
Ζημιές κατάγραψε το πρώτο τρίμηνο του 2021 η εισηγμένη στο NYSE ναυτιλιακή εταιρεία του Ομίλου Τσάκου η Tsakos Energy Navigation (TEN), που ελέγχει ένα στόλο από 64 δεξαμενόπλοια και τρία πλοία μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου.
Η πτώση των ναύλων στον κλάδο των δεξαμενοπλοίων επηρέασε τόσο τα έσοδα τα οποία μειώθηκαν στα 139,013 εκατ. δολ. από 178,899 εκατ. δολ. ένα χρόνο πριν όσο και τα αποτέλεσμα τα οποία ήταν ζημίες ύψους 4,822 εκατ. δολ. έναντι κερδών ύψους 21,221 εκατ. δολ. το πρώτο τρίμηνο του 2020. Να σημειωθεί πάντως ότι το τέταρτο τρίμηνο του 2020 οι ζημίες που κατέγραψε η ΤΕΝ ήταν υψηλότερες, στα 29,6 εκατ. δολ.
Η διοίκηση της ΤΕΝ αξιοποίησε την περίοδο χαμηλών ναύλων προκειμένου να φέρει πιο μπροστά ένα πρόγραμμα δεξαμενισμών πλοίων της, ετσι ώστε αυτά να είναι έτοιμα όταν η αγορά ανακάμψει κάτι που οι ειδικοί αναμένουν για το επόμενο διάστημα.
Κατά την διάρκεια του πρώτου τριμήνου πάντως τα έσοδα από συμβάσεις χρονοναύλωσης ήταν και πάλι επαρκή για την κάλυψη των εξόδων της ΤΕΝ (opex, γενικά, ναύλωσης και τόκων δανείων) αναδεικνύοντας την αξία της στρατηγικής της εταιρείας.
Επίσης, παρά το φορτωμένο πρόγραμμα δεξαμενισμών η απασχόληση του στόλου έφτασε στο 92%, ενώ το μέσο ημερήσιο έσοδο (TCE) ανά πλοίο ανήλθε στα 18.121 δολ. κατά το πρώτο τρίμηνο του 2021, πάνω από τον μέσο όρο της αγοράς.
Mε τις προσπάθειες όλων προς τη σωστή κατεύθυνση, οι απώλειες του πρώτου τριμήνου ήταν σημαντικά λιγότερες από αυτές του τέταρτου τριμήνου του 2020 δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΤΕΝ Νίκος Τσάκος στους αναλυτές ενώ ο COO Γιώργος Σαρόγλου πρόσθεσε ότι η εταιρεία προετοιμάζεται για την ανάκαμψη του κλάδου που θα είναι παρόμοια με εκείνη στις αγορές εμπορευματοκιβωτίων και χύδην ξηρού φορτίου.
Τέλος, ο Νίκος Τσάκος σημείωσε απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις ότι η εταιρεία βρίσκεται σε συζητήσεις με μεγάλες εταιρείες ενέργειας που είναι πελάτες, από τις οποίες συζητήσεις θα εξαρτηθεί εάν θα προχωρήσει σε νέο πρόγραμμα ναυπήγησης νέων δεξαμενοπλοίων.
Επίσης, όπως τόνισε ο κ. Τσάκος, η δομή της ναυτιλιακής βιομηχανίας αλλάζει και αποκάλυψε ότι ειδική επιτροπή υπό τον πρώην επικεφαλής του ΙΜΟ κ Ευθύμιο Μητρόπουλο έχει συσταθεί από την ΤΕΝ προκειμένου να διερευνήσει τι είδους πλοία (καύσιμα, κινητήρας) θα επικρατήσουν στο μέλλον για να παραγγείλει και η εταιρεία τα ανάλογα.


Latest News

Η μεταβλητότητα παραμένει το κυρίαρχο στοιχείο για τα δεξαμενόπλοια
Η πτώση για τα δεξαμενόπλοι μπορεί να μην είναι άμεση - Οι ανισορροπίες στην προσφορά και στη ζήτηση πετρελαίου θα παραμένουν παράλληλα με τις ευκαιρίες

Capital Clean Energy Carriers: Καθέλκυση του μεγαλύτερου στην ιστορία πλοίου μεταφοράς υγρού διοξειδίου του άνθρακα
Κατασκευάζεται από τα Κορεάτικα ναυπηγεία HD Hyundai Mipo και διαθέτει χωρητικότητα 22.000 κ.μ.

Αύξηση κερδών κατά 37% το 2024 για τον ΟΛΘ - Προτείνει μέρισμα 2 ευρώ/μετοχη
Το προτεινόμενο μέρισμα θα είναι στα € 2 ανά μετοχή, αυξημένο κατά 54% σε σχέση με το προηγούμενο έτος (1,3 ευρώ ανά μετοχή)

Πώς θα κινηθούν οι τιμές στα ακτοπλοϊκά φέτος – Τι θα γίνει με τα ταχύπλοα
«Υπάρχει κυβερνητική δέσμευση να μην αυξηθούν οι τιμές στα συμβατικά πλοία, ενώ στα ταχύπλοα ενδέχεται να μειωθούν» σημείωσε ο υφυπουργός Ναυτιλίας, Στέφανος Γκίκας

«Ξεπουλάνε» τα ακτοπλοϊκά για το Πάσχα - «Ζαλίζουν» οι τιμές
Οι τουριστικοί πράκτορες επισημαίνουν ότι για την Μεγάλη Τετάρτη και την Μεγάλη Πέμπτη τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια είναι ελάχιστα

Τραμπ: Εντολή στις υπηρεσίες να σχεδιάσουν τη Ναυτική Αναγέννηση των ΗΠΑ
Το εκτελεστικό διάταγμα του Τραμπ αποσκοπεί στην αντιμετώπιση της κυριαρχίας της Κίνας στη ναυτιλία των ωκεανών

Το στοίχημα Κικίλια για μείωση των τιμών
Οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Ναυτιλίας θα πρέπει να καταγράψουν τις τιμές που ισχύουν αυτή τη στιγμή για όλες τις γραμμές και όλα τα πλοία

Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών: Θετικά και αρνητικά σημεία στην απόφαση του ΙΜΟ για την πράσινη μετάβαση της ναυτιλίας
Η πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστώ, Μελίνα Τραυλού μιλάει για άδικη μεταχείριση του LNG που υπονομεύει τις επενδύσεις που έχουν πραγματοποιηθεί

Οι Ευρωπαίοι εφοπλιστές χαιρετίζουν τη συμφωνία για τις ανθρακούχες εκπομπές
Η συμφωνία επιτεύχθηκε μετά από ψηφοφορία, ένα γεγονός σπάνιο στον ΙΜΟ όπου πάντα επιδιώκεται η ομοφωνία

Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών: +100 υποτροφίες για το Ακαδημαϊκό Έτος 2025-2026
Η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών χορηγεί και φέτος +100 Υποτροφίες, καθώς και την υποτροφία με τη συμβολική ονομασία «Αριστεία»