Με κύμα ανταρσίας των μετόχων για το ζήτημα των αμοιβών των ανώτατων στελεχών έχουν βρεθεί φέτος πολλές διοικήσεις των εταιρειών του FTSE 100, στις γενικές συνελεύσεις, παρά το γεγονός πως ήδη λόγω της πανδημίας οι περισσότεροι είχαν δεχτεί περικοπές από πέρυσι.

Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει έκθεση της Deloitte, που παρουσίασε η εφημερίδα «The Guardian», η οποία επισημαίνει πως ο αριθμός των διοικήσεων που απέσπασαν είτε το «όχι» των μετόχων είτε ένα λίαν επιφυλακτικό «ναι» στις προτάσεις που είχαν να κάνουν με τις αμοιβές τους υπερδιπλασιάστηκε φέτος στο 12%, από το 5% πέρυσι. Σημειωτέον πως η ανάλυση της Deloitte περιλαμβάνει 58 εταιρείες του δείκτη που έχουν ήδη πραγματοποιήσει γενική συνέλευση μετόχων.

Η έκθεση επισημαίνει πως το κύμα αυτό αναπτύχθηκε παρά το γεγονός πως ήδη η τάση στις περισσότερες διοικήσεις ήταν αυτό της συγκράτησης των αμοιβών των στελεχών. Ο μέσος όρος των πακέτων αποζημίωσης των στελεχών του FTSE 100 είχε ήδη υποχωρήσει το 2020 από τα 3,3 εκατ. στερλίνες το 2019 στα 2,85 εκατ. στερλίνες.

Αντιστοίχως, η μελέτη δείχνει πως πάνω από τα μισά από τα στελέχη (περίπου το 55%) είχε ήδη αποδεχτεί πάγωμα των αμοιβών τους στα περσινά επίπεδα και για τη φετινή χρονιά. Όμως, αυτό για τους (μικρο)μετόχους δεν ήταν αρκετό!

Οι περισσότεροι μέτοχοι προσήλθαν στις γενικές συνελεύσεις… αγριεμένοι ζητώντας περικοπές, που να αντανακλούν και τα δικά τους μειωμένα εισοδήματα, τις μειωμένες αμοιβές του εργατικού δυναμικού και το γενικότερα αρνητικό οικονομικό αντίκτυπο της πανδημίας στην κοινωνία.

Για παράδειγμα, μόλις την περασμένη εβδομάδα, ο όμιλος JD Group που αριθμεί δεκάδες καταστήματα στη Βρετανία, αλλά και στο εξωτερικό έγινε στόχος της οργισμένης αντίδρασης των μετόχων, όταν έγινε γνωστό πως ο επικεφαλής του ομίλου έλαβε σχεδόν έξι εκατ. στερλίνες σε μπόνους από το Φεβρουάριο του 2020 έως σήμερα, παρά τις περικοπές που αναγκάστηκε να κάνει η εταιρεία, η οποία έλαβε και πάνω από 100 εκατ. στερλίνες κρατικής βοήθειας. Μάλιστα ορισμένα στελέχη υποχρεώθηκαν σε παραίτηση.

Έτερες τρανταχτές περιπτώσεις βρετανικών ομίλων που βρήκαν τους μετόχους τους… απέναντι ήταν η Foxtons, η Aston Martin, η Morrisons και η Cineworld.

Σύμφωνα με την Deloitte, μόλις το 31% των στελεχών των επιχειρήσεων του FTSE 100 δεν έλαβαν καθόλου μπόνους το 2020, αν και πάνω από το 95% των επιχειρήσεων προχώρησε σε περικοπές στις συνταξιοδοτικές αποζημιώσεις των στελεχών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Γιατί η Gen Z δεν μπορεί να στεριώσει σε δουλειά – Ποια προσόντα ψάχνουν οι εργοδότες
Διεθνή |

Γιατί η Gen Z δεν μπορεί να στεριώσει σε δουλειά – Ποια προσόντα ψάχνουν οι εργοδότες

Μια πρόσφατη έκθεση διαπίστωσε ότι οι εταιρείες είναι δυσαρεστημένες με τις νέες προσλήψεις της Gen Z και ενδέχεται να αποφύγουν στο μέλλον την πρόσληψη πρόσφατων αποφοίτων.