Οι Microsoft και Google τερμάτισαν την σχεδόν εξαετή ανακωχή που είχαν κηρύξει ώστε να αποφευχθούν οι «ανοικτές» συγκρούσεις, ανοίγοντας έτσι εκ νέου το δρόμο για νέες, άμεσες συγκρούσεις, ενώ την ίδια ώρα οι ρυθμιστικές αρχές στοχεύουν στον ανταγωνισμό μεταξύ των μεγάλων αμερικανικών τεχνολογικών ομίλων.

Οι κολοσσοί του λογισμικού και των μηχανών αναζήτησης είχαν πετύχει μία σπάνια συμφωνία το 2015 βάζοντας προσωρινό τέλος στις συνεχιζόμενες δικαστικές διαμάχες. Εκείνη η «ανακωχή» είχε επιτευχθεί λίγο μετά αφότου στην ηγεσία των δύο εταιρειών βρέθηκαν δύο νέα πρόσωπα: ο Sundar Pichai έγινε CEO της Google και ο Satya Nadella ανέλαβε τα ηνία της Microsoft.

Οι δύο εταιρείες επέλυσαν τότε τις μεταξύ τους νομικές υποθέσεις που εκκρεμούσαν και συμφώνησαν να μην καταφεύγουν σε νομικά μέσα ή να θέτουν αιτήματα σε ρυθμιστικές αρχές, η μία εναντίον της άλλης, χωρίς πρώτα να προσπαθούν να επιλύουν τις διαφωνίες τους σε ανώτατο εταιρικό επίπεδο, αναφέρουν ανώνυμες πηγές στους Financial Times σχετικά με το θέμα.
Ωστόσο, η συγκεκριμένη συμφωνία εξέπνευσε στα μέσα Απριλίου με τις δύο πλευρές να αποφασίζουν να μην την ανανεώσουν, σύμφωνα με άτομα που έχουν γνώση του συγκεκριμένου θέματος.

Η αρχική συμφωνία προέβλεπε επίσης και τη στενότερη συνεργασία σε περιοχές κοινού εμπορικού ενδιαφέροντος, αν και κατά κοινή ομολογία δεν απέτρεψε σε καμία περίπτωση την ευθύ ανταγωνισμό σε συγκεκριμένες αγορές, όπως του cloud computing και των εφαρμογών «online παραγωγικότητας». Όπως σημειώνει ο Έρικ Γκόλντμαν, καθηγητής νομικής στο πανεπιστήμιο της Σάντα Κλάρα «είναι πάντα ανησυχητικό να βλέπεις άμεσους ανταγωνιστές να καταρτίζουν τέτοιου είδους ιδιωτικές συμφωνίες». Ωστόσο, όπως δηλώνει στους Financial Times, αυτή η συμφωνία έδωσε τέλος σε ορισμένα από τα «βρώμικα κόλπα» των δύο πλευρών.

Τα σημάδια της νέας αντιπαλότητας έχουν ήδη κάνει την εμφάνισή τους. Ο Μπραντ Σμιθ, πρόεδρος της Microsoft, επιτέθηκε δημοσίως στην Google όταν αυτή απείλησε να αφαιρέσει την υπηρεσία αναζήτησης από την αγορά της Αυστραλίας προκειμένου να μην πληρώσει τους δημοσιογραφικούς οργανισμούς για τη χρήση του περιεχομένου. Σε πιο πρόσφατη εμφάνισή του στο Bloomberg, ο Σμιθ εξέφρασε τα παράπονά του κατηγορώντας την Google ότι «κωφεύει» στις εκκλήσεις της Microsoft να καταστήσουν τις κυρίαρχες υπηρεσίες ψηφιακής διαφήμισης διαλειτουργικές με άλλες εταιρείες, κάτι που θα έκανε την αγορά περισσότερο ανταγωνιστική.

Ορισμένα στελέχη της Microsoft θεωρούν ότι η συμφωνία του 2015 ήταν περισσότερο επωφελής για την Google παρά για την ίδια. Οι κινήσεις της Microsoft έρχονται σε μία εποχή που βρίσκει την Google και τις επιχειρηματικές πρακτικές της να προσελκύουν αυξημένο έλεγχο από ρυθμιστικές αρχές, σε όλο τον κόσμο. Η Microsoft από την άλλη έχει αρκετό καιρό να στοχοποιηθεί με τον ίδιο τρόπο, αν και πρόσφατα έγινε η δεύτερη τεχνολογική εταιρεία, μετά την Apple, με χρηματιστηριακή αξία μεγαλύτερη του ενός τρισεκατομμυρίου δολαρίων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Ρωσία: Πώς και γιατί το υπουργείο Ενέργειας θέλει τη συγχώνευση των πετρελαϊκών εταιρειών της χώρας
Διεθνή |

Ποιοι θέλουν τη συγχώνευση των πετρελαϊκών εταιρειών στη Ρωσία - Το σχέδιο και οι αντιδράσεις

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι στον τομέα ενέργειας στη Ρωσία έχουν εκφράσει εδώ και καιρό δυσαρέσκεια για τον περιορισμένο έλεγχο του υπουργείου στις εταιρείες πετρελαίου