Mε σαφή πλέον δείγματα γραφής, το 2021 ξεκίνησε με τις προϋποθέσεις και την αισιοδοξία για μια ισχυρά αναπτυξιακή πορεία της ελληνικής οικονομίας. Η σταδιακή έξοδος από την πανδημική κρίση – άρρηκτα συνδεδεμένη με την πρόοδο του εμβολιαστικού προγράμματος στη χώρα μας – συμβάλλει καθοριστικά στην επαναφορά της οικονομικής δραστηριότητας σε ρυθμούς ανάπτυξης. Δεν θα πρέπει να λησμονούμε πως ανεξαρτήτως της πανδημίας η χώρα μας έχει αφήσει πίσω της μία δεκαετή κρίση.

Από το ξέσπασμα της πανδημίας έως σήμερα το Χρηματιστήριο ως αγορά επέδειξε αντοχές και ανάλογα αντανακλαστικά με τη διεθνή τάση αλλά και ως μηχανισμός προχώρησε σε μα σειρά ενεργειών υποστηρίζοντας ουσιαστικά την εταιρική λειτουργία των εισηγμένων εταιρειών αλλά και των μελών του στο νέο περιβάλλον.

H δημιουργία της πλατφόρμας AXIA e-Shareholders Meeting από το πρώτο κιόλας εξάμηνο του 2020 αποτέλεσε ένα απόλυτα αξιόπιστο εργαλείο για τις εταιρείες που μπόρεσαν να διεξάγουν τις Γενικές Συνελεύσεις τους από απόσταση και σε πραγματικό χρόνο εξασφαλίζοντας την ευκολία πρόσβασης και ταυτοποίησης των συμμετεχόντων.

Εν μέσω δυσμενών συνθηκών εργασίας, ολοκληρώθηκε επιτυχώς η προετοιμασία για την έναρξη λειτουργίας των Αγορών Ηλεκτρικής Ενέργειας (spot) του Χρηματιστηρίου σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Μοντέλο (Target Model), μία ιδιαίτερα σημαντική επιτυχία του ENEX αλλά και του Ομίλου ATHEX ως παρόχου υποδομών σε άλλες αγορές.

Μια ακόμα υπηρεσία αφορά στη δυνατότητα εισφοράς μετοχών για την ανταλλαγή τους με μερίδια των Αμοιβαίων Κεφαλαίων. Πρόκειται για ένα χρήσιμο εργαλείο για τους επαγγελματίες της αγοράς αλλά και τους μικροεπενδυτές αφού απλοποιεί τη συγκέντρωση και τη μεταφορά υπό ενεργή διαχείριση, επενδύσεων που θα μπορούσαν αθροιστικά να αναλογούν σε αξιοσημείωτο ποσοστό της συνολικής κεφαλαιοποίησης.

Παράλληλα, με την υιοθέτηση της Οδηγίας για τα δικαιώματα των μετόχων (SRD II) προστέθηκαν στο μετασυναλλακτικό περιβάλλον μια σειρά από νέες υπηρεσίες για τις εισηγμένες εταιρείες, ενώ με τη συνεργασία με την SIX Securities Services (Eλβετικό Κεντρικό Αποθετήριο Τίτλων) διευκολύνεται η υποστήριξη των μετόχων σε εταιρείες με έδρα στην αλλοδαπή. Είναι ενδιαφέρον και χαρακτηριστικό ότι η συναλλακτική δραστηριότητα εταιρειών που μετέφεραν την έδρα τους εκτός Ελλάδος στα χρόνια της κρίσης διατηρείται στα υψηλότερα επίπεδα στην ελληνική αγορά.

Σήμερα, η αυξημένη κινητικότητα που εκ νέου καταγράφεται στο επιχειρείν επιτείνει την αισιοδοξία για ταχεία επαναφορά της ελληνικής οικονομίας στην ανάπτυξη. Η εισροή των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας είναι προφανές ότι ενισχύει περαιτέρω τη δυναμική αυτή.

Αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου εταιρειών έχουν ολοκληρωθεί επιτυχώς και αρκετές ακόμα βρίσκονται σε εξέλιξη, ενώ πρόσφατα κατατέθηκε – μετά από μία δεκαετία – αίτηση εισαγωγής εταιρείας στην Εναλλακτική Αγορά του Χρηματιστηρίου. Η αγορά εταιρικών ομολόγων έχει ήδη δώσει απολύτως ουσιαστικά σημεία γραφής και ακολουθεί μία σταθερά αναπτυσσόμενη πορεία με την είσοδο σε αυτή και νέων κλάδων, με τελευταίο αυτόν της ποντοπόρου ναυτιλίας.

Ηδη φέτος, τα αντληθέντα κεφάλαια έχουν φθάσει τα 4,1 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 1,5 δισ. αφορούν σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου και 300 εκατ. ευρώ σε εκδόσεις εταιρικών ομολόγων οι οποίες σημείωσαν εντυπωσιακή υπερκάλυψη.

Η επενδυτική δραστηριότητα προς τις ελληνικές επιχειρήσεις εντείνεται και η ανταπόκριση της αγοράς φαίνεται να καλύπτει με ενδιαφέρον εταιρείες που εντάσσονται τόσο στο old όσο και στο new economy. Στο πλαίσιο ανάδειξης και προβολής τους στο εγχώριο και διεθνές επενδυτικό κοινό έχουμε ξεκινήσει εκδηλώσεις αφιερωμένες στους κλάδους Ενέργειας, Πληροφορικής Τηλεπικοινωνιών, Real Estate καθώς και Τροφίμων & Ποτών.

Στην αγορά παραγώγων σχεδιάζεται η προσθήκη νέων προϊόντων και σύντομα θα είναι διαθέσιμος ένας τραπεζικός δείκτης, ενώ έως τον Οκτώβριο θα ξεκινήσει και ο υπολογισμός ενός νέου ESG δείκτη του Χρηματιστηρίου.

Η συμμόρφωση με τα κριτήρια ESG – στην πραγματικότητα η υιοθέτηση της επενδυτικής αυτής φιλοσοφίας – αποτελεί στοίχημα για την ανάδειξη της διαχρονικής βιωσιμότητας των εταιρειών, κριτήριο που χαρακτηρίζει τις επιλογές των θεσμικών επενδυτών. Ο ρόλος που ήδη έχει διαδραματίσει το Χρηματιστήριο στην κατεύθυνση αυτή με την έκδοση του Οδηγού Δημοσιοποίησης Πληροφοριών ESG αλλά και μια σειρά ενεργειών που έχει προγραμματίσει, είναι υποστηρικτικός αλλά καίριος.
Πέραν του επικείμενου δείκτη, η χρηματοδότηση βιώσιμων επενδύσεων μέσω του Χρηματιστηρίου αλλά και η επιμόρφωση και ευαισθητοποίηση του οικοσυστήματος για θέματα ESG περιλαμβάνονται στον σχεδιασμό του Χρηματιστηρίου.

Η προβολή και ενίσχυση της αναγνωρισιμότητας των εταιρειών επιδιώκεται πλέον ανά τον κόσμο με τη διάκριση όσων δημοσιοποιούν αναλυτικά και τακτικά την επίδοσή τους σε θέματα ESG, ενώ καθίσταται πλέον απαραίτητη η αξιολόγηση δημοσιοποιημένων πληροφοριών ESG για κάθε έτος. Ηδη το ATHEX σε συνεργασία με την ΕΘΕ έχει εκκινήσει μια σχετική προσπάθεια με τη συνεργασία του ΕΚΠΑ και την υποστήριξη της KKS, η οποία βασίζεται στις κατευθύνσεις του Οδηγού ESG του Χρηματιστηρίου.

Στην ευαισθητοποίηση των εταιρειών στοχεύουν και τα ειδικά ESG Executive Courses που θα πραγματοποιηθούν για την κατανόηση και τη σωστή διαχείριση θεμάτων ESG από τις διοικήσεις και τα στελέχη των εταιρειών, ενώ δρομολογούνται συνεργασίες με έλληνες θεσμικούς επενδυτές για θέματα ενσωμάτωσης κριτηρίων EGS στην επενδυτική τους στρατηγική.

Σε αυτό το νέο περιβάλλον που συνεχίζει να εξελίσσεται με διεθνή πρότυπα και standards, το Χρηματιστήριο φροντίζει να συμβάλλει δραστικά με υποδομές και τεχνογνωσία στην προσπάθεια ενίσχυσης της αναπτυξιακής τροχιάς της εγχώριας οικονομίας.

Ο κ. Σωκράτης Λαζαρίδης είναι διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Opinion
Αυξάνεται η αποταμίευση στην Ευρωζώνη, παραμένει αρνητική στην Ελλάδα – Οι λόγοι [γραφήματα]
Opinion |

Αυξάνεται η αποταμίευση στην Ευρωζώνη, παραμένει αρνητική στην Ελλάδα – Οι λόγοι [γραφήματα]

Η τρέχουσα άνοδος αποδίδεται κυρίως στην αύξηση των πραγματικών εισοδημάτων, στις υψηλές αποδόσεις αποταμίευσης, στη μείωση της πραγματικής καθαρής περιουσίας και στη συγκρατημένη καταναλωτική εμπιστοσύνη