Διακοπές «τσουχτερές» και πολίτες πολλών κατηγοριών θα έχει το φετινό καλοκαίρι, με την απόφαση των αρχών να επιβάλλει, για τις μετακινήσεις μας στα νησιά, την υποχρεωτική διεξαγωγή rapid ή μοριακού τεστ, το κόστος των οποίων δεν καλύπτεται πια από το κράτος, αλλά από την τσέπη μας.

Το αξιοσημείωτο, μάλιστα, είναι ότι η υποχρέωση αυτή, που αφορά πρωτίστως στους μη εμβολιασμένους συμπολίτες μας, ισχύει και για τους εμβολιασμένους, εφόσον δεν πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις.

Ποιες είναι αυτές; Πρώτον, να έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, δηλαδή να έχουν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου – εκτός κι αν πρόκειται για το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson, φυσικά.

Και δεύτερον, να έχουν περάσει 14 μέρες από τη δεύτερη δόση, καθώς τόσες είναι απαραίτητες, σύμφωνα με τους επιστήμονες, προκειμένου ο ανθρώπινος οργανισμός να αναπτύξει τα απαραίτητα αντισώματα για την προστασία του από τον νέο κοροναϊό.

Η απόφαση αυτή, που ισχύει από την Δευτέρα 5 Ιουλίου, έχει προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις, καθώς πέρα από το κόστος των τεστ – 20 ευρώ για το rapid και 60 ευρώ για το μοριακό – οι πολίτες, που έχουν προγραμματίσει τις διακοπές τους σε κάποιο ελληνικό νησί και έχουν ήδη ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, θεωρούν ότι αδικούνται και ότι αντιμετωπίζονται ουσιαστικά ως μη εμβολιασμένοι, ακόμη και ως αρνητές του εμβολίου, μόνο και μόνο επειδή δεν πρόλαβαν να συμπληρώσουν 14 μέρες από τη δεύτερη δόση.

Αδικημένοι, πάντως, νιώθουν και όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί, όχι επειδή είναι αρνητές του εμβολιασμού, αλλά επειδή οι πλατφόρμες εμβολιασμού άνοιξαν πρόσφατα – ειδικά για τους νέους – και απλά δεν πρόλαβαν.

Ακόμη χειρότερα, σκεφτείτε την ηλικιακή ομάδα των 30-39, για την οποία, αρχικά τουλάχιστον, δεν υπήρχε άλλη επιλογή από το να κάνουν το εμβόλιο της AstraZeneca, για το οποίο, ως γνωστόν, απαιτούνται 12 εβδομάδες, τρεις ολόκληροι μήνες, προκειμένου να κάνουν τη δεύτερη δόση.

«Δεν φτάνει που αγνόησα τις σειρήνες του κινδύνου για το συγκεκριμένο εμβόλιο, με τα περιστατικά των θρομβώσεων και των θανάτων, δεν μπορώ και να ταξιδέψω τώρα!», σχολίασε χαρακτηριστικά στο in.gr νέος ηλικίας 34 ετών, που έκανε την πρώτη δόση και ακόμα περιμένει για τη δεύτερη.

Τι προβλέπεται για τα ταξίδια στα νησιά

Από την Δευτέρα 5 Ιουλίου όσοι επιλέξουν να μετακινηθούν με πλοίο ή με αεροπλάνο προς τα νησιά, θα πρέπει να έχουν αρνητικό rapid ή μοριακό τεστ, για να μην υπάρξει κανένα περιθώριο ψευδούς δήλωσης του αποτελέσματος, καθώς τα τεστ γίνονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες, σε αντίθεση με τα self test, όπου δηλώνεις… ό,τι θέλεις.

Παράλληλα, αυξάνεται και το κόστος του ταξιδιού, καθώς θα πρέπει οι ανεμβολίαστοι πολίτες, αλλά και όσοι εμβολιασμένοι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις – ολοκλήρωση εμβολιασμού και συμπλήρωση 14 ημερών από αυτήν – να πληρώσουν είτε το rapid, είτε το PCR τεστ. Τα ίδια μέτρα ισχύουν και για τους τουρίστες που επισκέπτονται την χώρα μας.

Να σημειωθεί, μάλιστα, ότι οι ειδικοί έχουν εισηγηθεί προς την κυβέρνηση ανάλογα μέτρα να ισχύσουν και για τις μετακινήσεις με ΚΤΕΛ ή με τρένο στην ηπειρωτική χώρα, κάτι που αναμένεται να επανεξετάσει το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση, όπως έχει δηλώσει ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Εστίαση και ψυχαγωγία

Τι θα γίνει με τους πολίτες που δεν έχουν εμβολιαστεί, αλλά θέλουν να πιουν ένα καφέ, να πάνε για φαγητό ή να διασκεδάσουν σε ένα μπαρ; Τα ίδια με τις μετακινήσεις προς τα νησιά.

Με λίγα λόγια, για όλες τις παραπάνω ενέργειες, από τις 15 Ιουλίου, οι πολίτες θα πρέπει να υπολογίζουν έξτρα τα 20 ευρώ του rapid test. Από την άλλη, τα PCR τεστ (μοριακά) κοστίζουν 60 ευρώ.

Εάν, για παράδειγμα, μια οικογένεια, που δεν έχει εμβολιαστεί, αποτελείται από τέσσερα μέλη και θέλει να βγει, τότε θα πρέπει να δώσει τουλάχιστον 80 ευρώ μόνο για τα τεστ, σε περίπτωση που της ζητηθεί στο εστιατόριο ή το μπαρ να αποδείξει ότι δεν έχει κοροναϊό και δεν απειλεί την υγεία των άλλων.

Υπενθυμίζεται πως το αποτέλεσμα του rapid test θεωρείται ως αποδεικτικό μη νόσησης μέχρι 48 ώρες, ενώ του μοριακού μέχρι 72 ώρες.

Και φυσικά, το ίδιο ισχύει και για όσους πολίτες δεν θα έχουν κάνει μέχρι τις 15 Ιουλίου τη δεύτερη δόση του εμβολίου τους, ή δεν θα έχουν περάσει 14 μέρες από τη δεύτερη δόση. Κατά συνέπεια, θα πρέπει και εκείνοι να κάνουν τεστ, προκειμένου να επισκεφθούν ένα εστιατόριο, μία καφετέρια ή κάποιο κέντρο διασκέδασης.

Κατά συνέπεια, εάν οι διακοπές μας διαρκέσουν το λιγότερο μία εβδομάδα – στην τελική, για διακοπές μιλάμε, όχι για ένα Σαββατοκύριακο ή ένα τριήμερο – θα πρέπει από τις 15 Ιουλίου και μετά να υποβληθούμε τουλάχιστον άλλη μία φορά σε τεστ, πέρα από αυτήν για τη μετακίνησή μας προς τα νησιά, απλά και μόνο για να καθίσουμε σε ένα εστιατόριο για φαγητό ή σε μία καφετέρια ή σε ένα μπαρ.

«Όχι στην υποχρεωτική διεξαγωγή τεστ για μετακινήσεις στα νησιά»

Σχολιάζοντας την αυστηροποίηση των μέτρων για τις μετακινήσεις στα νησιά με την υποχρεωτική διεξαγωγή rapid ή μοριακού τεστ, ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο πανεπιστήμιο της Κρήτης, Νίκος Τζανάκης σημείωσε, μιλώντας στο Σκάι, ότι δεν πρέπει να είναι υποχρεωτικά, βάζοντας στο τραπέζι τη δωρεάν πρόσβαση σε τεστ των πολιτών που επιθυμούν να εμβολιαστούν.

«Πολλοί δεν έχουν εμβολιαστεί, όχι εκ πεποιθήσεως, αλλά επειδή δεν είχαν τη δυνατότητα λόγω της προτεραιοποίησης της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού», διευκρίνισε ο κ. Τζανάκης.

Και προσέθεσε: «Πρέπει να γίνουν διαδικασίες, ώστε αυτοί να έχουν δωρεάν πρόσβαση στο οποιοδήποτε τεστ χρειάζεται, προκειμένου να μετακινηθούν. Δεν μπορείς να υποχρεώνεις τον άλλον, ο οποίος μάλιστα δεν φταίει που δεν εμβολιάστηκε, να πληρώνει από την τσέπη του, διότι αυτό θα λειτουργήσει σε βάρος του μέτρου. Χρειάζεται να ενισχύσουμε το μέτρο κι όχι να το παρεμποδίσουμε», κατέληξε.

Πού μπορείτε να κάνετε rapid test

Υπογραμμίζεται ότι η διενέργεια rapid test μπορεί, πλέον, να γίνεται και από ιδιώτες γιατρούς και φαρμακοποιούς, με βάση τροπολογία του υπουργείου Υγείας που κατατέθηκε την περασμένη Τρίτη.

Αυτό σημαίνει ότι όλοι όσοι δεν διαθέτουν πιστοποιητικό νόσησης ή εμβολιασμού θα πρέπει να κάνουν ένα rapid test (όχι self test), προκειμένου να διασκεδάσουν και φυσικά να μπορούν να βρουν εύκολα τον επιστήμονα υγείας που θα το κάνει.

Μέχρι σήμερα, μπορούσαμε να κάνουμε διαγνωστικό τεστ κοροναϊού είτε σε δημόσιες δομές υγείας, είτε σε ιδιωτικές δομές.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Βαρουφάκης: Σοβαρές καταγγελίες για το αόρατο νήμα που συνδέει τα «ληστρικά ασφάλιστρα υγείας» με το fund CVC
Plus |

«Ληστρικά» ασφάλιστρα υγείας καταγγέλει ο Γιάνης Βαρουφάκης - Πώς συνδέονται με το fund CVC

«Τι νομίζανε ότι είναι η CVC; Φιλανθρωπική εταιρεία που ενδιαφέρεται για την υγεία του λαού;», ρωτά ο Γιάνης Βαρουφάκης, εξαπολύοντας «πυρά» τόσο στην κυβέρνηση Μητσοτάκη όσο και στο ΠΑΣΟΚ

Λάρισα: Συνεχίζεται το θρίλερ με τον 39χρονο Βασίλη – «Είναι η πιο μυστηριώδης εξαφάνιση των τελευταίων ετών»
Επικαιρότητα |

Λάρισα: Συνεχίζεται το θρίλερ με τον 39χρονο Βασίλη – «Είναι η πιο μυστηριώδης εξαφάνιση των τελευταίων ετών»

Η εξαφάνιση του 39χρονου Βασίλη στη Λάρισα συνεχίζει να προκαλεί ανησυχία, καθώς συμπληρώθηκαν ήδη 12 ημέρες από τη στιγμή που χάθηκαν τα ίχνη του.