται υπό την προεδρία Τραμπ στις ΗΠΑ, επηρεάζουν και θα επηρεάσουν την ενεργειακή μετάβαση, είπε ο Κώστας Καρτάλης, καθηγητής του ΕΚΠΑ, στο ΟΤ Delphi Economic Forum X

Ανοίγει το «παιχνίδι» με τις μπαταρίες στα φωτοβολταϊκά
Σε φάση εκκίνησης η πλατφόρμα υποδοχής αιτήσεων από τον ΔΕΔΔΗΕ. Εξετάζεται παράταση πέραν της 30ης Απριλίου λόγω των καθυστερήσεων.

Πλήγμα στον κλάδο της πράσινης ενέργειας από τους δασμούς Τραμπ
Οι δασμοί Τραμπ αποτελούν γροθιά στην πράσινη βιομηχανία που ήδη υποφέρει από την ανάκαμψη των ορυκτών καυσίμων