Τον κώδωνα του κινδύνου για ενδεχόμενη ενεργοποίηση μίας νέας χρηματοπιστωτικής κρίσης, λόγω ενδείξεων για κακή αποτίμηση του κινδύνου, για πρώτη φορά με το σκάσιμο της φούσκας το 2008, έκρουσε ο επικεφαλής του Εποπτικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Αντρέ Ενρία.

Μιλώντας στο Πανεπιστήμιο της Νάπολης, υπογράμμισε ότι σήμερα, στην αναζήτηση της απόδοσης, η όρεξη για χρηματοοικονομική μόχλευση και μέσα με αδιαφανή πολυπλοκότητα αυξήθηκε σταδιακά. Πρόκειται για τον τύπο ανάπτυξης που εισχώρησε στην αγορά λιανικών επενδύσεων μέσω ενυπόθηκων δανείων στην αρχή της μεγάλης χρηματοπιστωτικής κρίσης.

«Όταν η τεράστια δημόσια υποστήριξη που χορηγήθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας υποχωρήσει, οι συμμετέχοντες στη χρηματοοικονομική αγορά θα μπορούσαν να αφεθούν υπερβολικά εκτεθειμένοι σε πιθανές απροσδόκητες προσαρμογές» σημείωσε ο κ. Ενρία.

Υπογράμμισε επίσης την επανεμφάνιση των εξασφαλίσεων δανείων (CLOs), χρηματοοικονομικών φορέων που επενδύουν σε μοχλευμένα δάνεια και τιτλοποίησή τους σε δόσεις διαφορετικών επιπέδων κινδύνου.

Τα ρίσκα για τράπεζες

Κατά τον επικεφαλής του SSM, οι τράπεζες παραμένουν οι μεγαλύτεροι κάτοχοι δανεισμένων δανείων, ακολουθούμενες από CLO, ασφαλιστές, συνταξιοδοτικά ταμεία και άλλους επενδυτές. «Ενώ τα CLO είναι συνήθως δομημένα για να αποφεύγουν πολλά από τα πιο ριψοκίνδυνα χαρακτηριστικά των CDO ενόψει της μεγάλης χρηματοπιστωτικής κρίσης, αυξάνουν αναπόφευκτα τη διασύνδεση και τις συγκεντρώσεις στην αγορά υψηλότερου πιστωτικού κινδύνου» υποστήριξε ο ίδιος.

Όπως εξήγησε, η διεύρυνση της επενδυτικής βάσης σε μη τραπεζικές οντότητες έχει μειώσει σίγουρα τα άμεσα ανοίγματα των τραπεζών σε μοχλευμένες πιστώσεις, αλλά έχει επίσης αυξήσει τη χρηματοοικονομική μόχλευση, τη διασύνδεση και την αδιαφάνεια σε αυτήν την αγορά, με αποτέλεσμα την αυξανόμενη έμμεση έκθεση του τραπεζικού τομέα.

«Για εκείνες τις ευρωπαϊκές τράπεζες που δεν είχαν διαφοροποιήσει επαρκώς τις δραστηριότητες των κεφαλαιαγορών τους και των οποίων τα έσοδα από τις συναλλαγές προήλθαν κυρίως από πολύπλοκα προϊόντα μετοχών, τα γεγονότα του πρώτου τριμήνου του 2020 άφησαν σημαντικές πληγές» σημείωσε ο κ. Ενρία.

Πρόσθεσε δε πως «παρά την πολύ σαφή καθοδήγησή μας σχετικά με τη μόχλευση χρηματοδότησης το 2017, παρατηρήσαμε μια περαιτέρω επιδείνωση των προτύπων αναδοχής μεταξύ των σημαντικών τραπεζών που δραστηριοποιούνται περισσότερο στην αγορά».

Ο ίδιος κατέληξε τονίζοντας ότι οι τράπεζες δεν πρέπει να αγνοούν σημαντικά διδάγματα που έχουν αντληθεί από προηγούμενες κρίσεις, έτσι ώστε να μπορεί να επιτευχθεί μια ομαλή και σταθερή οικονομική ανάκαμψη μετά την πανδημία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Ρωσία: Πώς και γιατί το υπουργείο Ενέργειας θέλει τη συγχώνευση των πετρελαϊκών εταιρειών της χώρας
Διεθνή |

Ποιοι θέλουν τη συγχώνευση των πετρελαϊκών εταιρειών στη Ρωσία - Το σχέδιο και οι αντιδράσεις

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι στον τομέα ενέργειας στη Ρωσία έχουν εκφράσει εδώ και καιρό δυσαρέσκεια για τον περιορισμένο έλεγχο του υπουργείου στις εταιρείες πετρελαίου