Τη στιγμή που ο υδράργυρος έχει σκαρφαλώσει σε θερμοκρασίες ρεκόρ στον Καναδά και τη Σιβηρία, με εκατοντάδες θανάτους, η έκθεση του ΟΗΕ που αποκαλύπτει το Γαλλικό Πρακτορείο έρχεται να επιβεβαιώσει ότι τα φαινόμενα αυτά θα αυξηθούν στο μέλλον και θα φέρουν μαζί τους καταστροφικές συνέπειες για εκατομμύρια ανθρώπους.
Η έκθεση αυτή της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Αλλαγή του Κλίματος (IPCC) κάνει λόγο για ξηρασίες, καύσωνες και λιμούς, ενώ σύμφωνα με αυτήν οποιαδήποτε αύξηση πάνω από ένα βαθμό Κελσίου θα έχει τεράστιες και, κυρίως, μη αναστρέψιμες συνέπειες που μπορεί να διαρκέσουν πολλές χιλιάδες έτη.
Ειδικότερα, οι συντάκτες της έκθεσης αναφέρουν προηγούμενα παραδείγματα παρόμοιας κλιματικής κατάστασης στον πλανήτη όπως για παράδειγμα, την οξίνιση των ωκεανών πριν από 56 εκατ. έτη εξαιτίας της μεγαλύτερης απορρόφησης ποσοτήτων διοξειδίου του άνθρακα όπως συμβαίνει σήμερα. Σημειώνεται ότι, τότε, χρειάστηκαν 200.000 έτη για να επανέλθουν οι ωκεανοί στην αρχική τους κατάσταση.
Οι αλλαγές σε ορίζοντα 30 ετών
Επισημαίνεται ότι αν η μέση παγκόσμια θερμοκρασία αυξηθεί στα προβλεπόμενα επίπεδα πέριξ του 1,5 βαθμού Κελσίου, σε 30 χρόνια θα κάνουν την εμφάνιση τους μια σειρά από δραματικές επιπτώσεις, ήτοι: ξηρασίες, ολοένα και περισσότεροι και μεγαλύτερης έντασης καύσωνες καθώς και λιμοί.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της επιτροπής το 2050 θα υπάρχουν τουλάχιστον 130 εκατ. άνθρωποι που θα βρεθούν αντιμέτωποι με το φάσμα της χρόνιας λιμοκτονίας, 350 εκατ. άνθρωποι θα εκτεθούν σε ξηρασίες και 420 εκατ. άνθρωποι σε φονικούς καύσωνες.
Μέχρι το 2026 η μέση παγκόσμια θερμοκρασία θα αυξηθεί κατά 1,5 βαθμούς Κελσίου
«Η κλιματική αλλαγή θα μεταβάλει δομικά την ζωή στην Γη τις επόμενες δεκαετίες ακόμη και αν η ανθρωπότητα βρει τρόπο να καθυποτάξει τις εκπομπές βλαβερών αερίων στην ατμόσφαιρα» αναφέρουν οι συντάκτες στην έκθεση τους.
Τονίζουν δε, ότι με τα υπάρχοντα δεδομένα η αύξηση της μέσης θερμοκρασίας μέχρι τα μέσα του αιώνα θα είναι δύο βαθμούς Κελσίου, στην πιο ευοίωνη εκτίμηση.
Παράλληλα, από την πλευρά του, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας, επίσης υπηρεσία του ΟΗΕ, προβλέπει ότι μια από τις προσεχείς πέντε χρονιές, μέχρι δηλαδή το 2026, η μέση παγκόσμια θερμοκρασία θα αυξηθεί κατά 1,5 βαθμούς Κελσίου, με ότι αρνητικό αυτό συνεπάγεται.
Latest News
Θέρμανση με κλιματιστικό: Συμβουλές για μέγιστη απόδοση και οικονομία!
Επιλέγοντας κλιματιστικά Fujitsu επιλέγετε υψηλή ενεργειακή απόδοση και διευρυμένο εύρος λειτουργίας
nrg: Λύσεις ηλεκτροκίνησης για επιχειρήσεις με το incharge – Η συνεργασία με την Astrazeneca
Η nrg με το incharge παρέχει ολοκληρωμένες λύσεις ηλεκτροκίνησης για τις επιχειρήσεις
Τίτλοι τέλους για το Gigafactory της Sunlight στη Δ. Μακεδονία – Τα εμπόδια
Η Sunlight Group δεν θα κατασκευάσει το εργοστάσιο μπαταριών λιθίου – Η αποχώρηση Μαντζούφα – Η επιδότηση των 245 εκατ. ευρώ
Μιχάλης Γραμματικόπουλος (Moody’s): Ποιους κλάδους της οικονομίας απειλεί η κλιματική αλλαγή
Ο οικονομικός αναλυτής και assistant director στη Moody’s αναλύει στην έντυπη έκδοση του Οικονομικού Ταχυδρόμου στο Βήμα. τα σενάρια βάσει των οποίων διάφορες κλιματικές πολιτικές, εκπομπές αερίων, άνοδοι των θερμοκρασιών και φυσικοί κίνδυνοι μπορούν να πλήξουν τη χώρα μας
Άνοιξαν οι αιτήσεις για τα «Συστήματα Αποθήκευσης στις επιχειρήσεις» - Οι δικαιούχοι
Το πρόγραμμα «Συστήματα Αποθήκευσης στις επιχειρήσεις» υλοποιείται στο πλαίσιο του “RePowerEU”
Μειώθηκαν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 7% στην ΕΕ το 2023
Μεταξύ 2013 και 2023, οι παραγωγοί σε όλες σχεδόν τις οικονομικές δραστηριότητες μείωσαν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου
Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για το πρόγραμμα «Αλλάζω Σύστημα Θέρμανσης και Θερμοσίφωνα»
Προτεραιότητα θα δοθεί στους δυνητικούς ωφελούμενους του προγράμματος, «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Θερμοσίφωνα» με μη εξαργυρωμένα voucher
Μπορεί η Ελλάδα να αντιμετωπίσει πυρκαγιές τύπου Λος Άντζελες - Τι απαντά ο Συνολάκης
«Οι άνεμοι είχαν ταχύτητες που φτάνανε τα 160 χιλιόμετρα την ώρα και με τέτοιες ταχύτητες δεν μπορεί κανείς να σταματήσεις τις πυρκαγιές γιατί δεν μπορούν να πετάξουν αεροπλάνα»
Πρωταγωνίστρια στα PPAs η Ελλάδα
Τα τεχνολογικά μεγαθήρια όπως η Amazon, η Google και η Microsoft επιλέγουν την Ελλάδα για επενδύσεις στην ανανεώσιμη ενέργεια
Ποιες οι περιοχές με το μεγαλύτερο προβάδισμα στο Εξοικονομώ 2025
Στον Οδηγό του προγράμματος περιλαμβάνεται η κατάταξη κάθε οικισμού της χώρας ξεχωριστά, ως προς το κριτήριο των «βαθμοημερών»