Με απώλειες που φτάνουν το 47% από τα υψηλά επίπεδα του, στα 65.000 δολάρια τον Απρίλιο, έκλεισε το πρώτο εξάμηνο, το Bitcoin. Ωστόσο, παρά το διαρκές υψηλό επενδυτικό ενδιαφέρον, υπάρχουν σημεία κινδύνου που, όπως εξηγεί σε ανάλυση του το CNBC, μπορεί να λειτουργήσουν σαν τροχοπέδη για την πορεία του κορυφαίου ψηφιακού νομίσματος.
Ένα σημαντικό σημείο κινδύνου έχει να κάνει με τη διογκούμενη συζήτηση για τους κανονισμούς και τον τρόπο λειτουργίας της αγοράς των crypto. Ήδη η σκληρή στάση που αποφάσισε να υιοθετήσει η Κίνα έχει αποτελέσει ένα σημαντικό πλήγμα για τον κλάδο, από το να… κυνηγάει ορυχεία crypto έως το απαγορευτικό που εξέδωσε προς χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και εταιρείες πληρωμών να μην δέχονται συναλλαγές σε crypto και να μην συναλλάσσονται καν με εταιρείες crypto. Και βέβαια η Κίνα δεν είναι η μόνη, αν λάβουμε υπόψη πως και η αρμόδια ρυθμιστική αρχή του Ηνωμένου Βασιλείου αποφάσισε προ ημερών να μπλοκάρει τη λειτουργία του Binance, ήτοι του μεγαλύτερου ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων στον κόσμο.
Αντιστοίχως, και σε θεσμικό επίπεδο κορυφαίοι υπουργοί, όπως η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν έχουν προειδοποιήσει για τη χρήση των κρυπτονομισμάτων για παράτυπες συναλλαγές και διακίνηση μαύρου χρήματος. Βέβαια, η περσινή πρωτοβουλία της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ να προτείνει τη θέσπιση ενός κανόνα για τη διακίνηση μαύρου χρήματος, που θα καλύπτει όσους διαθέτουν crypto, απαιτώντας να περάσουν από αυξημένο έλεγχο εφόσον έχουν κάνει συναλλαγές αξίας άνω των 3.000 δολαρίων, δεν προχώρησε, όμως αυτό δεν σημαίνει πως δεν θα επανέλθει στο τραπέζι.
Δεν είναι τυχαίο πως σε σημείωμα της, την περασμένη εβδομάδα, η ελβετική UBS προειδοποίησε πως οι αλλαγές στο κανονιστικό πλαίσιο και η μετακίνηση της διάθεσης των επενδυτών μπορεί να… ξεφουσκώσει τη «φούσκα» των crypto. Αν και η ίδια η τράπεζα αναγκάστηκε πριν από ενάμιση μήνα να ενδώσει στις πιέσεις των πελατών της (και δη, των μεγαλομετοχών της) προσφέροντας επενδύσεις σε κρυπτονομίσματα, μια αλλαγή στάσης που ήρθε σε συνέχεια και της ανάλογης στροφής που έκαναν, κυρίως το τελευταίο δίμηνο, πολλές διεθνείς επενδυτικές τράπεζες, μετά από απαίτηση των πελατών τους.
Ένα ακόμη σημείο κινδύνου έχει να κάνει με τις ακραίες διακυμάνσεις των ίδιων των ψηφιακών νομισμάτων. Για παράδειγμα το Bitcoin ξεκίνησε τη χρονιά με ένα… τρελό ράλι που το οδήγησε έως και στα 64,829 δολάρια τον Απρίλιο, για να ακολουθήσει μετά μια ελεύθερη πτώση που διαμόρφωσε την τιμή του στα 28.911 δολάρια τον Ιούνιο. Έκτοτε έχει ανέβει και πάλι πάνω από τα 33.000 δολάρια.
Οι έντονες αυτές διακυμάνσεις προβληματίζουν κάποιους επενδυτές, αν και προσελκύουν ακόμη περισσότερο άλλους. Εξάλλου, παρά το γιο-γιο στην τιμή του, η τιμή του Bitcoin παραμένει τρεις φορές πάνω σε σχέση με πέρυσι και η απόδοση του σε ετήσια βάση φτάνει το 18%, ήτοι πολύ παραπάνω από τα ετήσια κέρδη που αριθμούν οι βασικοί δείκτες της Wall Street.
«Οι διακυμάνσεις στην ουσία μπορεί να προσελκύσουν επενδυτές καθώς σημαίνουν πως τα funds μπορούν να αποκομίσουν σημαντικά κέρδη με μια σχετικά μικρή τοποθέτηση σε σχέση με το μέγεθος του συνολικού τους χαρτοφυλακίου» επεσήμανε στο CNBC ο Ρος Μίντλετον της πλατφόρμας DeversiFi. Μάλιστα, όπως εξήγησε, όσο περισσότερο καιρό το Bitcoin κινείται οριζόντια στα επίπεδα των 30-40 χιλιάδων δολαρίων, τότε θα θεωρηθεί πως «χτίζει» ένα μαξιλάρι στα επίπεδα αυτά, στέλνοντας το σήμα για φρέσκες επενδύσεις που θα επωφεληθούν της ανόδου του πάνω από το επίπεδο αυτό.
Βέβαια, το ζήτημα του αρνητικού περιβαλλοντολογικού αποτυπώματος του κλάδου συνιστά ένα ακόμη πρόβλημα. Οι εξορύξεις crypto χρειάζονται πολύ μεγάλες ποσότητες ηλεκτρικού ρεύματος, με αποτέλεσμα να θεωρούνται ιδιαίτερα ρυπογόνες. Και αυτό μπορεί να εξελιχτεί σε πρόβλημα δεδομένου πως οι επενδυτικές τράπεζες και όχι μόνο πιέζονται ασφυκτικά να λαμβάνουν αποφάσεις και να κάνουν τις επιλογές τους, με βάση το πόσο φιλικές προς το περιβάλλον είναι. Εξ ού και υπάρχει μια τάση απόρριψης της επένδυσης σε ρυπογόνες εταιρείες.
Latest News
Ράλι χωρίς φρένα για το Bitcoin - «Βλέπει» τα 100.000 δολάρια
Το Bitcoin καταρρίπτει το ένα ρεκόρ μετά άλλο, ενόψει της δεύτερης θητείας του Ντόναλντ Τραμπ - Έχει εκτοξευθεί κατά 40% από τις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου
Το Bitcoin πάνω από τα 95.000 δολάρια για πρώτη φορά
Το κρυπτονόμισμα Bitcoin ξεπέρασε το ψυχολογικό φράγμα των 95.000 δολαρίων περί τις 03:24 (ώρα Ελλάδας), φθάνοντας τα 95.004,50 δολάρια, επίπεδο άνευ προηγουμένου
Αγορές: H Nvidia μονοπωλεί το ενδιαφέρον της Wall Street – Θα συνεχιστεί το ράλι στα crypto;
Η εταιρεία με τη μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση στον κόσμο οδήγησε την άνοδο της Wall Street φέτος, έχει μεγάλη επιρροή στους δείκτες S&P 500 και Nasdaq 100 και ανακοινώνει τα αποτελέσματα τριμήνου
Ο χάκερ και η ράπερ "κροκόδειλος της Wall Street" που έκλεψαν δισ. σε bitcoin
Ο γεννημένος στη Ρωσία χάκερ και η αυτοαποκαλούμενη «κροκόδειλος της Wall Street» σύζυγός του έκλεψαν δισεκατομμύρια σε κρυπτονομίσματα
«Φρένο» στην επενδυτική φρενίτιδα για το bitcoin μετά την παρέμβαση Πάουελ
Παράγοντες της αγοράς κρυπτονομισμάτων και του bitcoin αναμένουν μεγάλη μεταβλητότητα
Οι θεσμικοί επιλέγουν crypto
Οι θεσμικοί επενδυτές έχουν αυξήσει την διάθεση τους να τοποθετηθούν σε περιουσιακά στοιχεία υψηλού κινδύνου, όπως είναι τα crypto
«Δασμοί» στα crypto υπέρ του κλίματος; - Η ανατρεπτική πρόταση στην COP29
Τα κρυπτονομίσματα απαιτούν τη χρήση μεγάλων ποσοτήτων ενέργειας και αυτό έχει μπει στο μικροσκόπιο της COP29
Ο Τραμπ γέμισε με ελπίδες τους επενδυτές crypto - Πόσο βάσιμες είναι;
Για πρώτη φορά η κεφαλαιοποίηση στα κρυπτονομίσματα έφτασε στα 3 τρισεκατομμύρια δολάρια
Συνεχίζει την «τρελή» κούρσα το bitcoin – «Έσπασε» τα 90.000 δολάρια
Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς του Bitcoin ανέρχεται πλέον σε σχεδόν 1,8 τρισ. δολάρια.
Ράλι στο Dogecoin - Όταν ένα memecoin γίνεται... υπουργείο
Το Dogecoin n ήταν ένας από τους μεγαλύτερους νικητές στο μετεκλογικό ράλι συμπαρασύροντας και άλλα κρυπτονομίσματα