Το γάντι που έριξε χθες ο κορυφαίος οικονομολόγος της Τράπεζας της Αγγλίας, κατά την τελευταία ημέρα παραμονής του στο πόστο, προς τους συναδέλφους του σήκωσε σήμερα ο ίδιος ο διοικητής της BoE, σπεύδοντας να απορρίψει και να αποδομήσει τα όσα είπε ο Άντι Χαλντέιν για τον κίνδυνο που διατρέχει η Βρετανία από τον υψηλό πληθωρισμό.
«Είναι σημαντικό να μην αντιδράμε υπερβολικά στην πρόσκαιρη ισχυρή ανάπτυξη και πληθωρισμό, ώστε να βεβαιωθούμε πως η ανάκαμψη δεν θα υπονομευτεί από μια πρόωρη σύσφιξη των νομισματικών συνθηκών» τόνισε ο Άντριου Μπέιλι κατά την καθιερωμένη ετήσια ομιλία του, στο δημαρχείο του Λονδίνου.
Μάλιστα, απαντώντας στα… καρφιά του Χαλντέιν, ο οποίος προειδοποίησε τους συναδέλφους του στο συμβούλιο της BoE πως πρέπει άμεσα να μετατοπίσουν το κέντρο βάρος της προσοχής τους από την τόνωση της οικονομίας στη σταθερότητα των τιμών, για να μην… τρέχουν μετά, ο κ. Μπέιλι ξεκαθάρισε πως το συμβούλιο δεν… σφυρίζει ανέμελα όσο ανεβαίνει ο πληθωρισμός και επέμεινε στην επίσημη θέση της Τράπεζας πως η άνοδος των τιμών θα είναι προσωρινή.
Βέβαια, ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας παραδέχτηκε πως η BoE υποτίμησε το ρυθμό ανάκαμψης της οικονομικής δραστηριότητας με την άρση των περιοριστικών μέτρων, που μαζί με την εκτίναξη της ανάπτυξης έφερε εκτίναξη των τιμών. Όμως, επανέλαβε πως όλα τα στοιχεία που έχει στα χέρια της η Τράπεζα παραπέμπουν σε μια πρόσκαιρη και όχι επίμονη άνοδο του πληθωρισμού.
«Έχουμε αναπτύξει τους λόγους για τους οποίους περιμένουμε πως η αύξηση του πληθωρισμού θα είναι προσωρινή. Οι λόγοι αυτοί είναι καλά στοιχειοθετημένοι, δεν βασίζονται σε μια αόριστη ελπίδα» τόνισε ο κ. Μπέιλι, εξηγώντας πως, σε κάθε περίπτωση, η BoE παρακολουθεί τον πληθωρισμό «πολύ προσεκτικά» και πως αν διαπιστώσει πως οι πληθωριστικές πιέσεις εμμένουν είναι έτοιμη να αντιδράσει με κάθε εργαλείο που έχει στα χέρια της.
Θυμίζουμε πως ο πληθωρισμός αυξήθηκε κατά 0,4% το Φεβρουάριο και κατά 2,1% τον Απρίλιο, ενώ η Τράπεζα κατά την τελευταία αναθεώρηση των στοιχείων της, πριν λίγες ημέρες, προέβλεψε πως ο δείκτης θα «κλείσει» λίγο πάνω από το 3% τη φετινή χρονιά. Αντιθέτως, ο Χαλντέιν στις χθεσινές δηλώσεις του υποστήριξε πως ο πληθωρισμός θα φτάσει το 4%, φέρνοντας τη χώρα σε επικίνδυνο σημείο.
Latest News
Marks & Spencer: Δεν είμαστε κουμπαράς – Σταματήστε την αύξηση των φόρων
Το αφεντικό της Marks & Spencer αντιτίθεται στην πρόθεση του βρετανικού υπουργείο Οικονομικών να επιβάλει σειρά νέων φόρων
Ποιοι κατέχουν το αμερικανικό χρέος και τι ψάχνει ο Τραμπ στα ομόλογα
To αμερικανικό χρέος ξεπερνά τα 36 τρισ. δολάρια
Πώς η Ισπανία έφτασε να είναι το «καμάρι» της οικονομίας της Ευρώπης
Η Ισπανία ως χώρα προσέλκυσης επενδύσεων σε τουρισμό και νέες τεχνολογίες
Ο fast and furious ρυθμός του Trump 2.0 - Τι προβληματίζει τους οικονομολόγους
Η προτίμηση των εμπορικών πολέμων και των απελάσεων έναντι των φορολογικών ελαφρύνσεων δημιουργεί κινδύνους για την οικονομία το 2025.
Παίρνουν «ζωή» και πάλι τα desk της αγοράς συναλλάγματος – Τι φέρνει ο Τραμπ
Μετά από πολλά χρόνια «ηρεμίας», οι traders στην αγορά συναλλάγματος βιώνουν κι αυτοί με τη σειρά τους την αδρεναλίνη των γρήγορων κινήσεων
Πάνω από 3.000 δολάρια η τιμή των χρυσών νομισμάτων της Ζιμπάμπουε
Τα νομίσματα έχουν γίνει ανάρπαστα από θεσμικούς επενδυτές και απλούς πολίτες
AP Funds: Απομείωσαν πλήρως το σύνολο της επένδυσης στην χρεοκοπημένη Northvolt
Τα AP Funds είχαν επενδύσει 5,8 δισ. σουηδικές κορώνες (531 εκατ. δολάρια) σε μετοχές και μετατρέψιμο χρέος της Northvolt
Διαψεύδεται ότι η Βραζιλία θα επιβάλει φόρους στις αμερικανικές Big Tech
Η Βραζιλία είναι μία από τις μεγαλύτερες πηγές εισαγωγών χάλυβα από τις ΗΠΑ, καθώς και κορυφαία αγορά για πολλές μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας
Capital Economics: Ο κόσμος κρέμεται από τις ιδιοτροπίες ενός ανθρώπου… του Τραμπ
Σύμφωνα με την Capital Economics, ο λιγότερο από ένας μήνας της νέας κυβέρνησης Τραμπ και ο κόσμος ήδη αισθάνεται ότι έχουν γραφτεί αρκετά για το εμπόριο, τους δασμούς και τις εξωτερικές σχέσεις των ΗΠΑ
Ρεκόρ εξαγωγών αμυντικού υλικού απο την Ινδία
Οι εξαγωγές αμυντικών εξοπλισμών της Ινδιας θα ξεπεράσουν το ρεκόρ των 210 δισεκατομμυρίων ρουπιών (2,4 δισ. δολάρια) για πρώτη φορά