Η πανδημία έφερε το «μέλλον» της εργασίας στο σήμερα. Το γραφείο μας μπορεί συχνά να βρίσκεται σε κάθε γωνιά του πλανήτη χάρη στις ψηφιακές τεχνολογίες. Μέσα στον τελευταίο ενάμιση χρόνο, το «work-from-home» έγινε αναγκαιότητα, όμως καθώς η καθημερινότητα ανακτά σταδιακά τους ρυθμούς της, νέα μοντέλα εργασίας αναδύονται και οι «ψηφιακοί νομάδες» αναζητούν νέους προορισμούς.

Με περισσότερους από 400 εργαζόμενους που σήμερα ζουν σε πάνω από 20 πόλεις, η ελληνική Blueground, μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες εταιρείες στον χώρο του real estate και της τεχνολογίας, με διεθνή παρουσία, πρωτοπορεί υιοθετώντας ένα νέο, ευέλικτο μοντέλο εργασίας, το Blueground Nomads, που δίνει στον εργαζόμενο τη δύναμη της επιλογής.

«Ένας από τους βασικούς μας στόχους στη Blueground είναι οι άνθρωποί μας να αισθάνονται υπερήφανοι που εργάζονται στον οργανισμό μας και, μέσα από την εργασία τους, να μπορούν να αναπτυχθούν, να αξιοποιήσουν τις δυνατότητές τους και να γίνουν μέλη μιας ομάδας με κορυφαίες επιδόσεις σε διεθνές επίπεδο.

Στο πλαίσιο αυτό, η ευελιξία ήταν μέρος τους τρόπου εργασίας μας και πολύ πριν την πανδημία. Για παράδειγμα από πολύ νωρίς είχαμε ανθρώπους που ζούσαν ή μετακόμισαν αργότερα σε μέρη όπου δεν είχαμε ποτέ γραφείο» εξηγεί ο Δημήτρης Ψαλτούλης, VP of People της Blueground, μιλώντας στον Οικονομικό Ταχυδρόμο για το νέο μοντέλο εργασίας, αλλά και τη θέση της Ελλάδας στον χάρτη των ψηφιακών νομάδων.

Η ελληνική startupξεκίνησε το 2013 από λίγα διαμερίσματα στην Αθήνα και πλέον έχει παρουσία σε Ελλάδα, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, Μεγάλη Βρετανία, Γαλλία, Αυστρία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Τουρκία. Με την έναρξη της πανδημίας, η Blueground μπήκε σε 100% τηλεργασία, χωρίς όμως να υπάρξει καμία επίπτωση στην αποτελεσματικότητά της, όπως επισημαίνει ο κ. Ψαλτούλης, «κι αυτό γιατί ήδη γνωρίζαμε να δουλεύουμε με αυτόν τον τρόπο».

Προτεραιότητα η ευελιξία για το 70% των εργαζομένων

«Ένα χρόνο αργότερα, στις αρχές του 2021, μία εσωτερική έρευνα που κάναμε έδειξε ότι ένα ποσοστό της τάξεως του 70% των ανθρώπων μας τοποθέτησαν την ευελιξία πολύ ψηλά στις προτεραιότητές τους και δήλωσαν ότι θέλουν να συνεχίσουν να εργάζονται πλήρως ή μερικώς από το σπίτι τους» αναφέρει. Έτσι, μέσω του Blueground Nomads έχουν πλέον την ευκαιρία να διαμορφώσουν το πρόγραμμά τους αναλόγως των προσωπικών αναγκών και προτιμήσεων τους, σε συνάρτηση βεβαίως με τις ανάγκες του κάθε ρόλου.

Όσον αφορά στο βασικό σκεπτικό πίσω από αυτή την πρωτοβουλία, όπως λέει αυτό ήταν «να δημιουργήσουμε εκείνες τις συνθήκες που θα επιτρέπουν στους ανθρώπους μας να συνεχίσουν να είναι ευτυχισμένοι με τον τρόπο εργασίας τους και αποδοτικοί. Συγχρόνως, μας διατηρεί πρωτοπόρους και ανταγωνιστικούς σε μία παγκόσμια αγορά που ο ανταγωνισμός για το ταλέντο γίνεται όλο και πιο διεθνής». Εφαρμόζοντας αυτή τη νέα πρωτοβουλία, η εταιρεία φιλοδοξεί με όχημα την ευελιξία να εξελιχθεί σε ένα φυτώριο νέων ταλέντων.

«Με βάση τα μηνύματα που παίρνουμε από τους ανθρώπους μας σε επτά χώρες παρουσίας μας, πιστεύουμε ότι μοντέλα εργασίας (smart office) που επιτρέπουν μεγαλύτερη ευελιξία στον τρόπο εργασίας θα συνεχίσουν να υπάρχουν και μετά το τέλος της πανδημίας και ενδεχομένως να γίνουν το καινούργιο σημείο αναφοράς. Σε αυτή την τάση θα πρωτοστατήσουν εταιρείες όπως η Blueground, που είδαν ότι η εργασία από απόσταση μπορεί να είναι εξίσου αποτελεσματική και έχουν προσαρμοστεί αναλόγως» λέει ο επικεφαλής του ανθρώπινου δυναμικού.

Έχοντας, παράλληλα, την εμπειρία της διεθνούς δραστηριότητας της Blueground, η οποία προσφέρει πλήρως επιπλωμένα και εξοπλισμένα διαμερίσματα προς ενοικίαση για ένα μήνα, ένα χρόνο ή και περισσότερο, ο κ. Ψαλτούλης προβλέπει ότι η Ελλάδα θα είναι και στο μέλλον προορισμός για τους digitalnomads. «Προσφέρει καλό κλίμα, μικρή διαφορά ώρας με μεγάλες αγορές, φιλόξενους ανθρώπους, είναι αρκετά ασφαλής και συγκριτικά με άλλες χώρες έχει χαμηλό κόστος ζωής». Όμως για να γίνει ακόμη ελκυστικότερος προορισμός, θα χρειαστεί, όπως επισημαίνει, να συνεχίσει να βελτιώνει τις τεχνολογικές της υποδομές, για παράδειγμα γρήγορο internet παντού, να απλοποιήσει τις γραφειοκρατικές διαδικασίες αλλαγής χώρας, αλλά και να βελτιώσει υποδομές, όπως νοσοκομεία και σχολεία, που θα επιτρέψουν διαμονή μεγαλύτερη των λίγων μηνών.

Γιατί η ευελιξία ταιριάζει στη Blueground;

Σκιαγραφώντας το προφίλ των ανθρώπων που δουλεύουν για τη Blueground, ο κ. Ψαλτούλης περιγράφει: «Η Blueground έχει σήμερα περισσότερους από 400 εργαζομένους που ζουν σε περισσότερες από 20 πόλεις. Ένα μεγάλο ποσοστό καταλαμβάνει λειτουργικές θέσεις στα κατά τόπους γραφεία μας. Ένα επίσης σημαντικό ποσοστό δουλεύει σε θέσεις Τεχνολογίας, Πωλήσεων, Χρηματοοικονομικών, Μάρκετινγκ, Ανθρώπινου Δυναμικού, κτλ. Είναι άνθρωποι που τους αρέσει να ταξιδεύουν και να γνωρίζουν νέα μέρη, ενώ παράλληλα έχουν μεγάλη ευχέρεια με την τεχνολογία και τα σύγχρονα εργαλεία εργασίας. Επομένως μπορούν να λειτουργήσουν αποτελεσματικά ακόμη και από απόσταση.

Ταυτόχρονα όμως τους αρέσει να περνάνε και χρόνο μαζί με τους συναδέλφους τους, στο γραφείο, ώστε να μοιράζονται μια κουλτούρα θετικής ενέργειας και δημιουργικότητας. Έτσι, ενώ οι περισσότεροι εργαζόμενοι της Blueground στην Ελλάδα, αλλά και παγκοσμίως, αυτή την περίοδο συνεχίζουν να εργάζονται από το σπίτι, αναμένουμε ότι σταδιακά αρκετοί, αν όχι οι περισσότεροι, θα επιστρέψουν σε γραφεία και θα υιοθετήσουν ένα εβδομαδιαίο υβριδικό μοντέλο που θα συνδυάζει παρουσία στο χώρο εργασίας, αλλά και εργασία από το σπίτι».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Startups