Στην άρση του απαγορευτικού που έχει εκδώσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για τη διανομή μερισμάτων και τις επαναγορές μετοχών από τις συστημικές τράπεζες της Ευρωζώνης θα προχωρήσει σύντομα η Τράπεζα, όπως ανήγγειλε κατά την ενημέρωση του προς την Ευρωβουλή, ο επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού, Αντρέα Ενρία. Την ίδια στάση κράτησε και στην δική της τοποθέτηση η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής του ΕΕΜ της ΕΚΤ εξήγησε πως, αν δεν υπάρξουν έκτακτες αρνητικές εξελίξεις, «σχεδιάσουμε να άρουμε τη σύσταση μας στα τέλη του τρίτου τριμήνου και να επιστρέψουμε στην εποπτεία των μερισμάτων και των επαναγορών μετοχών, όπως είναι η συνήθης εποπτική διαδικασία».

Θυμίζουμε πως η ΕΚΤ στη σύσταση που είχε εκδώσει ήδη από την περασμένη άνοιξη και την οποία έκτοτε ανανέωσε, είχε ζητήσει από τις τράπεζες της Ευρωζώνης να μην προχωρούν στην καταβολή μερισμάτων, ούτε και σε επαναγορά μετοχών, με στόχο τη διαφύλαξη της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας σε ένα διάστημα που η πανδημία ενισχύει την αβεβαιότητα. Μάλιστα, μετά την τελευταία ανανέωση του, το απαγορευτικό έχει ισχύ μέχρι και τις 30 Σεπτεμβρίου.

Επομένως, η απόφαση για την άρση του απαγορευτικού επιβεβαιώνει πως η εποπτική αρχή της ΕΚΤ θεωρεί πως το ρίσκο από την πανδημία για τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος και όχι μόνο έχει καταλαγιάσει.

Πραγματικά, στις δηλώσεις του ο κ. Ενρία επεσήμανε πως οι τράπεζες έχουν μέχρι τώρα «αποδείξει την αντοχή τους», έχοντας ανακτήσει και την κερδοφορία τους από το δεύτερο εξάμηνο του 2020 και κυρίως το πρώτο τρίμηνο του 2021. Βεβαίως, παραδέχτηκε πως παραμένει ένας βαθμός αβεβαιότητας για την εξέλιξη της πανδημίας, αλλά και για τον άνισο βαθμό ανάκαμψης κάποιων κλάδων και κρατών. Όμως, σε γενικές γραμμές εμφανίστηκε αισιόδοξος.

Σημειωτέον πως η European Banking Authority πρόκειται να ανακοινώσει τα αποτελέσματα του τελευταίου γύρου των stress test στις 30 Ιούλιου, καλύπτοντας συνολικά 38 κορυφαία τραπεζικά ιδρύματα της Ευρωζώνης.

Στο ζήτημα της διανομής μερισμάτων αναφέρθηκε και στις δικές της δηλώσεις προς την επιτροπή οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων της Ευρωβουλής, η Κριστίν Λαγκάρντ. «Οι βελτιωμένες οικονομικές προοπτικές χάρη και στην ταχεία πρόοδο των εμβολιαστικών προγραμμάτων έχουν μειώσει την πιθανότητα ακραίων (αρνητικών) σεναρίων» συμφώνησε η πρόεδρος της ΕΚΤ.

Θυμίζουμε πως πριν λίγες ημέρες η αμερικανική Federal Reserve προχώρησε επίσης σε άρση του απαγορευτικού στη διανομή μερισμάτων και την επαναγορά μετοχών, με αποτέλεσμα ήδη οι κορυφαίες αμερικανικές τράπεζες να έχουν προχωρήσει σε ανακοινώσεις για τη διανομή αυξημένων μερισμάτων. Αντιστοίχως, σε φάση αναθεώρησης της απόφασης της βρίσκεται και η Τράπεζα της Αγγλίας, με τις τελικές αποφάσεις της να αναμένεται να ανακοινωθούν μέσα στον Ιούλιο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή