Η πανδημία…επιτάχυνε τη στροφή των Ελλήνων προς τις υψηλές ταχύτητες σύνδεσης στο διαδίκτυο. Οι ανάγκες της τηλεργασίας και της τηλεκπαίδευσης, η σχεδόν απόλυτη εξάρτηση από το διαδίκτυο για καθημερινές συνήθειες, από τα ψώνια και την πληρωμή λογαριασμών μέχρι τη διασκέδαση και την επικοινωνία, κατά την προηγούμενη χρονιά, αύξησαν τη ζήτηση για ψηλότερες ταχύτητες πρόσβασης. Παρόλα αυτά, στην πλειοψηφία τους οι ευρυζωνικές γραμμές στη χώρα μας, και συγκεκριμένα οι 6 στις 10, είναι καθηλωμένες σε ονομαστικές ταχύτητες λήψης δεδομένων των 10-30 Mbps.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) για την πορεία της ευρυζωνικότητας, επιβεβαιώνει την ανοδική πορεία της ευρυζωνικής αγοράς στη χώρα. Το μεγαλύτερο hit της αγοράς είναι τα δίκτυα NGA, με τις γραμμές πρόσβασης να υπερδιπλασιάζονται το 2020 σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Αυτές ανήλθαν στα τέλη του 2020 σε 472.613, έναντι 323.917 κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, τη στιγμή που στο τέλος του 2019 ήταν 195.427.

Αντίστοιχη ήταν η άνοδος και ως προς το ποσοστό επί του συνόλου των ευρυζωνικών γραμμών, καθώς τα δίκτυα NGA καλύπτουν το 11,07% έναντι 7,71% τον Ιούνιο του 2020 και 4,76% στο τέλος του 2019.

Πάντως, οι ευρυζωνικές συνδέσεις της χώρας, στο σύνολό τους, δεν παρουσίασαν αξιοσημείωτη αύξηση. Έφτασαν στο τέλος του 2020 σε 4.270.473, καταγράφοντας ετήσια άνοδο της τάξεως του 4%.

Με πόσο τρέχει το ίντερνετ στην Ελλάδα

Σύμφωνα με την έκθεση της ΕΕΤΤ, η πλειονότητα των γραμμών (άνω του 99%) αντιστοιχεί σε ονομαστικές ταχύτητες (download) άνω των 10 Mbps. Εκεί που στριμώχνονται τα πράγματα, είναι στις γραμμές των λεγόμενων μεσαίων ταχυτήτων, δηλαδή από́ 10 Mbps έως 30 Mbps. Αυτές παραμένουν η πλειοψηφία, καθώς ανέρχονται στο 61,1% του συνόλου των ευρυζωνικών γραμμών, όμως περιορίστηκαν σημαντικά σε σχέση με το 2019 οπότε έφταναν στο 72,8%.

Σημαντική είναι η αύξηση του ποσοστού των γραμμών υψηλών ταχυτήτων, από 30 Mbps έως 100 Mbps, οι οποίες συνιστούν πλέον το 32,8% των ευρυζωνικών γραμμών της χώρας, έναντι 25,7% που ήταν στα τέλη του 2019. Έδαφος κερδίζουν, αν και με χαμηλότερο ρυθμό, και οι γραμμές υπερυψηλών ταχυτήτων, δηλαδή από 100 Mbps και πάνω, που πλέον συνιστούν ποσοστό 5,8% από το οριακό 1,8% στα τέλη του 2019.

Η ανάπτυξη των δικτύων οπτικών ινών είναι αυτή που αναμένεται να ανακατέψει την τράπουλα, δίνοντας ώθηση στις υπερυψηλές ταχύτητες. Σημαντικό ρόλο σε αυτό θα παίξουν οι επενδύσεις των παρόχων. Βάσει των επενδυτικών τους πλάνων, όπως αυτά έχουν ανακοινωθεί, εκτιμάται ότι, μέσα στην επόμενη τριετία, η κάλυψη με οπτικές ίνες μέχρι το σπίτι (FTTH) από όλους τους παρόχους που αναπτύσσουν σχετικές υποδομές μπορεί να φθάσει στο 30%. Για το τέλος του 2021, οι εκτιμήσεις θέλουν περισσότερα από 1 εκατ. νοικοκυριά να έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης σε οπτικές ίνες.

Πραγματικές VS ονομαστικές ταχύτητες

Βεβαίως, το «κλειδί» στην ερμηνεία όλων των παραπάνω είναι οι λεγόμενες ονομαστικές ταχύτητες, οι οποίες πολλές -αν όχι τις περισσότερες φορές- δεν ανταποκρίνονται σε αυτές που απολαμβάνει ο χρήστης. Ουσιαστικά, οι ονομαστικές τιμές είναι η ταχύτητα που δυνητικά θα μπορεί να φτάσει μία γραμμή. Ποια είναι όμως η…πραγματική εικόνα;

Σύμφωνα με τα στοιχεία της πλατφόρμας ΥΠΕΡΙΩΝ της ΕΕΤΤ, κατά το 2020, η μέση τιμή της ταχύτητας download αυξήθηκε σε 27,01 Mbps από 20,03 Mbps που ήταν ένα χρόνο πριν. Βελτίωση που αποδίδεται από την ΕΕΤΤ στην αύξηση των ΝGA δικτύων. Οι συνδέσεις ADSL, τα γνωστά πακέτα «ως 24 Mbps», έχουν τη χειρότερη απόδοση. Ειδικότερα, οι συνδρομητές συνδέσεων 24 Mbps κατά μέσο όρο «πιάνουν» μόλις το 29% της ονομαστικής ταχύτητας, δηλαδή περίπου 8 Mbps. Αντίθετα κατά μέσο όρο οι συνδέσεις των 50 και των 100 Mbps πιάνουν περίπου το 55-60% της ονομαστικής ταχύτητας.

Αξιοσημείωτο είναι ότι, την περασμένη χρονιά, σημειώθηκε μια αύξηση της τάξεως του 71% στον αριθμό των μετρήσεων εγγεγραμμένων χρηστών στην πλατφόρμα. Αύξηση που αποδίδεται, κατά κύριο λόγο, στην έναρξη εφαρμογής του Εθνικού Κανονισμού Ανοικτού Διαδικτύου, που προβλέπει τη δυνατότητα ελέγχου της ταχύτητας από τους ίδιους τους συνδρομητές. Συγχρόνως, προβλέπει την υποχρέωση των παρόχων για αποζημιώσεις, σε περίπτωση αποκλίσεων από την ταχύτητα που αναφέρεται στους ορούς της συμβάσης.

Κατά δεύτερο λόγο, η αύξηση του ενδιαφέροντος των χρηστών για την ποιότητα της ευρυζωνικής τους πρόσβασης, εκτιμάται ότι οφείλεται στα περιοριστικά́ μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, λόγω των οποίων αυξήθηκε σημαντικά η χρήση του Διαδικτύου για απαιτητικές σε εύρος ζώνης εργασίες, όπως τηλεργασία, τηλεκπαίδευση, αλλά και διασκέδαση (παιχνίδια, βίντεο).

Συνεχίζει να αυξάνεται η ζήτηση για υψηλές ταχύτητες

Το αυξανόμενο πάντως ενδιαφέρον των χρηστών για υψηλότερες ταχύτητες είναι μια τάση, που, όπως φαίνεται, ήρθε για να μείνει. Στην περίπτωση του ΟΤΕ, για παράδειγμα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου, η διείσδυση των ευρυζωνικών υπηρεσιών οπτικής ίνας συνέχισε να σημειώνει πρόοδο έχοντας πλέον αγγίξει το 46% του συνόλου των συνδρομητών ευρυζωνικών υπηρεσιών, μια αύξηση 8 ποσοστιαίων μονάδων σε ετήσια βάση. Συγχρόνως, οι πελάτες υιοθετούν όλο και περισσότερο υπηρεσίες FTTx, με αποτέλεσμα το ποσοστό των πελατών που απολαμβάνουν ταχύτητες 100 Mbps ή μεγαλύτερες να έχει αγγίξει το 17% των συνδέσεων οπτικών ινών της εταιρείας, πάνω από το διπλάσιο σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν.

Αντίστοιχα, για το πρώτο τρίμηνο του έτους, ποσοστό 61,5% των νέων πελατών σταθερής της WIND κατευθύνθηκαν σε γραμμές NGA.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τηλεπικοινωνίες
Vodafone: Έργο για την ασφάλεια των ψηφιακών υποδομών του Δήμου Πειραιά
Τεχνολογία |

Vodafone: Έργο για την ασφάλεια των ψηφιακών υποδομών του Δήμου Πειραιά

Με την υλοποίηση του έργου ο Δήμος Πειραιά θα αποκτήσει ένα προηγμένο σύστημα διαχείρισης σχεδίων πολιτικής προστασίας, καθώς και σύγχρονα συστήματα Κυβερνοασφάλειας με λειτουργίες AI