Το φρένο στην καθοδική δυναμική της αγοράς δεν προκάλεσε εντυπωσιακή άνοδο των βασικών δεικτών καθώς προήλθε από μια ευαίσθητη ισορροπία ανοδικών και πτωτικών μετοχών. Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έδωσαν το σύνθημα της ανόδου χθες και η Αθήνα ακολούθησε. Αλλά προβλημάτισε το γεγονός πως το ανοδικό χάσμα (διαφορά τιμής ανοίγματος από το προηγούμενο κλείσιμο) στην έναρξη ήταν περίπου 4 μονάδες αλλά ο ΓΔ στο τέλος έκλεισε 3,24 μονάδες ψηλότερα από το κλείσιμο της Τετάρτης.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης δεν πέρασαν ούτε στιγμή σε αρνητικό πεδίο κατά τη διαπραγμάτευσή τους οι ΕΤΕ, ΑΔΜΗΕ, ΑΡΑΙΓ, ΕΥΔΑΠ, ΜΠΕΛΑ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και ΣΑΡ και καθόλου στο θετικό οι ΕΥΡΩΒ και ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Οι δημοπρασίες για τον ορισμό της τιμής κλεισίματος έκλεισαν στο ανώτερο μέρας τις ΒΙΟ και ΟΛΠ και στο χαμηλό τις ΕΥΡΩΒ, ΜΟΗ, ΠΕΙΡ και ΕΛΠΕ. Συνεπώς οι προσδοκίες των ισχυρών θεσμικών δεν είναι για όλα τα blue chip ίδιες υπογραμμίζοντας την ανάγκη της προσέγγισης των συναλλαγών με προσοχή καθώς δεν είναι ακόμα η εποχή που προεξοφλείται μια βεβαία αναζωπύρωση της οικονομικής ανάπτυξης. Υπάρχουν ωστόσο συγκεκριμένες ειδήσεις – εξελίξεις που θα ευνοήσουν συγκεκριμένες μετοχές ή κλάδους.

Η Beta Sec. αναφέρει: “Ο Ιούλιος ξεκίνησε με γεμάτη ατζέντα, καθώς οι διαγωνισμοί για Αυτοκινητόδρομο Εγνατίας Οδού, ΔΕΠΑ και ΔΕΔΔΗΕ, πρόκειται να ολοκληρωθούν και να επιταχύνουν τη ροή των ειδήσεων σε ένα μάλλον εποχικά περιορισμένων ειδήσεων μήνα. Στη χθεσινή συνεδρίαση σημειώθηκε μείωση της προσφοράς και ήπια άνοδος, στον απόηχο της πετυχημένης αύξησης κεφαλαίου της Alpha Bank”.

Μια σειρά σχολίων από τους εγχώριους παράγοντες τονίζει την διατήρηση των επιφυλάξεων όπως οι παρατηρήσεις της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ: “Η λήξη του 1ου εξαμήνου συνοδεύεται συχνά από προσπάθεια ‘καλλωπισμού’ των αποτιμήσεων. Όμως φέτος η ενδεχόμενη επάνοδος της υγειονομικής κρίσης, επανέφερε φοβικά σύνδρομα στο Χ.Α. και αύξηση της αβεβαιότητας σε σχέση με το χρόνο επανόδου της επιτάχυνσης της οικονομικής ανάπτυξης. Η διάσπαση της στήριξης των 895 μονάδων, επιδεινώνει την τεχνική εικόνα βραχυπρόθεσμα”. Ενώ από τη Leon Depolas Sec. σημείωσαν: “Ο ΓΔΧΑ πλησίασε την περιοχή πρώτης στήριξης των 870 μονάδων. Οι τελευταίες αυξήσεις κεφαλαίων αφαίρεσαν ρευστότητα από την Αγορά, η οποία μερικώς αντισταθμίζεται από τις διανομές μερισμάτων. Παράλληλα, ανακοινώθηκε το αντίτιμο για την δημόσια πρόταση του ΟΛΘ, το οποίο ανήλθε στα 26,5 ευρώ ανά μετοχή. Παραμένουμε θετικοί για την Αγορά, αν και αναμένουμε μεγαλύτερες διακυμάνσεις για το 2ο μισό του έτους”.

Από τεχνικής πλευράς απασχολεί η εικόνα του Τραπεζικού κλάδου.  Μετά  το χθεσινό κλείσιμο, ο ΔΤΡ συμπλήρωσε έξι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, με αθροιστικές απώλειες 4,32%. Κινήθηκε μεταξύ των 559,82 (+0,49%) μονάδων και 551,91 (-0,93%). Αλλά με τις δημοπρασίες στο τέλος σημείωσε νέα χαμηλά στις 550,87 (-1,12%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 550,93 μονάδες, με απώλειες -1,11%. Ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ,  τοποθετήθηκε για τον κλάδο: “Η δουλειά μίας Τράπεζας είναι να χορηγεί δάνεια και με αυτά να λειτουργεί η Οικονομία. Χρησιμοποιεί τα δικά της κεφάλαια, τις καταθέσεις των Αποταμιευτών και τα κεφάλαια από τις ομολογιακές εκδόσεις, για να προβαίνει στη δανειοδότηση της πραγματικής Οικονομίας. Ο Τραπεζικός κλάδος τα τελευταία 8 χρόνια, λόγω της κρίσης και των “κόκκινων” δανείων, ενώ έκανε σοβαρές αυξήσεις κεφαλαίου που το μεγαλύτερο μέρος το πλήρωσε και θα πληρώνει για πολλά χρόνια ο Έλληνας Φορολογούμενος, συνεχίζει να έχει πρόβλημα κεφαλαίων. Για να καταλήξει : Αν οι Α.Μ.Κ. των Πειραιώς και ΑΛΦΑ δώσουν κέρδη στους Συμμετέχοντες, τότε πολύ εύκολα οι υπόλοιπες Τράπεζες θα καλύψουν τις επόμενες Α.Μ.Κ. σε υψηλότερες τιμές”.

Συμπερασματικά η άνοδος της πρωτομηνιάς δεν άλλαξε πολύ την εικόνα των μετοχών που απασχολούν το μεγαλύτερο μέρος των εμπλεκόμενων στις συναλλαγές. Μια αποκατάσταση των υπερβολών των τελευταίων δυο πτωτικών συνεδριάσεων δεν αρκεί για να θεωρήσει ο κάθε επαγγελματίας, αλλά και οι έμπειροι ιδιώτες, ότι τελείωσαν τα βάσανα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών