«Κόκκινο» χτυπάνε οι προκρατήσεις κατοικιών και αυτοτελών διαμερισμάτων στους τουριστικούς προορισμούς της χώρας. Η ανάγκη για ολιγοήμερες… «αποδράσεις» σε προσιτά τιμές ειδικά για οικογένειες με παιδιά φαίνεται πως είναι πιο έντονη από ποτέ τη φετινή καλοκαιρινή σεζόν, μετά από έναν δύσκολο χειμώνα που σημαδεύτηκε από την πολύμηνη καραντίνα και τους αυστηρούς περιορισμούς στη λειτουργία του εμπορίου και της οικονομίας. Η αβεβαιότητα που εξακολουθεί να υπάρχει σχετικά με τον τερματισμό της πανδημίας και η ανησυχία για την πιθανότητα ενός «τέταρτου κύματος» στρέφει πολλούς στη λύση της βραχυχρόνιας μίσθωσης αυτοτελών διαμερισμάτων ή κατοικιών που προσφέρουν τη δυνατότητα της απομόνωσης… Βέβαια, οι υψηλές πληρότητες που καταγράφονται συνδέονται και με τη σχετικά μικρή προσφορά.
Οπως αναφέρουν παράγοντες της κτηματαγοράς, τα ακίνητα που είναι κατάλληλα για οικογένειες ή μεγάλες ομάδες ατόμων και βρίσκονται πλησίον ή/και κοντά σε παραλία και διατίθενται σε προσιτές τιμές, σε πολλές περιπτώσεις είναι ελάχιστα σε σχέση με τον συνολικό αριθμό που είναι εγγεγραμμένα στις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης. Υπογραμμίζουν ακόμη πως οι τιμές όσο οδεύουμε προς την κορύφωση της τουριστικής σεζόν, το δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου αναμένεται να κινηθούν ανοδικά, με δεδομένη και την αύξηση της ζήτησης που παρατηρείται παραδοσιακά το συγκεκριμένο διάστημα, τονίζοντας πως κλειδί για να πετύχει κάποιος καλή τιμή είναι ο σωστός προγραμματισμός των διακοπών 2-3 μήνες πριν από την άφιξή του στον τουριστικό προορισμό. Δεν είναι τυχαίο, όπως λένε, το γεγονός ότι οι περισσότεροι αλλοδαποί τουρίστες κλείνουν τις διακοπές τους εντός του πρώτου τριμήνου του έτους με στόχο τόσο την καλύτερη τιμή αλλά και τη δυνατότητα επιλογών.
Μια «καλή εικόνα» για τα επίπεδα των τιμών και το είδος των κατοικιών που προσφέρονται σε όλη την Ελλάδα κυρίως για τετραμελείς οικογένειες με παιδιά από 2 έως 12 ετών προσφέρουν τα στοιχεία που συνέλεξε το Πανελλαδικό Δίκτυο E-Real Estates για λογαριασμό των «ΝΕΩΝ» για πέντε διανυκτερεύσεις με κόστος έως 500 ευρώ για τον μήνα Ιούνιο. Ενδεικτικά, το κόστος διαμονής σε κατοικία 55 τ.μ. στη Νάξο διαμορφώνεται σε 388 ευρώ, στη Νάουσα της Πάρου σε 493 ευρώ (κατοικία 55 τ.μ.) στην Ανδρο στην περιοχή Μπατσί σε 380 ευρώ (κατοικία 67 τ.μ.), στην Αμοργό σε 470 ευρώ, ενώ στην Τήνο στον Αγιο Ρωμανό σε 475 ευρώ (κατοικία 70 τ.μ.). Στο «νησί των ανέμων», τη Μύκονο, μια οικογένεια μπορούσε να μείνει για πέντε ημέρες σε κατοικία 60 τ.μ. στη Χώρα, καταβάλλοντας 472 ευρώ. Στη Σαντορίνη στην περιοχή Φοίνικας η διαμονή σε κατοικία 52 τ.μ. κοστίζει 456 ευρώ για 5 διανυκτερεύσεις, ενώ στην περιοχή Καμάρι κατοικία 40 τ.μ. διατίθεται για 5 διανυκτερεύσεις έναντι 471 ευρώ.
Περισσότερες επιλογές προσφέρουν τα νησιά του Ιονίου, τα οποία διαθέτουν περισσότερα ακίνητα εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης. Για παράδειγμα στο Αργοστόλι της Κεφαλονιάς διατίθεται κατοικία 90 τ.μ. για 5 διανυκτερεύσεις έναντι 392 ευρώ.
Τα «road trip»
Υψηλή ζήτηση παρατηρείται και για το σύνολο των παραθαλάσσιων περιοχών της ηπειρωτικής Ελλάδας για κατοικίες που διατίθενται με βραχυχρόνια μίσθωση. Ολα δείχνουν πως τη φετινή χρονιά, ο οδικός τουρισμός και τα περίφημα «road trips» θα γνωρίσουν «άνθηση» καθώς πολλοί τουρίστες αποφεύγουν να μετακινηθούν με μέσα μαζικής μεταφοράς (αεροπλάνα, τρένα, λεωφορεία) λόγω της πανδημικής κρίσης. Ενδεικτικό της νέας τάσης που αναπτύσσεται είναι και η ανάδειξη νέων εναλλακτικών προορισμών, οι οποίοι μέχρι σήμερα δεν υπήρχαν στον τουριστικό χάρτη.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Πανελλαδικού Δικτύου E- Real Estates, Θεμιστοκλή Μπάκα πρωταγωνιστικό ρόλο και το φετινό καλοκαίρι φέρεται να έχουν οι παραθαλάσσιες περιοχές της Μεσσηνίας λόγω τόσο της φυσικής ομορφιάς αλλά και του καλού οδικού δικτύου που τη συνδέει με την Αθήνα. Εντονη κινητικότητα καταγράφεται και στη Μεσσηνιακή Μάνη, στα παράλια του νομού Κορινθίας (Λέχαιο, Ξυλόκαστρο, Κιάτο, Λουτράκι, Λουτρά Ωραίας Ελένης), ενώ αρχίζει να μπαίνει στον τουριστικό χάρτη και η Αχαΐα κυρίως στις παραθαλάσσιες περιοχές της Αιγιαλείας.
Έντονο ενδιαφέρον εκδηλώνεται και για τη «χρυσή» αμμώδη ακτογραμμή του νομού Ηλείας και ιδιαίτερα η Κυλλήνη και η Κουρούτα, περιοχές που εκτιμάται πως θα αποτελέσουν «Μήλον της Εριδος» τα επόμενα χρόνια. «Σταθερή αξία» παραμένουν τα παραθαλάσσια προάστια της Ηπείρου όπως τα Σύβοτα, η Πάργα, το Καναλλάκι Πρέβεζας, η Ηγουμενίτσα, καθώς και παραθαλάσσιοι προορισμοί όπως η Πέρδικα, η παραλία Βράχου και η Παραμυθιά, όπου καταγράφονται προκρατήσεις ακόμη και 74% για 5νθήμερα τους καλοκαιρινούς μήνες.
Στο επίκεντρο βρίσκεται και η Χαλκιδική, όπου ήδη υπάρχει αυξημένη κινητικότητα για εκδρομές με μια ή/και δυο διανυκτερεύσεις ενώ έντονο καταγράφεται και το «κύμα» Βαλκάνιων που επισκέπτονται οδικώς τη Χαλκιδική ακόμη και για διήμερες – τριήμερες εξορμήσεις. Δυναμική τέλος θα είναι και φέτος η εμφάνιση των παραθαλάσσιων προορισμών της Περιφέρειας Θεσσαλίας, ενώ αρκετοί Αθηναίοι αναμένεται να επιλέξουν φέτος είτε την Εύβοια, είτε τη Φθιώτιδα κυρίως λόγω του καλού οδικού δικτύου και της κοντινής χιλιομετρικής απόστασης.
Latest News
Θεοδωρικάκος για ακύρωση Turkaegean: Η κυβέρνηση διαχρονικά προασπίζει το εθνικό συμφέρον
«Θεωρώ ότι η απόφαση είναι ισχυρή και ό,τι έχουμε να κάνουμε σε νομικό επίπεδο, θα συνεχίσουμε να το κάνουμε», δήλωσε ο Τάκης Θεοδωρικάκος
Οικογένεια Χατζηλαζάρου: Μετά το «Τιτάνια» στήνουν νέα πεντάστερη μονάδα στη Ρόδο
Η οικογένεια Χατζηλαζάρου προχωρά σε νέα επένδυση 60 εκατ. ευρώ στο νησί της Ρόδου – Τα οικονομικά μεγέθη και η απόκτηση του «Τιτάνια» στην Αθήνα
«Ριζικό λίφτινγκ» στις μαρίνες με επενδύσεις 180 εκατ. - Στα σκαριά πάνω από 40 project
Αναβαθμίζονται οι μαρίνες της χώρας και μαζί το τουριστικό προϊόν - Ποια projects εγκρίθηκαν, ποια απορρίφθηκαν
Πώς θα κινηθεί ο ελληνικός τουρισμός το 2025 - Τι αποκαλύπτουν τέσσερις μελέτες
Τουρισμός: Η Ελλάδα συνεχίζει να ανταγωνίζεται χώρες όπως η Ισπανία, η Ιταλία, η Γαλλία, η Πορτογαλία, η Τουρκία και η Κροατία
Γιατί οι τουρίστες συρρέουν στο… τοξικότερο νησί στον κόσμο
Πρόκειται για ένα ηφαιστειογενές νησί περίπου 177 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Τόκιο
Προσθέτει «αστέρια» στις μονάδες του στην Ελλάδα ο Όμιλος Λούη
Τι σχεδιάζει ο όμιλος Λούη για τις τουριστικές επενδύσεις του στην Ελλάδα - Τι έδειξε το Ταμείο για την περσινή χρονιά
Η ΕΕ ακυρώνει το εμπορικό σήμα «Turkaegean» - Όλη η απόφαση στον ΟΤ
Το 2021 ο Οργανισμός Τουριστικής Προβολής και Ανάπτυξης Τουρκίας κατέθεσε προς κατοχύρωση στο EUIPO το εμπορικό σήμα «Turkaegean»
Οι ξενοδόχοι στην αντεπίθεση: Προσφεύγουν κατά απόφασης δήμου για νέο τέλος
Το «τέλος βιώσιμης ανάπτυξης» που επιβάλει ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης αποτελεί πρωτοφανή απόφαση, λέει ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών Αττικής και Αργοσαρωνικού
Nέα ρεκόρ στον τουρισμό καταγράφει η Ελλάδα - Τι αναφέρει η Handelsblatt
Η αύξηση του τουρισμού στην Ελλάδα, η κίνηση στα αεροδρόμια από την οποία επωφελείται και η γερμανική Fraport
Ορεινοί προορισμοί: Ξενοδοχεία vs Airbnb – Ποιοι κέρδισαν στις γιορτές
Άσπρη μέρα είδαν οι ορεινοί προορισμοί στις εορτές Χριστουγέννων, Πρωτοχρονιάς και Θεοφανείων – Πώς τα Airbnb έκλεψαν… κίνηση από τα ξενοδοχεία