Το χαρτί των αντοχών της οικονομίας ρίχνει πλέον με έμφαση στο τραπέζι η κυβέρνηση για να καταστήσει σαφές ότι δεν μπορεί να υποστηριχτεί οικονομικά με κρατικές ενισχύσεις ένα νέο lockdown σε περίπτωση ενός τέταρτου κύματος της πανδημίας. Στο πλαίσιο αυτό άλλωστε η κυβέρνηση εντάσσει την εκστρατεία υπέρ του εμβολιασμού.
Τελειώσαμε οικονομικά αν έρθει πανδημία το χειμώνα
Το τελευταίο διήμερο υπάρχει ομοβροντία δηλώσεων από κορυφαίους υπουργούς προς σ’ αυτή την κατεύθυνση. Την αρχή ουσιαστικά έκανε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης την Τετάρτη το βράδυ απευθυνόμενος σε επαγγελματίες της εστίασης και δηλώνοντας χαρακτηριστικά:
«Θέλετε χειμώνα να σας ξανακλείσουμε και τώρα πια, που δεν υπάρχουν και λεφτά να χρεοκοπήσετε ή όχι; Δεν νομίζετε, ότι αντί να φωνάζετε σε μας, είναι καλύτερα, να πείτε σε καλλιτέχνες να κάνουν δηλώσεις να πάνε να εμβολιαστούν οι άνθρωποι, να μην έχουμε πανδημία τον χειμώνα, να συνεχίσουμε τη ζωή μας;»
«Έχει έρθει η ώρα να ωριμάσουμε. Δεν υπάρχουν άλλα λεφτά. Αν έρθει πανδημία τον χειμώνα, τελειώσαμε οικονομικά ή θέλετε να σας το πω πιο απλά;» πρόσθεσε.
Ταμειακά διαθέσιμα υπάρχουν αλλά δεν υπάρχει δεξαμενή
Σήμερα μάλιστα η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη τόνισε ότι ναι μεν «ταμειακά διαθέσιμα υπάρχουν.Όμως δεν υπάρχει μια δεξαμενή, από την οποία μπορεί συνέχεια να βγαίνουν χρήματα και με κάποιο μαγικό τρόπο να ξαναγεμίζει».
«Είμαστε στραμμένοι στην ανάκαμψη της οικονομίας, στις επενδύσεις και στις μεταρρυθμίσεις. Η ελληνική οικονομία άντεξε, εν μέσω μιας πολύ δύσκολης συγκυρίας και έδειξε καλύτερα αντανακλαστικά και αποτελέσματα του αναμενόμενου» πρόσθεσε.
Στην κατεύθυνση αυτή η Αριστοτελία Πελώνη σε συνέχεια και των χτεσινών δηλώσεων Σκέρτσου ότι τα περιοριστικά μέτρα στο εξής θα αφορούν μόνο τους ανεμβολίαστους τόνισε ότι «το lockdown, τα οριζόντια περιοριστικά μέτρα, σε καμιά περίπτωση δεν αποτελούν λύση. Απευχόμαστε όλοι, τις εξάρσεις. Αν υπάρξουν, όμως, θα υπάρξουν στοχευμένα μέτρα. Οι περιορισμοί θα αφορούν τους ανεμβολίαστους».
Περιοριστικά μέτρα για ανεμβολίαστους χωρίς οικονομική στήριξη
«Δεν μπορεί, την ώρα που είναι προσβάσιμα όλα τα εμβόλια για όλους να συζητάμε για περιορισμούς σε όλη την κοινωνία και την οικονομία. Δεν μπορεί, δηλαδή, ένα κομμάτι της κοινωνίας, που είναι δύσπιστο ή που θεωρεί θέμα αρχής να μην εμβολιαστεί, να κρατάει πίσω την υπόλοιπη κοινωνία, σε μία συνθήκη υγειονομικού κινδύνου».
Μάλιστα χτες ο Άκης Σκέρτσος ξεκαθάρισε ότι τα περιοριστικά μέτρα στο εξής θα αφορούν ανεμβολίαστους και «δεν θα συνοδεύονται από οικονομική στήριξη».
Δεν υπάρχουν απεριόριστοι πόροι να υποστηρίξουμε καθολικές απαγορεύσεις
Στην ίδια λογική ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης διεμήνυσε σήμερα ότι δεν υπάρχουν απεριόριστοι πόροι. «Τα δημόσια οικονομικά εξ ορισμού είναι πεπερασμένα», επισήμανε ο κ. Γεραπετρίτης.
Kατ’ αναλογίαν πληθυσμού και δυνατοτήτων, η κυβέρνηση έδωσε «ίσως το μεγαλύτερο ποσό που έχει δοθεί στην Ευρώπη, ακριβώς για να μπορέσουμε να στηρίξουμε την ελληνική κοινωνία, (αλλά) αυτό δεν μπορεί να συνεχίζεται επ’ αόριστον», ξεκαθάρισε διευκρινίζοντας ότι ναι μεν, η κυβέρνηση θα ενισχύσει κατά περίπτωση εκείνους οι οποίοι μπορεί να θίγονται οικονομικά, από την άλλη όμως «δεν μπορούμε να υποστηρίξουμε πλέον καθολικές απαγορεύσεις».
Δεν μπορούμε να στηρίζουμε επ’ αόριστον
«Η Ελλάδα για να μπορέσει να στηρίξει την κοινωνία και την εργασία ιδίως, έχει αποδώσει ένα τεράστιο πόρο, περισσότερα από 40 δισ. ευρώ, που είναι κατ’ αναλογίαν πληθυσμού και δυνατοτήτων ίσως το μεγαλύτερο ποσό που έχει δοθεί στην Ευρώπη, ακριβώς για να μπορέσουμε να στηρίξουμε την ελληνική κοινωνία, (αλλά) αυτό δεν μπορεί να συνεχίζεται επ’ αόριστον».
Και πρόσθεσε: «Αυτό έγινε όταν δεν είχαμε τη δυνατότητα του καθολικού εμβολιασμού, σήμερα υπάρχει αυτή η δυνατότητα. ‘Αρα, ναι, εμείς θα ενισχύουμε κατά περίπτωση εκείνους οι οποίοι μπορεί να θίγονται οικονομικά, από την άλλη πλευρά όμως δεν μπορούμε να υποστηρίξουμε πλέον καθολικές απαγορεύσεις, οι οποίες θα σημαίνουν ένα τεράστιο δημοσιονομικό κόστος, θα συνιστούν ένα σημαντικό περιορισμό των ελευθεριών των πολιτών, και ιδίως εκείνων που έχουν εμβολιαστεί».
Σοβαρές δημοσιονομικές επιπτώσεις
Ότι το lockdown δεν είναι λύση για οικονομικούς λόγους υποστήριξε από το βήμα της Βουλής και ο Θόδωρος Σκυλακάκης χτες. Κατά την γνώμη μου, είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών «από την ώρα που υπάρχει η δυνατότητα του εμβολιασμού το lockdown δεν μπορεί να είναι λύση» και αφού ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού εμβολιάζεται και υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια, πρέπει να λύσουμε το πρόβλημα με τις μεταλλάξεις και την πανδημία μέσω του εμβολιασμού.
«Δεν μπορεί να έχουμε λύσεις που θα έχουν σοβαρές δημοσιονομικές επιπτώσεις, που όλοι αντιλαμβανόμαστε γιατί όλα αυτά αθροίζονται» και εμείς δεν θέλουμε και δεν θα επιτρέψουμε να έχουμε κάποιο «ατύχημα» στα δημοσιονομικά της χώρας».
Κάποια επιστροφή σε δημοσιονομικούς κανόνες
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών μάλιστα κατέστησε επίσης σαφές, πως «το επόμενο διάστημα θα έχουμε κάποια επιστροφή σε δημοσιονομικούς κανόνες και αυτό είπε θα πρέπει να το καταλάβουμε, και η επάνοδος αυτή θα είναι για την Ελλάδα το «κλειδί» του επομένου διαστήματος, διότι εμείς δεν θα έχουμε διαφορετική μεταχείριση σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Latest News
Χαλάρωση σε ρυθμίσεις για την πράσινη μετάβαση ζητά ο Μητσοτάκης – Επιστολή σε φον ντερ Λάιεν
Για τις τιμές ρεύματος και αερίου που είναι αυξημένες 78% στην Ευρώπη σε σχέση με το 2019 έστειλε επιστολή ο πρωθυπουργός στην πρόεδρο της Κομισιόν
Κακοκαιρία: Δεμένα τα πλοία σε πολλά λιμάνια λόγω των θυελλωδών ανέμων
Κλειστή είναι η γραμμή Αρκίτσα-Αιδηψός, Καβάλα-Πρίνου Θάσου ενώ στη γραμμή Κεραμωτή-Λιμένας Θάσου τα δρομολόγια εκτελούνται μόνο από το πλοίο «Άναξ»
Κάτω από το μηδέν η θερμοκρασία – Χιόνια και σε χαμηλό υψόμετρο
Επιμένει η κακοκαιρία με κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες, χαμηλές θερμοκρασίες, χιόνια ακόμα και σε χαμηλά υψόμετρα και θυελλώδεις άνεμους
«Είμαστε έτοιμη για συνεργασία με τον Τραμπ», διαμηνύει η Γροιλανδία
Ο πρωθυπουργός στη Γροιλανδία έχει υποστηρίξει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για ανεξαρτησία του νησιού από τη Δανία
Έτος διαχείρισης κρίσεων το 2025 για την Ευρώπη - Τι προβλέπει ο Economist
Η ήπειρος βρίσκεται στο πιο ευαίσθητο σημείο της εδώ και δεκαετίες - Υπάρχει ο κίνδυνος διαιρέσεων εντός του ευρωπαϊκού μπλοκ
Μητσοτάκης από Σ. Αραβία: Ενισχύουμε τη συνεργασία σε ενέργεια, εμπόριο και επενδύσεις
Μητσοτάκης και Μπιν Σαλμάν επιβεβαίωσαν τη μεγάλη αξία που έχει η διμερής συνεργασία Ελλάδας - Σ. Αραβίας στην κρίσιμη αυτή συγκυρία
Ιαπωνία: Ισχυρός σεισμός– Προειδοποίηση για τσουνάμι
Το εστιακό βάθος του σεισμού υπολογίζεται σε 49 χιλιόμετρα, σύμφωνα με το EMSC.
Μητσοτάκης: Στη Σαουδική Αραβία συνοδεία έξι υπουργών – Αναβάθμιση των σχέσεων
Επίσημη επίσκεψη στη Σαουδική Αραβία πραγματοποιεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης - Ο στόχος της συνάντησης με τον πρίγκηπα Mohammed bin Salman
Ξεκίνησε η συγκέντρωση δεδομένων στο deiktesOTA.gov.gr
Η ψηφιακή πλατφόρμα συγκεντρώνει ανωνυμοποιημένα δεδομένα για 770 στοιχεία και 167 δείκτες που αφορούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση
Oι 9 στους 10 Έλληνες απαιτούν αλλαγή του οικονομικού συστήματος
Στην Ελλάδα το 72% πιστεύει ότι τα σημερινά παιδιά θα ζήσουν χειρότερα από τους γονείς τους και το 95% θεωρεί ότι η ανισότητα οφείλεται στην υπερβολική πολιτική επιρροή της οικονομικής ελίτ