Τα χρηματιστήρια στις ΗΠΑ απολαμβάνουν την άνοδο που προκαλεί η επιταχυνόμενη οικονομική ανάπτυξη κλείνοντας το εξάμηνο κοντά ή σε νέα υψηλά βίου, τα υπόλοιπα στον πλανήτη, ευρωπαϊκά και ασιατικά εμφάνισαν πτωτικό φινάλε τον Ιούνιο. Για αυτή τη δυναμική ευθύνη φέρουν οι ανησυχίες που έχει προκαλέσει σε αυτές τις περιοχές η έξαρση των κρουσμάτων του Covid-19 με τη βοήθεια του μεταλλαγμένου στελέχους Delta. Το ξεκίνημα του δεύτερου εξάμηνου στην Ασία σφραγίστηκε από τις πτωτικές μεταβολές των βασικών δεικτών με τους αναλυτές των ασιατικών αγορών να τονίζουν την επίδραση των δεδομένων για την πανδημία στο φρόνημα των επενδυτών.
Στην Αθήνα από τα μέσα της περασμένης εβδομάδας ξεκίνησε μια καθοδική συσσώρευση, τελικά εξελίχθηκε σε μια αλυσίδα πέντε πτωτικών κλεισιμάτων, που τις πρώτες μέρες έφερνε μικρές απώλειες αλλά στην τρέχουσα εβδομάδα ο καθοδικός βηματισμός μεγάλωσε. Από τη μέρα που εμφανίστηκε η πρόταση να μην δέχεται η ΕΕ Βρετανούς πολίτες για να μην διεισδύσει το στέλεχος Delta στις χώρες της Ένωσης.
Η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ για την κατάσταση που δημιουργήθηκε αναφέρει: “Η επάνοδος της υγειονομικής κρίσης, επαναφέρει την αβεβαιότητα στην Ελληνική Οικονομία και ακυρώνει τα αισιόδοξα σενάρια γρήγορης οικονομικής ανάκαμψης, με όπλο τον Τουρισμό. Έτσι, το Ελληνικό Χρηματιστήριο οπισθοδρομεί και αναζητείται το εγγύτερο όριο στήριξης για τον ΓΔ, ώστε σύντομα να ανακτηθούν οι 900 μονάδες. Ολοκληρώνεται σήμερα η διαδικασία της Α.Μ.Κ. της Alpha Bank, με το βιβλίο των Διεθνών Επενδυτών να σημειώνει σημαντική υπερκάλυψη, σηματοδοτώντας το ενισχυμένο πλέον ρόλο των Ξένων Επενδυτών στη Διοίκηση της Τράπεζας”.
Από τη Fast Finance ΑΕΠΕΥ τόνισαν: “Αν δει κάποιος το εβδομαδιαίο γράφημα του ΓΔ θα παρατηρήσει πως από το 2018 μέχρι σήμερα το επίπεδο 900+ έχει δοκιμαστεί 3 φορές. Καμία από αυτές δεν κατάφερε να το κατοχυρώσει σε χρόνο. Είναι λογικό σαν επίπεδο να είναι συγκεντρωμένοι αρκετοί πωλητές, που κάθε φορά δεν αφήνουν τον δείκτη να κάνει την υπέρβαση. Θα θυμίσουμε από την άλλη, ότι όταν η Αγορά πηγαίνει καλά βρίσκεται η ευκαιρία να γίνουν Α.Μ.Κ., ή και να εκδοθούν νέα ομόλογα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να απορροφάται η ρευστότητα και η Αγορά να δυσκολεύεται να αναρριχηθεί υψηλότερα. Είναι λογικό να χρειάζεται χρόνο και νέα κεφάλαια για να συμβεί αυτό. Οι προοπτικές της Οικονομίας όχι μόνο είναι καλές, αλλά δείχνουν σημάδια μίας μακροπρόθεσμης ανόδου. Υπομονή και επιμονή λοιπόν για την συνέχεια, μιας και με σύνεση και στρατηγική μπορούν να βγουν σημαντικές αποδόσεις στο μέλλον. Το 880 είναι ένα επίπεδο στήριξης, με την Αγορά να μοιάζει διορθωτική. Κάλο θα ήταν να βρεθεί και πάλι πάνω από τις 900 μονάδες και αν θέλει να πάρει καλύτερη τάση να κατοχυρώσει το 915. Σε κάθε περίπτωση, ένα σοβαρό ‘stop’ είναι το 852, σε εβδομαδιαίο γράφημα”.
Ωστόσο η προσέγγιση της σκληρής πραγματικότητας γίνεται με αισιοδοξία. Αφού η αγορά παρά την αλυσίδα των πρόσφατων πέντε καθοδικών συνεδριάσεων έχει καταφέρει αρκετά στο πρώτο εξάμηνο, σύμφωνα με τις τοποθετήσεις των εγχώριων αναλυτών. Ο υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης της Beta Sec. Μάνος Χατζηδάκης, παρατήρησε: Από το ξεκίνημα της χρονιάς η άντληση κεφαλαίων κοντεύει να ξεπεράσει τα 2,5 δισ. ευρώ (1,3 δισ. ευρώ Τρ. Πειραιώς, 800 εκατ. ευρώ Alpha Bank, 200 εκατ. ευρώ ομόλογο Motor Oil, 100 εκατ. ευρώ ομόλογο Costamare, 60 εκατ. ευρώ Αεροπορία Αιγαίου, 3 εκατ. Τζιρακιάν) χωρίς σε αυτά τα μεγέθη να λαμβάνονται υπόψη οι διεθνείς εκδόσεις ομολόγων των ΔΕΗ, Μυτιληναίου, Τρ. Πειραιώς κ.λ.π.), γεγονός που δείχνει μεν ισχυρό ενδιαφέρον για την Αγορά Ελληνικού ρίσκου, έχει όμως επιπτώσεις στη ρευστότητα της υποκείμενης Αγοράς. Λεφτά υπάρχουν, απλά δεν είναι άπειρα όπως θα θέλαμε να ήταν.
Ακόμα και έτσι το Χρηματιστήριο κλείνει σήμερα το εξάμηνο με κέρδη 10%, χωρίς σε αυτά να υπολογίζονται οι πολλές και πλούσιες μερισματικές αποδόσεις από 51 Εισηγμένες. Η κόπωση που απόλυτα φυσιολογικά διαπιστώνεται στις τελευταίες δύο εβδομάδες, δεν συνάδει με την ένταση των επιχειρηματικών νέων που διατηρούν ψηλά το ενδιαφέρον εκτός marketας. Υπάρχει δε η προοπτική, ο Ιούλιος να συνεχίσει να δίνει νέα με παρελκόμενες προεκτάσεις σε μετοχές, αφού μέσα στο μήνα έρχεται το κλείσιμο της Αποκρατικοποίησης της ΔΕΠΑ, η ανάδειξη του Αναδόχου της Εγνατίας Οδού, μια πιστοληπτική αξιολόγηση χρέους και τα “τεστ αντοχής” των Ευρωπαϊκών Τραπεζών, από τα οποία μόνο καλά νέα αναμένονται (πλέον) για τις Ελληνικές Τράπεζες”.
Latest News
Έβαλαν πλάτη οι μεγάλοι για το θετικό πρόσημο στο ΧΑ, στο -1% οι τράπεζες
Το Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε αρνητικά αυτήν την εβδομάδα, με τον ΓΔ να σημειώνει πτώση 0,16%, αλλά τον FTSE 25 να κλείνει στο +0,01%. Ο τραπεζικός κλάδος υποχώρησε κατά 1,03%
Goldman Sachs για ΧΑ: Στις 1.475 μονάδες ο πήχης του Γενικού Δείκτη το 2025
Η Goldman Sachs δίνει σύσταση marketweight για την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά - Τι λέει για τα μερίσματα
Με βαρίδια η προσπάθεια για τις 1.400 μονάδες στο ΧΑ
Χρειάζεται συστράτευση δυνάμεων για να μπορέσει το Χρηματιστήριο Αθηνών να διαπεράσει με πειστικότητα τα επίπεδα των 1.400 μονάδων
Μια ανάσα από τις 1.400 μονάδες το ΧΑ - Άλμα άνω του 9% για ΕΛΧΑ
Η πλειονότητα των τίτλων στο χρηματιστήριο Αθηνών εμφάνισε αρκετές αλλαγές στα πρόσημα μέχρι το τέλος που επικράτησαν οι θετικές τάσεις
Συντηρεί τα κέρδη το ΧΑ - Παραμένουν οι επιλεκτικές πιέσεις
Μπορεί να δείχνει το ΧΑ ότι μπορεί να συνεχίσει την αντίδραση που άρχισε χτες, αλλά η ορμή είναι σαφώς χαμηλότερη
Παλεύει μεταξύ πωλητών και αγοραστών το ΧΑ - Στηρίζει η ΕΛΧΑ
Με την αγορά να εξακολουθεί να βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο, η εστίαση παραμένει σε συγκεκριμένους τίτλους
Μπαίνει στον FTSE 25 η Optima Bank - Βγαίνει η Autohellas
Οι αλλαγές που ανακοίνωσε το Χρηματιστήριο Αθηνών και ο οίκος FTSE Russell
Έβγαλε αντίδραση το ΧΑ μετά από το πενταήμερο πρέσινγκ
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,31% στις 1.384,60 μονάδες
Συντηρεί τα κέρδη του ΧΑ το άλμα του Τιτάν
Η αγορά προσπαθεί να διαπεράσει τα επίπεδα των 1.380 μονάδων και να βελτιώσει ελαφρώς την αρνητική τεχνική της εικόνα
Αντίδραση μετά τη βουτιά στο ΧΑ - Αγκάθι ο τζίρος
Η αγορά δεν μπορεί να σηκώσει κεφάλι από τις 12 Νοεμβρίου, όταν και άρχισε ένα πολυήμερο πτωτικό σερί