Αν και με μικρότερες ποσότητες, οι εξαγωγές ακτινιδίων φέτος πέτυχαν καλύτερες τιμές, καταγράφοντας για τρίτη συνεχόμενη εμπορική σεζόν ιστορικό ρεκόρ. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία του ΥπΑΑΤ τα οποία επεξεργάστηκε ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Εξαγωγής, Διακίνησης Φρούτων, Λαχανικών και Χυμών INCOFRUIT-HELLAS στο εβδομαδιαίο δελτίο εξαγωγών φρούτων και λαχανικών.

Συγκεκριμένα, η εξαγωγή ακτινιδίων, από την αρχή της σεζόν μέχρι σήμερα 2 Ιουλίου ανέρχεται σε 165.982 τόνους έναντι 169.401 τόνων αντίστοιχα πέρσι, με τις ποσότητες προς τρίτες χώρες να αντιπροσωπεύουν το 27,9% (46.262 τ.) έναντι 30,3% την αντίστοιχη περσινή περίοδο και με τη μείωση να αποδίδεται στην έλλειψη μεταφορικών μέσων και αύξηση του κόστους μεταφοράς.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο ειδικός σύμβουλος του Incofruit, Γιώργος Πολυχρονάκης, «παρά την ελαφρά μείωση των εξαχθεισών ποσοτήτων φέτος, κατά 2% , τα ακτινίδιά μας για τρίτη συνεχόμενη εμπορική περίοδο καταγράφουν ιστορικό ρεκόρ σε αξία με την μεσοσταθμική τιμή μονάδας αυξημένη κατά 16% έναντι της περσινής περιόδου 2019/20, χρονιάς ρεκόρ των 163,5 εκατ. ευρώ από μια παραγωγή της τάξεως των 300.000 τόνων (5η παγκοσμίως).

Υπογραφές πρωτοκόλλων με τρίτες χώρες

Ο κ. Πολυχρονάκης τονίζει ότι βασική αρχή είναι και ήταν η ελεύθερη διακίνηση των εμπορευμάτων χωρίς άμεσα ή έμμεσα εμπόδια όπως π.χ. η ανάγκη υπογραφής διμερών φυτοϋγειονομικών πρωτοκόλλων παρά την τυχόν ύπαρξη συμφωνίας ΕΕ με τρίτες χώρες

Στη διαπραγμάτευση της συμφωνίας ελεύθερων συναλλαγών (ΣΕΣ) ΕΕ  – Ζηλανδίας θα πρέπει να επιδιωχθεί απόλυτη αντιστοίχιση της δασμολογικής πολιτικής ως προς όλα τα προϊόντα και όχι μεμονωμένα για τα ακτινίδια που είναι του απόλυτου ενδιαφέροντος των Νεοζηλανδών (αφορά 234 τ. εισαχθέντες το 2020 στην χώρα μας).

Ειδικότερα για τα ελληνικά ακτινίδια ο ίδιος εκτιμά ότι θα πρέπει να επιδιωχθεί άμεσα αναβάθμιση της ποιότητάς τους στον τομέα παραγωγής, χρόνου συλλογής και τυποποίησης-συσκευασίας, προκειμένου να καλυφτεί η διαφορά που υφίσταται στην τιμή καταναλωτή υπέρ των ακτινιδίων της Ν. Ζηλανδίας, για τα οποία ο Έλληνας και κατ’ επέκταση και ο κοινοτικός καταναλωτής πληρώνει άνετα σχεδόν διπλάσια τιμή.

Η πορεία των εξαγωγών

Σύμφωνα με τις αναγγελίες αγοράς που επεξεργάζεται ο Σύνδεσμος  Εξαγωγέων Φρούτων Λαχανικών και Χυμών Incofruit Hellas, την ανασκοπούμενη εβδομάδα (25/6 έως 1/7/2021) συνεχίστηκε με μειωμένους ρυθμούς η εξαγωγή – διακίνηση εσπεριδοειδών και ακτινιδίων, ουσιαστικά έχουν τελειώσει.

Η συνολική εικόνα των εξαγωγών μέχρι σήμερα χειμερινών (+10,9) και θερινών (+0,1) είναι 4,6% αυξημένες έναντι της αντίστοιχης περιόδου το 2020.

Η εξαγωγή μήλων συνεχίζεται με εκτίμηση του ρυθμού εξαγωγών τους +13,7% (1/10/20-2/7/21) 80.193 τ. έναντι 70.528 τ. εκ των οποίων 51.348 έναντι 44.085 αντίστοιχα στην Αίγυπτο.

Η περαίωση της εμπορικής περιόδου της φράουλας κατέγραψε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά ρεκόρ εξαγωγών αυξημένες κατ’ όγκο κατά 30% έναντι της αντίστοιχης περσινής. Αλλά και οι ντομάτες το πρώτο εξάμηνο κατέγραψαν αύξηση 20,7%.

Εκτός της φράουλας η μέχρι σήμερα πορεία εξαγωγής την τρέχουσα εμπορική περίοδο τόσο των μανταρινιών όσο και των αγγουριών κατέγραψαν επίσης ιστορικό ρεκόρ, που και αυτών η εμπορική περίοδος ουσιαστικά έχει λήξει.

Οι εξαγωγές 1/5-2/7 ανέρχονται:

α) των κερασιών σε 21.031 τ -12,5% μειωμένες έναντι πέρσι,

β) των βερίκοκων  σε 8.651 τόνους -40.7% ,

γ) των ροδάκινων 9.532 τόνους -63,5%

Οι συγκομιδές ροδάκινων και νεκταρινιών συνεχίζονται με την παραγωγή να είναι από τις χαμηλότερες τα τελευταία χρόνια λόγω της επίδρασης του παγετού.

Αυξημένοι οι ρυθμοί για το καρπούζι

Η εξαγωγή των καρπουζιών συνεχίζεται με αυξημένους έναντι πέρσι ρυθμούς +7,4% 165.426 τόνους, παρά την χαμηλή ζήτηση, με τους κυριότερους προορισμούς Ιταλία, Ρουμανία και Πολωνία.

«Παρά την βελτίωση του καιρού στην Ευρώπη με την είσοδο της συγκομιδής της  ουγγρικής παραγωγής χάθηκε ένας προορισμός εκ των αγοραστών μας της τάξεως των 14.000 τ. και μειώθηκε η ροή προς τις γειτονικές της χώρες. Οι τιμές των πυρηνόκαρπων έχουν διαμορφωθεί στα ίδια επίπεδα με πέρσι παρά το ότι ο καιρός ήταν καλός στις χώρες προορισμού. Οι χαμηλές τιμές άλλων καλοκαιρινών φρούτων, όπως το καρπούζι έχουν ωθήσει τις τιμές και για τα πυρηνόκαρπα παρά την μειωμένη ευρωπαϊκή τους παραγωγή. Η παρατηρηθείσα έλλειψη μεταφορικών μέσων βελτιώθηκε πλην όμως το μεταφορικό κόστος είναι αυξημένο», σχολιάζει ο Γ. Πολυχρονάκης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO