Ο κορωνοϊός έχει επιταχύνει την τάση του ψηφιακού νομαδισμού, ωστόσο, πολύ λίγες χώρες έχουν θεσπίσει ειδική νομοθεσία, η οποία διευκολύνει τους ξένους εργαζόμενους, προκειμένου να δουλέψουν απομακρυσμένα.
Πάντως, ως προς τη ειδική Visa για τους ψηφιακούς νομάδες, η Ελλάδα -και κατ’ επέκταση η Αθήνα- είναι μεταξύ των πρωτοπόρων.
Σύμφωνα με δείκτη «Work-from-Anywhere», τον οποίο δημοσίευσε η Nestpick, μόνο 10 χώρες έχουν θεσπίσει σχετική νομοθεσία.
Μέσω του δείκτη της Nestpick, της μεγαλύτερης βάσης δεδομένων για ενοικιάσεις επιπλωμένων διαμερισμάτων, αξιολογούνται οι 75 πιο δημοφιλείς πόλεις εγκατάστασης για τους ψηφιακούς νομάδες.
Η Αθήνα συγκεντρώνει βαθμολογία 77 στα 100 και βρίσκεται πάνω από πόλεις, όπως το Παρίσι, το Δουβλίνο, η Φρανκφούρτη, η Ρώμη και το Άμστερνταμ.
«Αυτή η τάση θα γίνει πιο δημοφιλής με την πάροδο του χρόνου, οπότε πιστεύουμε ότι θα δούμε όλο και περισσότερες πόλεις να προσαρμόζονται σε αυτές τις νέες συνθήκες εργασίας και να επωφελούνται από την οικονομική ώθηση που αυτοί οι εργαζόμενοι θα παρέχουν στις οικονομίες τους», αναφέρει η μελέτη της εταιρείας Nestpick.
Καλύτερος καιρός στο Las Palmas, ακριβότερα στο Σαν Φρανσίσκο
Σύμφωνα με τη μελέτη, η Μελβούρνη είναι η πόλη που βρίσκεται στην κορυφή του σχετικού δείκτη, καθώς παίρνει το μεγαλύτερο «βαθμό» στη διαβίωση (ασφάλεια, υγειονομική περίθαλψη, πολιτισμός και αναψυχή), ενώ ενισχύεται και από τη θέσπιση της ειδικής Visa «Digital Nomad». Το Ντουμπάι και το Σίδνεϊ κατατάσσονται στη 2η και στην 3η θέση. Στις επόμενες θέσεις βρίσκονται το Σίδνει, το Ταλίν της Εσθονίας, ενώ έπονται το Λονδίνο, το Τόκιο, η Σιγκαπούρη, η Γλασκώβη, το Μόντρεαλ και το Βερολίνο.
Ωστόσο, μόνο 10 από τις 75 πόλεις που περιλαμβάνονται στη μελέτη προσφέρουν Visa για ψηφιακούς νομάδες και συγκεκριμένα το Ζάγκρεμπ, η Πράγα, η Λισαβόνα, το Ρέικιαβικ, το Ταλίν, η Αθήνα, το Σίδνεϊ, η Μελβούρνη, το Ντουμπάι και η Πόλη του Μεξικού.
Κατά μέσο όρο, το Ρίο ντε Τζανέιρο προσφέρει τον πιο προσιτό χώρο για το γραφείο στο σπίτι (119 ευρώ το μήνα), ακολουθούμενο από την Αγία Πετρούπολη (139 ευρώ) και την Κωνσταντινούπολη (169 ευρώ).
Στον αντίποδα, τις ακριβότερες τιμές για γραφείο στο σπίτι έχει το Σαν Φρανσίσκο (1.736 ευρώ), η Νέα Υόρκη (1.512 ευρώ) και η Σιγκαπούρη (1.475 ευρώ).
Το Las Palmas έχει τις καλύτερες συνολικές καιρικές συνθήκες στη μελέτη, ενώ το Ταλίν έχει την καλύτερη βαθμολογία συνδυασμού θορύβου, αέρα και φωτός.
Οι πόλεις των ΗΠΑ ηγούνται του ποσοστού εμβολιασμού κατά Covid-19. Η Βοστώνη έχει το υψηλότερο ποσοστό με 63,31%, μπροστά από τη Χονολουλού (58,94%) και το Σιάτλ (54,89%).
Πως διαμορφώνεται ο δείκτης
Στη διαμόρφωση του δείκτη Work-from-Anywhere παίζουν ρόλο 16 διαφορετικοί παράγοντες από τρεις μεγάλες κατηγορίες: κόστος και υποδομές, νομοθεσία και ελευθερίες και διαβίωση.
Για την πρώτη κατηγορία, αξιολογήθηκαν τα βασικά κόστη και τα προαπαιτούμενα για άνετη εργασία, όπως η τιμή και η διαθεσιμότητα επαρκούς χώρου γραφείου στο σπίτι και η ταχύτητα και η χωρητικότητα της σύνδεσης στο Διαδίκτυο σε κάθε τοποθεσία.
Στη συνέχεια, οι ερευνητές εκτίμησαν την ευκολία με την οποία ένας αλλοδαπός μπορούσε να εργαστεί εξ αποστάσεως σε κάθε μία από τις εξεταζόμενες πόλεις, διερευνώντας εάν οι χώρες προσέφεραν ειδική θεώρηση για αυτούς τους υπαλλήλους, π.χ. φορολογικές μειώσεις.
Το να είσαι σε θέση να ζεις με ασφάλεια και ελευθερία είναι συχνά αποφασιστικός παράγοντας για τους πιθανούς μετανάστες, οπότε η έκταση των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών εξετάστηκε επίσης σε κάθε πόλη, καθώς και τα επίπεδα ασφάλειας και υποστήριξης για την ισότητα των φύλων και τη συμπερίληψη των μειονοτήτων και της ΛΟΑΤ+ κοινότητας.
Επιπλέον, οι αναλυτές εξέτασαν τους παράγοντες που καθιστούν την πόλη ένα εξαιρετικό μέρος για να ζήσει κάποιος/α, όπως η πρόσβαση σε πολιτιστικές εκδηλώσεις και εκδηλώσεις αναψυχής τόσο πριν όσο και κατά τη διάρκεια της πανδημίας, καθώς και ο γενικός καιρός η ποιότητα του αέρα, ο θόρυβος και η ρύπανση.
Τέλος, δεδομένου ότι η πανδημία Covid-19 συνεχίζει να επηρεάζει τη δυνατότητα διαβίωσης σε πολλά μέρη του πλανήτη, οι 75 πόλεις βαθμολογήθηκαν ως προς το ποσοστό του πληθυσμού που εμβολιάστηκαν πλήρως.
Latest News
Ποιον ετοιμάζει ο Τραμπ για τη Fed μέσω.... υπουργείου Οικονομικών
Ο Τραμπ θεωρούσε τον Γουόρς υποψήφιο για επικεφαλής της Fed και στην πρώτη θητεία του
Πώς η Πορτογαλία επιδιώκει να γίνει «φορολογικός παράδεισος» για νέους
Σχέδιο να σταματήσει στην Πορτογαλία το brain drain, με φοροαπαλλαγές τα πρώτα 10 χρόνια της σταδιοδρομίας – Μηδέν φόρος για κάτω των 35 ετών το πρώτο έτος
Η Gen Z «ερωτεύτηκε» τη δουλειά στο Δημόσιο, αλλά... ο Μασκ καραδοκεί
Οι περικοπές στον προϋπολογισμό των ΗΠΑ που σχεδιάζει ο Μασκ μπορεί να δείξει την έξοδο από το Δημόσιο Τομέα
Ποιες πόλεις διεκδικούν τους πλούσιους μετανάστες του Λονδίνου
Οι πλούσιοι κάτοικοι του Λονδίνου φεύγουν για να αποφύγουν τη φορολόγηση - Η Κύπρος, μεταξύ των κρατών που τους διεκδικούν
Η Jaguar αλλάζει το εμβληματικό της λογότυπο
Σε μια προσπάθεια επανεφεύρεσης του εαυτού της, η Jaguar επανασχεδιάζει το διάσημο λογότυπό της
Η θυγατρική της JPMorgan, Chase UK, λανσάρει πιστωτικές κάρτες στην Βρετανία
Η αποκλειστικά ψηφιακή θυγατρική της JPMorgan, Chase UK, κάνει την πρώτη της κίνηση στις πιστώσεις, αφού συγκέντρωσε καταθέσεις άνω των 20 δισ. λιρών
Ντανιέλα Καβάλο: Το πρόσωπο - κλειδί στις διαπραγματεύσεις για τις απολύσεις στη Volkswagen
Κόρη μετανάστη από την Ιταλία, η Ντανιέλα Καβάλο είναι επικεφαλής σωματείων των εργαζομένων στη Volkswagen
Η μεγαλύτερη απώλεια κερδών σε δύο χρόνια για την Target - Μειώνει το guidance
Οι διακριτικές αγορές μπαίνουν σε δεύτερο πλάνο - Τι είδε η Target στα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου και πώς θα κινηθεί μέχρι το τέλος της χρονιάς
Σε καθεστώς πτώχευσης στις ΗΠΑ η Northvolt - Το σχέδιο αναδιάρθρωσης
Η Northvolt δεν κατάφερε να συμφωνήσει με τους επενδυτές σε ένα πακέτο διάσωσης και ζητά υπαγωγή στο Άρθρο 11
Παραιτείται στις 20 Ιανουαρίου ο πρόεδρος της SEC Γκάρι Γκένσλερ
H παραίτηση του έρχεται δυο χρόνια πριν τη λήξη της θητείας του